Veidike kulunud, tuhm ning träpsuline peegliklaas võib olla väga võluv sisutuselement. Kui sellele lisada šiki mustaga sügavust, saab sellest tõeline pilgupüüdja. Miss Mustard Seed’s piimavärvi tooted tunduvad selle peegli jaoks justkui loodud. Põll ette, käised üle ja hakkame peale!

Foto: Töövahendid, mida peegli värvimise käigus kasutati

Kuna on tegemist vana esemega, siis väike pesu ei tee sellele halba. Siin tuleb appi ülimalt lihtsalt kasutav puhastusvahend — Fusion Mineral Paint TSP Alternative. Tegemist on ülimalt tõhusa puhastusainega, mis on loodud vana mustuse eemaldamiseks. Korgitäis vahendit 500 ml vee kohta tekitab keskmise mustuse eemaldamiseks piisava pesusegu — sellist pesulahust ei pea maha loputama. Kui mustust on rohkem, siis võib teha kangema pesulahuse või läheneda puhta vahendiga, viimatimainitu kasutamisel soovitan pinna korra puhta veega üle käia. Pesupinna kiiremaks kuivamiseks, võib pinna puhta lapiga ära kuivatada.

Nüüd on aeg valmistada ette värv. Miss Mustard Seed’s piimavärv on pakendis pulbri kujul. Selleks, et sellega värvida, tuleb veidi vaeva näha. Värv segatakse veega 1:1, vajadusel lisatakse juurde vett või värvi. Pakis olev pulber võib valmissegatud toonist erineda kardinaalselt, sest mõned pigmendid vajavad veidi aega, et vees lahustuda. Seetõttu ongi hea segada värv valmis aegsasti. Segamiseks võib kasutada visplit, vana blenderit, saumikserit või pisikest piimavahustajat. Oluline on teada, et segamiseks kasutavat töövahendit, ei ole tungivalt soovitatav kasutada hiljem söögitegemiseks. Valmis segu on üsna vedel ja selline see olema peabki. Vedela värvi pluss on 0 pintslijälge.

Poorse pinna, nagu viimistluseta puit, kivi jms., värvimiseks ei ole oluline väga suur ettevalmistus, värv läheb ilusti pinna sisse. Siinse toorikuks oleva peegliraami viimistlus ei ole poorne, aga kuna lõpptulemus ei pea olema täiesti veatu, käin sellest liivapaberiga kergelt üle. Ei mingit hullu nühkimist, lihtsalt kerge lihv.

Enne igat pintslitõmmet eelistan värvi veidi segada, et raskemad, värvinõu põhja vajuvad osakesed värvistöös kaasa lööks. Värv kuivab üsna kiiresti, mistõttu ei ole mõtet juba kuivavale värvile minna värviparandusi tegema. Kui värvisegusse jääb lahustumata tükikesi, siis võib pinnale teha peenikese liivapaberiga vahelihve. Kui tükikesed ei häiri, siis need kuivavad päris tugevaks.

Piimavärv on poorne värv, mistõttu vajab see paremaks püsimiseks kinnitamiseks lakki, õli või vaha. Siis töös kasutan Miss Mustard Seed’s imelist mesilasvaha. See mõnusalt kärjevaha järgi lõhnav toode on sobilik ka puidust toidunõude värskendamiseks. Piimavärv toidunõudele ei sobi, seda tuleb eraldi rõhutada. Vaha tuleb võimalikult õhukese kihina pinnale kanda, lasta sellel veidi tahkuda ning seejärel kiuvaba lapiga särama poleerida. Vajadusel võib lisada ka teise vahakihi.

Peegel uues kuues: