Võistlust Kodu Kauniks korraldab 21. aastat ajakiri Kodu&Aed. Lisaks aasta kodu ja aasta aia aunimetusele jagati sponsorite abil välja kaheksa preemiat. Võistluse üle saja osaleja hulgast valiti välja rekordilised 30 kodu- ja aiafinalisti.

Ajakirja Kodu & Aed peatoimetaja Aita Kivi: „See, et inimestel oli sel aastal harilikust rohkem aega pühenduda kodu ja aia eest hoolitsemisele, kajastus juba meile saadetud fotodel. Kuid tegelikkus üllatas alati meeldivalt, kui kodusid ja aedu oma silmaga näha saime.“

Žürii koosnes ajakirja Kodu & Aed toimetajatest ja sponsorite esindajatest, lõpliku kaalu andsid preemiaotsustele sisearhitekt Ivi-Els Schneider ja aiandusspetsialist Eneli Käger. Ivi-Els Schneider: „Domineerisid korterid, millest paljud olid üsna võrdsel tasemel ja väärinuks esiletõstmist, parimaid esile tuua polnud kerge.“

Eneli Käger: „Rõõm oli näha, millise innuga on inimesed oma aedu rajanud. Ja väga tore, et nad julgevad endale ka külla kutsuda!“

Nimekiri preemiasaajatest:

AASTA KODU tiitli ja 2500 € Swedbankilt pälvis Kaire Lusti, kes renoveeris Stalini-aegse kahetoalise korteri Põhja-Tallinnas põhjalikult ja läbimõeldult: uus plaanilahendus, uued seinad, põrandad, laed, aknalauad, torustik, elektrijuhtmestik ja muidugi ka sisustus, milles leidub uute esemete kõrval pikemagi ajalooga asju. Kodu, millele annavad iseloomu kõrged laed ja kaarjad aknad, on mõnusalt hubane, kuid funktsionaalne ning stiilselt väljapeetud kõigis ruumides.

AASTA AIA PREEMIA, 2500 eurot Bauhofilt, läks Kairet Pintmani ja Benno Keskpalu koduaeda Tartu lähistel Kõrveküla asulas. See aed on kõiges täiuslik. Krundi looduslikud omadused järve kaldanõlval on väga hästi ära kasutatud: siin on mitu tasandit, võluvalt looklevad aiateed, liigirikkad istutusalad, maitsekad värvikooslused, põnevalt pügatud okaspuud. On väga korralikult vormistatud peenrad ja sillutatud alad, aga samas on ka looduslikku vabadust. Muru on erakordselt tihe ja ühtlane.

PÕHJAMAISE KODU PREEMIA, 1000 € Hemtexilt, läks Margit Parteile ja Tiit Oinusele, kes renoveerisid Tartu kesklinnas üle-eelmisest sajandist pärit miljööväärtuslikus puitmajas armetus seisus olnud kolmetoalise korteri. Kaks ja pool aastat kestnud ehitus- ja remonditööde tulemusena, millest suur osa tehti oma kätega, sai kodu uued laed, seinad, põrandad, tehnoseadmed jpm. Seejuures hoiti au sees vana säilitamist ja taastamist: renoveeriti vanad aknad, siseuksed, tellissein ja mööbel ning kasutati eeskätt naturaalseid materjale. Kodu, milles on palju puitu, kannab eestlastele omast Skandinaavia vaimu.

HÄSTI HOOLDATUD AIA PREEMIA, 1500 € Husqvarnalt perekond Sinimetsale Välja tallu Tammiku külas Jõgevamaal. See on ideaalselt korras maakodu. Siin on kenasti kujundatud iluaed, kus silma rõõmustavad liigirikkad püsilillepeenrad, tihe ühtlane muru ja perfektselt pügatud hekid. Talusüdame kõrval on sirgumas noor park.


PARIMA VANNITOA PREEMIA, 1000 € Gustavsbergilt, Signe ja Veiko Valjalale, kes on palju vaeva näinud Tartu miljööväärtuslikus piirkonnas asuva korteri renoveerimisega. Nende kodu vannituba on kahe akna ja saunaga suur ruum, mil kõrgust kolm meetrit. Iseloomu lisavad sellele ka ehe tellissein, marmorist tööpind, Itaaliast tellitud põranda- ja seinaplaadid, reisidelt korjatud merekarbid jpm.

ELUROHKE AIA PREEMIA, 1000 € Kekkilält pälvis Jelene Šakeli rajatud aed Saaremaal Ariste külas Jaagu talus. 1,5 hektari suurune ala on tihedalt täis istutatud Inglise stiilis aed. Liigi- ja sordirikkad kaunilt komponeeritud istutusalad pakuvad rohkelt elupaiku ka lindudele, väikeloomadele ja putukatele. Avatud aiana tegutsev koht kannab nime Fööniksi aed.

ERIPREEMIA RAHVUSLIKULE KODULE, 500 € Eesti Omanike Keskliidult pälvisid Hedi ja Priit Pedanik, kes otsustasid üheksa aasta eest hakata taastama vana talumajapidamist Võrumaal. Peale saunamaja ja paljude välirajatiste valmis kahekordne kõigi nüüdisaegsete mugavustega eluhoone, mille alumise korruse seinteks on nähtavale puhastatud vana elumaja palkseinad nii värvitud kui ka värvimata kujul. Kõik uus on juurde sobitatud, eelistades naturaalseid materjale ja püsides mustas-valges-hallis koloriidis, mis laseb vana puidu ilul esile tulla. Väga palju on selles kodus mõeldud lastele.

PARIMA VEELAHENDUSE PREEMIA, 500 € Tiigitehnika OÜlt läks Andrus ja Marika Langi koduaeda Tartu lähedal Kurepalus. Aia pilgumagnetiks on uhke, paarikümne meetri pikkune koskedega vetemäng, mis algab künkalt ja lõpeb suure tiigiga. Selge veega tiigis askeldavad värvikad kalad. Vetemängu servad on kaunilt haljastatud, tiigi serval on suur puitterrass.

AIAKULTUURI EDENDAMISE PREEMIA, 1000-eurose kinkekaardi Bauhofilt on auga välja teeninud bioloog Sulev Savisaar, kes on sibullillede ja pojengide asjatundja, kollektsionäär ja sordiaretaja. Sulev Savisaar on kirjutanud mitu raamatut, avaldanud lugematuid artikleid ajakirjades, pidanud arvukalt loenguid. Ta lööb kaasa taimenimede komisjoni töös.

PARIMA ALTERNATIIVAIA PREEMIA, 500-eurose kinkekaardi Bauhofilt sai Katrin ja Meelis Toompere pisike, vaid 200 m2 suurune aed Tallinnas Nõmmel. Siia on ära mahtunud kõik, mis teeb elu mõnusaks: suur leidlikult sisustatud terrass, ilupeenrad, grillikoht, aiamaja. Ruumi leiti ka kastpeenardega tarbeaiale, mõnele marjapõõsale ja viljapuule.