Viga number üks: koristamise edasilükkamine

Kas sa pühid maha tilkunud moosi kohe ära või jääb see kuni suurema koristamiseni põrandat kaunistama? Isegi kui sul on väga kiire, tähendab selle põrandale jätmine, et kannad selle varem või hiljem jalataldade all tuba mööda laiali. Variante on kaks: kas kulutad selle peale kohe 15 või 20 sekundit või näed hiljem sellega 10 minutit vaeva.

Sama põhimõte kehtib peaaegu kõigi koristustööde puhul. Kui teed endale harjumuseks igapäevaselt mõned minutit koristamise ja korrastamise peale kulutada, muudab see hilisema põhjaliku koristamise märgatavalt lihtsamaks. Tõmba üle köögi tööpinnad, korja must pesu korvi, käi pärast igat kasutuskorda vannitoa kraanikauss ja dušiuksed lapiga üle ning sorteeri postkastist tuppa toodud reklaam, ajalehed ja viska ära kogunenud ostutšekid.

See muudab iganädalase põhjalikuma tolmuvõtmise, vannitoa koristamise, pesupesemise ja põrandapesu palju lihtsamaks ning kiiremaks.

Viga number kaks: koristamise alustamine valest kohast

Keegi meist ei taha koristamisele rohkem aega kulutada kui ilmtingimata vajalik. Kui alustad põhjalikumat koristust valest otsast, siis tuleb pahatihti tehtu hiljem uuesti üle teha. Alusta sellest, et korjad kokku kõik vedelema jäetud asjad, mis tuppa ei kuulu. Vii need nende õigele kohale tagasi või viska ära. Pole mingit mõtet asju koristamise käigus ringi tõsta või koristada nende ümbert.

Kui eeltöö tehtud ja oled valmis koristamise kallale asuma, siis alusta kõrgematest pindadest ning liigu edasi madalamale. Kui alustad põrandast ja hakkad seejärel laeventilaatorit puhastama, tuleb hiljem põrand uuesti üle käia. Vannitoa seinu, uksi, aknaid või riiuleid puhastades alusta alati ülevalt, nii ei tule sul eelnevalt juba tehtud kohti tilkade pühkimiseks uuesti üle teha.

Viga number kolm: valede puhastustoodete kasutamine

Kui kasutad ebatõhusat puhastustoodet, siis jäävad mustusest jäägid ja töö tuleb uuesti üle teha. Oled sa kunagi pesu pesnud ja pärast avastanud, et plekid on riietel endiselt alles? See tähendab, et kasutasid valet pesuainet. Loe hoolikalt kodukeemia tootekirjeldusi ning parimate tulemuste saamiseks järgi juhendit. Tegelikult pole need etiketid asjata.

Tootekirjelduse ja kasutusjuhendi hoolikas läbi lugemine ei aita mitte ainult aega säästa, vaid säästab teinekord ka raha. Vale puhastustoote kasutamine võib mõningaid pindu tugevalt kahjustada. Seetõttu ei tohi näiteks mööbli või kivist tööpindade puhastamisel kasutada küürimispulbrit.

Kui soovid kodus kasutatavate kemikaalide hulka vähendada, siis õige kasutamise korral on ka öko- ja looduslikud puhastustooted väga tõhusad. Eelistame võimalikult looduslikke pesuvahendeid!

Viga number neli: määrdunud puhastusvahendite kasutamine

Puhastamiseks kasutatavad töövahendid võivad teinekord asja hoopis hullemaks teha ja baktereid ja mustust edasi levitada. Nii võib nõudepesušvammist tõeline kolibakterite kasvulava saada. Pesumasinasse, mida piisavalt sageli ei puhastata, võib pesust kehavedelikke koguneda, mida masin seejärel üha uuesti ringi ajab ja pesu hakkab halvasti lõhnama. Ja kaua aega põhjalikumalt puhastamata tolmuimeja pahvib igal kasutuskorral tolmu välja.

Võta aega ja pese puhastuslapid, mopi harjasotsikud ning küürimisharjad korralikult läbi ja iga kord pärast tolmuimeja kasutamist tee selle tolmufilter ja konteiner puhtaks. Ühekordselt kasutatavad töövahendid, näiteks nagu desinfitseerivad lapid, staatilised tolmuharjad ja -lapid on suurepärased töövahendid, kuid mitte siis, kui sa püüad ühe lapiga terve maja puhtaks teha. Kasuta iga koristustöö juures uut lappi.

Viga number viis: sa ei harjuta lapsi kodustes koristustöödes kaasa lööma

Parima aeg lastele majapidamistöid õpetada on väikelapseiga. Mudilased tahavad teha kõike, mida ema-isa ees teevad. Alusta lihtsatest asjadest, millega nad aidata saavad: näiteks rätikute voltimine ja nende kappi ära panemine või oma mustade riiete pesuruumi toomine. Vanematele lastele võid juba keerulisemaid ülesandeid anda.

Koosta koduste tööde graafik ja õpeta lastele põhimõtet, mida ka sul endal järgida tasub: kui iga päev paar väikest asja ära teha, muudab see üldise töökoorma palju kergemaks. Väiksematele lastele anna lihtsamaid ülesandeid, näiteks nagu siledatelt pindadelt tolmu võtmine, akende pesemine (NB! Jälgi, et pesuvahend poleks toksiline või kasuta segu äädikast ja veest) ning kaasa neid järk-järgult kõigisse majapidamistöödesse.

Niimoodi talitades on kodu puhtam kogu aeg ja lihtsam teha suuremat koristust. Kui sul on häid nippe koristamiseks, siis anna sellest kommentaariumis teada.

LOE VEEL:

Jaga
Kommentaarid