Mõned head värviandjad:

Sibulakoored — marmorjas oranžikas ja kollane
Hibiskuse õied — mustjaslilla
Ribastatud punane kapsas — öötaeva sinine, sinakasroheline
Peet (juurikas) — lillakaspruun
Peedi lehed — tuvihall
Spinat — heleroheline
Porgand — oliivikarva alatooniga kollane
Porgandipealsed — mahe kollane
Viinamarjamahl — lavendlililla
Mustikad (sobivad ka külmutatud) — sügavsinine
Vaarikad (sobivad ka külmutatud) — fuksiaroosa
Põldmarjad (sobivad ka külmutatud) — ploomikarva lilla
Kohv — piimašokolaadi karva pruun
Must tee — punakaspruun
Kaneel — mahe mahagon
Paprika — mahe oranž
Kurkum — säravkollane

Foto: Publicdomainpictures.net


Parim tehnika munade värvimiseks

Kõige paremini võtavad värvi külge valged munad ja nende pealt paistavad erinevad värvitoonid ka kõige efektsemalt välja. Kui soovid munad üleni ja ühtlaselt ühte tooni värvida, siis tegutse nii:
Loputa munad, aseta potti. Lisa värvained — lehed, õied, köögivilja koored, juurikad või vürtsid. Mõistlik on need enne voolava vee alt läbi lasta, siis võid olla kindel, et potti ei satu ühtki kahjulikku või ebavajalikku lisandit. Seejärel vala potti nii palju vett, et see kataks munad ja värvimaterjali. Vesi võiks olla temperatuurilt pisut soojem kui munad ise (kuid mitte tuline). See aitab vältida munade pragunemist keetmise ajal. Samuti võid lisada vette tirtsu soola, ka see aitab pragunemist ära hoida. Või sortsu äädikat, et värvid saaksid tugevamad.

Foto: Unsplash

PS! Oluline on ka värvi andvate materjalide kogus. Värskeid õisi, lehti, köögiviljakoori või marju kulub liitri vee kohta vähemalt kaks suurt tassitäit. Kuivatatud lehti või õisi arvesta 2 supilusikatäit 250 ml vee kohta. Jahvatatud vürtse lisa 2 supilusikatäit 250ml vee kohta. Mahlaga värvides võid lihtsalt keeduvee mahlaga asendada.

Lase veel aeglaselt keema tõusta, vähenda kuumust ning lase munadel vaikselt valmis podiseda (et värv paremini külge hakkaks, keeda mune vähemalt 15 minutit).

Edasi on sul kaks võimalust: kas täidad poti külma veega, et munade küpsemine lõppeks või jätad munad paariks tunniks sooja värvileeme likku. Viimasel juhul kinnistub värvitoon paremini. Nii võivad munad küll pisut üleküpsenud olla (munakollase ümber tekib tumedam rant), kuid see ei mõjuta kuidagi nende söödavust (ega maitset). Kui soovid eriti tugevaid toone, võid jätta munad värvivette likku ja kui vesi on jahtunud, siis need järgmise päevani koos potiga külmkappi tõsta.

Kui oled munad veest välja tõstnud, lase neil õhu käes kuivada, ära kiirusta neid kuivaks pühkima, see võib värvi maha võtta. Pärast kuivamist poleeri munad toiduõlisse kastetud köögipaberiga (kasuta nt oliiviõli või kookosõli), see lisab muidu tuhmile munakoorele sära ja läiget.

Foto: Shutterstock

Mustrid

Mustrilisemate munade saamiseks võta appi riidetükikesed (või marlist või sukkpükstest lõigatud jupid). Laota riidetükile sobivad värviandvad lisandid, aseta muna sinna keskele, kogu servad muna ümber tihedalt kokku ning seo saadud pakike niidi või nööriga tihedalt kinni. Põnevama tulemuse saamiseks võid alustuseks munale mõned õied või lehed kleepida (märja muna külge hakkab värske materjal kenasti külge, kuivatatud õisi/lehti tuleks enne niisutada). Veel üks nipp õite muna küljes hoidmiseks on kasutada sukka — taimed tuleb eelnevalt märjana munale asetada ja siis muna pingul suka sisse siduda — see hoiab õied paigal. Armsa mustri saad näiteks lumikellukese õitega. Või säti munale ümber kuuseoksakesed. Alles seejärel lisa ülejäänud värvimaterjalid ning mässi muna riidetüki sisse ja pane keema (või keeda muna värvileemes).

Samuti võid põnevust lisada riisi- või tanguteradega, mis teiste lisandite alla asetades munadele toredad valged täpid jätavad. Ka siksakpael ja pitsiribad jätavad muude munadele vahva mustri. Ja kui keerad munale ümber märtsikellukese lehe, saad sellega muna keskkohta kauni kevadiselt kollase vöö!

  • Anna meile kommentaarides teada, millised on sinu munadevärvimise trikid ja nipid! Millised toredaid vahendeid oled värvimiseks kasutanud või millised on sinu pere sellekohased traditsioonid?