Valed proportsioonid

Sisekujunduses on proportsioon äärmiselt oluline. See mõjutab asjade kokkusobivust ja harmoonilist lõppmuljet. Ideaalis võiksid erinevate asjade suurused erineda, et ruum näiks põnev. Sageli pannakse sellega mööda ja tulemus ei jää ühtlane. Õigete proportsioonide huvides kasutavad sisekujundajad sageli kuldreeglit ehk asjad võiksid suhestuda 2:3. Näiteks diivanilaua laius võiks olla kaks kolmandikku diivani laiusest. Diivani laius võiks olla aga kaks kolmandikku vaiba laiusest.

Kõiki reegleid ei pea jälgima äärmise täpsusega. Mängi ruumi kujundusega ja kui miski tundub valesti, proovi teist kujundust. Kui kõik tundub õige ja läheb omavahel kokku, on ka proportsioonid suure tõenäosusega paigas.

Ruumi suurusest võltsmulje jätmine

Kindlasti oled näinud mõnda elutuba, kus kogu mööbel on lükatud vastu ühte seina, et ülejäänud ruum näiks lagedam. Tegelikult puudub sellises ruumis tasakaal. Selle vältimiseks on mõistlik määratleda ruumi fookuspunkt ja sättida ülejäänud mööbel paika just seda punkti silmas pidades. Fookuspunktiks võib olla kamin, suur televiisor või midagi muud, millele peaks koonduma põhiline tähelepanu.

Kui ruum on aga küllakti suur, võid selle jagada mitmeks osaks ja tekitada 2-3 fookuspunkti. Üheks selleks võib olla istumisala, mille fookuses on televiisor, teiseks aga näiteks pilkupüüdva tugitooliga lugemisnurk. Nii tundub kogu ruum tasakaalus ja ükski nurk pole kõle ja lage. Tähtis on, et igal mööbliesemel oleks oma eesmärk.

Ruumil puudub elu

Et elutoad leiavad igapäevaselt palju kasutust ja sageli on nendes ka köök, siis kiputakse eelistama võimalikult praktilisi lahendusi, tuueks ohvriks visuaalse poole. Ruumi saab elama panna mõne efektse aktsentseinaga või julge kirju tapeedimustriga. Mängi ka tekstiilidega — vaipade, diivanikatete, patjadega. Kui seinad on liiga lagedad, raami ära mõni sobiv pilt. Kui elutoas on diivanilaud, võid ka sellele asetada mõne toreda kuju või vaasikese. Kõige lihtsam on ruumis olles end ümbritsevat vaadata ja mõelda, mis on puudu.

Puudub ühtne stiil

Vahel on ruumis küll rohkelt erinevaid aksessuaare, ent need ei sobi omavahel kokku. Iga asi võib eraldi olla kaunis, kuid ei ühti teistega. Sellisel puhul tulevad appi värvitoonid. Võib-olla saad ühte kokku panna sarnases toonis asjad ja värvida mõne seina sama tooni. Sarnased toonid loovad ruumi ühtsuse.

Halb valgustus

Üks olulisemaid detaile ruumis on valgustus. Elutoas, kus viibime nii hommikul kui ka õhtul, peaks olema võimalus muuta ruumi intiimsemaks või vastupidi — valgemaks. Ülevalgustatud ruum ei mõju hubaselt ja meenutab pigem klassiruumi. Liiga pimedas ruumis on jälle ebamugav raamatuid lugeda. Ideaalis võiks elutoas olla mitu valgustit — nii on võimalik valgust vastavalt vajadusele ja meeleolule ümber sättida.

Foto: Ellos.fi


Allikas: Freshome.com

LOE LISAKS: