Esmalt on vajalik oma seemnepakkidele teha üks põhjalik inventuur ning läbi sorteerida need, mis veel idanemisvõimelised on ning kas kõiki vajaminevaid seemneid on piisavalt.

Üldjuhul on veebruari- ja märtsikuus vajalik ette kasvatada köögivilja- ning maitsetaimed. Pikema kasvuajaga soojalembesed kultuurid on paprika, baklažaan ja kurk, mis tuleks kõige esimesena mulda pista. Maitsetaimedest võib ette kasvatada basiiliku ja rosmariini.

Ka paljud suvelilled vajavad ettekasvatamist, näiteks võib veebruari lõpus mulda pista begoonia, daalia, hõbenelgi, peiulille ja tokkroosi.

Külvamise protsess

Esimene seemnekülv tuleks teha veebruaris-märtsis, et tagada hea suvine saak. Ettekasvatamise puhul peaks eelkõige jälgima, et oleks korralik muld, piisav valgus, soe ning piisav kastmine. Taimede ettekasvatamiseks sobivad soojad ja valgusrikkad ruumid, näiteks päiksepoolse toa aknalaud on selleks just sobiv koht.

Tähtis kriteerium taimede ettekasvatamisel ja seemnete külvamisel on puhtus. Kasutage alati puhast istutusmulda ja puhtaid külvianumaid, -karpe või -potte.

Elujõuliste taimede ettekasvatamiseks oleks vajalik hankida korralik külviturvas, misjärel külva seemned niiske külviturbaga täidetud plastpotti, külvikarpi või ettekasvatuskassetti. Kindlasti kontrolli informatsiooni ja loe õpetust seemnepakilt, kuna taimede kasvutingimused võivad olla erinevad.

Mugav vahend taimede ettekasvatamiseks on turbatabletid. Neid kasutades saab ette kasvatada näiteks tomati- ja paprikataimi. Üks turbatablett on piisav ühe seemne kasvatamiseks — ei ole vaja teha muud, kui tablett vette pista. Kui taim on tableti kasvuruumi ära kasutanud, istutatakse ta koos sama tabletiga uude suuremasse kasvunõusse.

Idanemise kiirendamiseks on kasulik anumad katta kilega, tasakaalustades sel viisil niiskust ja temperatuuri. Kile eemaldatakse, kui seemned hakkavad võrsuma. Ideaalses idanemiskohas on piisavalt valgust ning seal pole liiga soe.

Ümberistutamine

Eraldi pottidesse võid taimed ümber istutada siis, kui nad on juba 10 cm pikkuseks sirgunud. Istutage taimed ümber selliselt, et neil oleks kasvamiseks rohkem ruumi. Ümberistutamisel on sobivaks töövahendiks teravdatud otsaga ümar puupulk või näiteks jäätisepulk.

Teise võimalusena võite taimi harvendada ning panna väljatõmmatud taimed, mida te ei vaja, orgaaniliste jäätmete hulka.

Väliskeskkonda ümberistutamist tuleks teha ettevaatlikult — enne lõplikku ümberistutamist tuleks taimi mõne päeva jooksul uute tingimustega kohandada. Vii nad näiteks päeval välja ja too ööseks tuppa tagasi.

Kasvamiseks sobib soe ja päiksepaisteline koht, näiteks kasvuhoone, soe aknalaud või seinaäär. Substraadile lisatakse rammusat mulda.

Valiku seemneid ja tarvikuid taimede ettekasvatuse leiad K-rauta e-poest.

Jaga
Kommentaarid