Mariliis: Täielikult uue kuue saanud televiisorilaud oli eelmises kodus kasutusel köögi abiriiulina ja kui alumiiniumtorud ja rattad välja arvata, oli see valmistatud peaaegu täielikult pabermassist. Sellist tüüpi mööbel väga mingisugust väärtust ei oma ja pigem on selle plussiks vaid taskukohane hind. Kui sellele lisaks arvestada taaskasutuse keskkonnasäästlikku külge, siis saigi sellest lauakesest suurepärane kandidaat järgnevaks muutumisprojektiks.

Minu lemmikvärvide tootjal on palju tooteid, mida ma katsetada ei olnud veel jõudnud, mistõttu telekalaud, mida olin eelnevalt proovinud tulemusteta osta.ee-s müüa 10-sendi oksjonil, oli eksperimenteerimiseks suurepärane algmaterjal. Kõik siin töös kasutatud materjalid peale Tesa maalriteibi, on Fusion Mineral Paint’i ja Homestead House’i toodang. Puusüü mustri tegemiseks on ehituspoodides saadaval spetsiaalsed silikoonist padjad, mida mööda märga värvi tõmmates saab luua uskumatult ehedat rustikaalset puumustrit. Kui valida veel õiged toonid ja värvi veidi paksendada, on saavutatu ka käega katsudes üsna sarnane päris puidule.

Iga töö alguseks on eseme korralik pesu. Siinse töö puhul väga intensiivselt küürida ei saanudki, sest tegemist on paberiga kaetud esemega ja eesmärk ei olnud paberi all olevat plaati punduma leotada. Soe vesi ja kohene kuivatamine on maksimaalne, mida selle heaks teha saab. Vesi karestab paberit piisavalt, mistõttu jääb ära ka lihvimine. Peale pinna kuivamist teipisin maalriteibiga pinnad, millele värvi ei soovi.

Alusvärvi tooniks valisin linakarva beežikashalli, see jääb puidumustri tegemisel välja paistma. Seekord kasutasin värvimisel pintsleid ja ei olnud hoolas pintslijälgede varjamisel — need jätavad puidule sarnase mulje.

Kaks kihti alusvärvi on järgmiseks päevaks kuivanud ning reljeefse puidumustri tegemiseks on paras aeg. Eesmärgiks oli tekitada reljeefne puusüü muster ning selleks on vaja värvi paksendada ja toorpuidule sarnaselt karedamaks muuta. Shokolaadipruuni, söehalli ja linasekarva värvi segusse segasin liivakivi pastat. See on Fusion Mineral Paint toode, millega saab teha ka 3D efektiga šabloonimusterid, praegusel juhul oli see kasutuses värvi paksendamiseks. Puumustri tekitamiseks tuleb katta pind värviseguga ning siis kohe värskele värvile tõmmata puumustri padja abil endale meelepärane süümuster. Enne puhta töö tegemist, soovitan kindlasti harjutada mustandi peal, et mustri tõmbamise salanipid kindlasti kätte saada.

Metallosa värvimisel katsetasin Fusion Mineral Paint Ultra Grip toodet, mis on mõeldud just pretensioonikamate pindade värvimiseks. Metalltorud pintseldasin süsimustaks, eelnevalt teipisin pinnad, mis süsimustaks saama ei peaks. Ümmarguste torude ümbruse teipimine on üsna tüütu töö, kindla käega värvija võib katsetada ka vaba käega ja väikese pintsliga toimetamist.

Lõppviimistlusena sai hallikaspruun puidumuster endale läbikumava valge katte, mis sai tekitatud värvi ja seda lahendava glasuuri ning niiske lapi abil.

Tumedamad kohad mustrile sügavuse andmiseks on tekitatud pintsli ja naturaalsest mesilasvahast musta mööblivaha abil.

Tulemus oli tegelikult üsna lihtsalt vauefekti saavutav ja sellise tööga saab hakkama igaüks, kellel vähegi on soov näotut mööblit omapärasemaks muuta. Antud töö valmimiseks kulus poolteist päeva — hea nokitsemine nädalavahetuseks!

  • Kellel oskustest puudu jääb, leiab nõu ja jõu MTÜ Eesti ReDisaini veebist või Facebooki lehelt. Redisainitud televiisorilaud on saadaval Eesti ReDisaini e-poes.

LOE LISAKS: