Seekordse muutumismängu staar on klassikaliselt ilus modernistlik neerulauake. Eelnevalt oli laud aastaid tagasi koduste vahenditega tumedaks lakitud puhtalt praktilistel põhjustel — nimelt on sellised lauad küll väga kaunid, kuid kuju eripära tõttu veidike ebastabiilsed. Eelmise omaniku käes oli lauaga juhtunud õnnetus, mille käigus murdus pooleks jalga hoidev klots. Nii paigutati ümber laua jalg, mille asukohamuutust jäid meenutama koledad augud pealisplaadis. Augud olid täidetud puitmaterjaliga ja omakorda pahteldatud ning kogu lauaplaat kaetud selle kõige varjamiseks tumeda lakikihiga.

Mariliis seadis töö eesmärgiks taastada laua loomulik pale ning tuua esile eseme ajalooline ilu. Kuigi paksu lakikihi saab eemaldada enamasti ka lihvides, kasutas Mariliis töö hõlbustamiseks värvieemaldajat. Viimane nõuab hästi ventileeritud ruumi ja kaitsevahendeid nii endale kui ka ümbritsevatele mitte värvieemaldust vajavatele pindadele.

Peale värvieemaldust tuleb pind hoolikalt vahendijääkidest puhastada. Selleks sobib hästi denatureeritud piiritus, kui värvieemaldaja pakendil olev juhis just teisi vahendeid ei soovita. Kuiva pinda võib lihvida liivapaberiga käsitsi, kasutades vaheldumisi karedusastmeid 100, 150 ja 270. Töö kiirendamiseks võib ka kasutada taldlihvijat. Viimasega tuleb ettevaatlikult lihvida, sest õhukest spoonikihti on lihtne tahtmatult kahjustada. Puidupinda tuleb lihvida piki puusüüd, sest nii ei ole ohtu tekitada juurde lisakriime, mis lauaplaadi viimistlemisel kasutatud toonitud õlivahaga kindlasti näha jäävad.

Enne lõppviimistlust tuleb pind niiske lapiga tolmujääkidest puhtaks pühkida ja lasta täielikult kuivada. Mariliis armastab Osmo õlivaha, mida kulub vähe ja mille esimene kiht annab juba mõnusa tooni ja puidusõbraliku kaitsekihi. Õlivaha on kõige otstarbekam kanda puidule piki puusüüd ning kõige käepärasem töövahend on selle jaoks täiesti tavaline poroloonkäsn. Vahendi jäägid tuleb eemaldada puuvillase puhta lapiga ja väga oluline on teada, et töös kasutatud vahendid võivad peale kasutamist lihtsalt prügikasti visates ise süttida, puuvillased lapid tuleb mõneks ajaks külma vette panna.

Lauda läbistavate parandatud aukudesse sulatati veidike spetsiaalselt selleks mõeldud eelnevalt toonitud vaha. Augud saab täielikult likvideerida ainult spoonivahetusega. Laua jalgade kinnitused said veidi liimi ja kruvipingutust. Laud tuli väga puhtast kodust, jalaotsad olid kõvasti põrandalappi ja vett saanud ning värv oli maha koorunud. Selle vastu aitab lahtise värvi maha kraapimine, liivapaberiga tasandamine ja uus värv. Jalgade juures on kasutatud praktilist dekoratiivvärvi Fusion Mineral Painti valikust.

Taastamiskuuri läbinud lauake särab oma loomulikus ilus ja sobib mõnusalt uuesti teetassi toetamiseks lugemisnurka või diivanilauakeseks elutuppa.

  • Vaata ka Mariliisi teisi totaaliseid muutumisi MTÜ Eesti ReDisaini e-poest, kus on parasjagu käimas allahindlus. Värskeid uudiseid Eesti ReDisaini tegemiste kohta leiad Facebooki lehelt.