Norra kuningas Harald V ja DNT (Den Norske Turistforening — Norra matkaühing) auliige kuninganna Sonja, kes sel aastal tähistavad oma 25. valitsemisaastat, esitlevad kuningaaias ühte Norra traditsioonilist ja ühte nüüdisaegset matkamaja, mida esindab KOKO arhitektide lahendus Nye Skåpet. Mägimaja eksponeeritakse Oslo kuningaaias 13. juunist kuni 30. septembrini 2016.

Ehituses olev mägimajakeste kompleks ise asub inimasustuseta mäestikus väikse mägijärve kaldal ja sinna jõudmiseks tuleb esmalt ette võtta pooleteisetunnine matk. Hooned rajatakse matkajate ja turistide seas populaaresse piirkonda Lysefjordi ja Pulpit Rocki lähedusse. Matkakompleksi kuuluvad üks põhihoone, viis väiksemat majutusmajakest, saunamaja ja üks abihoone. Avamine toimub 21. augustil 2016.

Andrus Kõresaar KOKO arhitektidest ütleb: „Idee kompleksi arhitektuurilahenduseks andis külaskäik kohapeale — hooned on rajatud nii, et loodusest saadav emotsioon oleks võimalikult vahetu. Turistforening on olnud suurepärane koostööpartner!”

1868. aastal loodud DNT-l on rohkem kui 270 000 liiget, hallatakse ja hooldatakse 500 mägimaja, 20 000 km ulatuses märgistatud matkaradasid ja 7000 km ulatuses suusaradasid. DNT tegevused põhinevad vabatahtlikul tööl, mida tehakse igal aastal kokku rohkem kui 175 000 tundi.

KOKO arhitektide looming lähtub kontekstist — ajalugu, keskkond, inimesed. Büroo lisab sellele omalt poolt võimalikult vähe ja samas piisavalt palju uut, et võimendada olemasoleva ainulaadsust ja erilisust.

Tunnustused:
2015 Eesti Arhitektide Liit / Noore arhitekti preemia
2014 rahvusvaheline kinnisvara konkurss MIPIM Awards / parima renoveeritud hoone kategooria / finalist / Lennusadam
2013 Euroopa Liidu kultuuripärandi auhind / Europa Nostra auhind 2013 / Grand Prix / Lennusadam
2013 Rahvusvaheline restaureerimis- ja konserveerimisauhind Domus / hõbemedal / Lennusadam
2012 Rootsi äriauhind / parim keskkonda panustav projekt / Lennusadama mereküttesüsteem / Lennusadam
2012 Eesti Kultuurkapital / aastapreemia / vesilennukite angaaride ja Tallinna teletorni rekonstrueerimine
2009 Euroopa Liidu kaasaegse arhitektuuri Mies van der Rohe auhind / finalist / Rotermanni laudsepatöökoda
2007 Londoni Disainimuuseum / Design of the Year / arhitektuuri kategooria / finalist / Fahle maja

Jaga
Kommentaarid