Mariliis MTÜ Eesti ReDisainist jagab näpunäiteid, kuidas tugeva lakikihiga monstrumist kaunis kapike võluda:

1. Varusta ennast vajalike töövahenditega. Vaja läheb kruvikeerajat, liivapaberit, lappi, tugevatoimelist puhastusvahendit, kummikindaid, pahtlit, maalriteipi, tugevat kruntvärvi, mööblivärvi, madalakarvalist värvirulli, värvivanni, kapinuppe (kui vajavad vahetust), kruvisid

2. Pane paika plaan: esimese tööna tuleks mööbel kriitilise pilguga üle vaadata, tuvastada kõik augud ja täkked. Seejärel tuleks paika panna värvigamma ja mõelda disaini peale. Värvimine ongi töö juures kõige loomingulisem osa. Mööbel kulub kasutamisel, seega on seda vaja eelnevalt töödelda. Korralik ja kestev tulemus vajab ettevalmistust. Laiskusel on tavaks hiljem kätte maksta ja tulemuseks on pudenev värv, kui just eesmärgiks ei ole muidugi pudeneva värviga vanutatud shabby chic viimistlus.

3. Võta mööbel osadeks. Eemalda uksed, riiuliplaadid, furnituur, mis lihvimisele-või värvimisele ette jääb. Kui kruvid ja kapinupud on korralikud, ära neid ära viska. Taaskasutades on võimalik raha säästa. Siiski on elu näidanud, et nõukaaegne kruvi kvaliteet ei kannata kriitikat ja mingi hetk vajab see siiski vahetust. Lihvida võib käsitsi või masinaga, vastavalt võimalustele. Liivapaberi karedus võiks olla vahemikus 150-240 — mida suurem number seda pehmemalt ta lihvib.

4. Karesta pind. Polüesterlakk on kõrgläikeline, mis tähendab, et sellele ei saa midagi nakkuda. Ka kriidivärviga värvides on soovitav pind enne vähemalt karestada. Lakki maha lihvima ei pea, aga värvikihile on vaja tekitada n-ö “hambad”, millele värv nakkub.

5. Pese pind. Tugevatoimeline pesuvahend eemaldab mustuse ja rasva, mida pinnalt leida võib ja mis omakorda võib tekitada hiljem värvi mahatulekut. Siin töös on kasutatud väga tugevatoimelist pesuainet Vivacolor Special Clean. See on tugev leelis, aga puhastab hästi. Kindlasti tuleb selle vahendiga kasutada kummikindaid ja kaitseprille ning vahend tuleb enne kasutamist lahjendada veega. Hiljem tuleb pesuvahend pinnalt puhta veega maha pesta.

6. Pahtelda ja paranda. Peale lihvimist on selge, kus on vaja veel teha parandustöid. Kui väikesed täkked ei häiri, pole vaja neid pahteldada. See kapp oli oma eelmises elus varustatud peegliga ja tänu sellele oli kapil kolm kinnituseks mõeldud tüübliauku. Augud täideti selle töö juures puiduliimi ja tikkudega ning liimi kuivamisel sai üleliigse peitliga ära lõigatud ja ebatasasused pahteldatud. Kuiv pahtel tuleb pinnaga tasa lihvida. Paksemad värvid kannatavad veidi lohakust, aga õhukeste mööblivärvide alt jääb iga defekt näha. Pahtlitolm tuleb eemaldada niiske lapiga.

7. Teibi. Kohad, kuhu värvi ei soovi, tuleb teipida. Kvaliteetne teip on oma hinda väärt, sest see jätab sirgema värviserva ja tuleb ära ühes tükis. Siin töös on kasutatud Tesa maalriteipe. Teibi servas ei tasu värviga liialdada — ka kvaliteetsel maalriteibil leotab liigne värv serva liimist lahti ja tulemuseks on „karvane“ värvijoon.

8. Krundi. Polüesterlakk on pretensioonikas algmaterjal. Nakkekrunt annab lisagarantii, et värv hiljem maha ei tuleks. Selle projekti juures on kasutatud siin on kasutatud alküüdkruntvärvi Tikkurila Otex, kuid kasutada võib ka veepõhiseid kruntvärve nagu Tikkurila Otex Akva või Sadolin Bindo Base. Sileda tulemuse jaoks on kruntvärv kantud peale madalakarvalise värvirulliga. Järgi kindlasti juhiseid värvipakendil.

9. Värvi. Nüüd on aeg oma disainerimeeled sisse lülitada ja anda oma soovile ja maitsele vastav värvikiht. Arvesta, et tumedas värvis on rohkem pigmenti ja seda kulub vähem kui lumivalget. Muutumismängu staarkapil tuli veel läbi elada jalavahetus. Õhulisema ja modernsema ilme nimel said kapi alla kohandatud varuosadena soetatud tikkjalad. Kruvi külge sobivad kapinupud või kasuta originaalnuppe.

10. Kruvi kokku tagasi ja naudi! Kokkupanekul selgub tõde, kas vaja läheb uusi kruvisid või mitte. Kui kruvi käib vanas kohas lõdvalt ringi tuleb panna jämedam kruvi või tihendada kruviauku. Pane kokkupandud kapp kohale ja lase värskel värvil vähemalt nädal aega rahulikult kuivada. Ära tehtud tööle kohe asju peale lao. Mõni värv tahab vähemalt kolmenädalast tahenemisaega. Täpsem info värvi eripärade kohta tuleb enamasti purgi pealt. Puhasta kappi esialgu ettevaatlikult, ära lapsi ja lemmikuid peale turnima luba.

  • See kaunis kapp on saadaval Eesti ReDisaini veebipoes. Jooksvat infot MTÜ Eesti Redisaini tegemiste kohta leiad hakkajate redisainerite Facebooki lehelt.

LOE LISAKS: