Ehitajast basskitarristi Mart Veski ja käsitöölisest muusikaõpetaja Helen Tuga kodumaja Keila vallas pole veel aastatki vana. Mullu novembris olid selles paigas vaid endise maja vundament ja hunnik liiva. Mardi käe all tunduvadki korterid ja majad kerkivat otsekui seened pärast vihma. Aastast 2006 on ta oma sõnul end vee peal hoidnud sellega, et ostab korteri või krundi, remondib ja ehitab, kolib sisse, siis paneb “nalja pärast” müüki ja ... hakkab jälle otsast peale.

Petseri ja Petserimaaga seostuvad esmalt klooster ja setud oma keele ning kultuuriga. Paljudele tuleb ilmselt üllatusena, et Petseris on mitu Eesti arhitektide projekteeritud ehitist, neist väljapaistvaim on kunagine Eesti Panga hoone, milles praegu asub Petseri rajooni administratsioon.

Maakodu lugejareisil osalejad said oma silmaga näha üht imekaunist kodu ja seda ümbritsevat aeda. Villa Aaltonen on tõlkija Sisko Hallavainio ja näitleja Risto Aaltoneni Loviisa linnakeses asuv kodu, mis mõnel korral aastas avab oma uksed huvilistele.

Valli ja Kalle Teori värvikast aiast Viljandimaal Võhma linna serval on võimatu mööduda, ilma et pilk pikemalt peatuks rõõmsal värvilapilisel iluaial, ilusatel hekkidel, vormi pügatud okaspuudel ja kenal kujundusel. Teoride aed oli ka Eesti kauneima maakodu konkursi aia kategooria finalist.

Meie konkursil oli üks ohoo-preemia finaliste Maiu Põldoja lillevaibaga kaetud keldriküngas. Põllunurga talu perenaisele ei meeldinud õuel olev ilmetu rohtunud keldriküngas ning ta laotas sellele kireva lapilise lilleteki. Vaimukaid lahendusi on aias teisigi.

Käsitöömeister Kätli Saarkoppel-K on valmis saanud tõeliselt uhke pulmatekiga, mis valmis Muhus elanud vaarvanaema teki eeskujul. Rõõmsavärviline raske kangas ja säravalt värviküllased lilltikandid on ehe, mis kaunistaks iga kodu.

Maakodu käis külas Saaremaal Pahapilli külas Sinepi talu pererahval. Birgit Kutzera ja Andreas Wittke soetasid kaheksa aasta eest sinna suvekodu ja lõid kaubamärgi Mustjala Mustard. Kuidas nende äril läheb ja milliseid põnevaid maitseid nad kokku panevad, saate lugeda ajakirjast.
Rubriigis algaja aednik räägime sellest, milliseid toataimi võiks sügisel koju soetada, lisaks teeme põhjaliku ülevaate oranžidest lilledest meie aias. Taimekaitse rubriigis võtame vaatluse alla kahjurid, kes elavad meie köögikappides.

Kui külm kontidesse poeb, pole miski nii hea, kui üks soe tummine supp. Köögitoimetaja Dagris Punder annab oma parimad supiretseptid ja küpsetas Maakodu lugejate tarvis õuna-martsipanipiruka.

Maakodu lugejareis viib aga järgmisel kevadel Kuuba saarele. Meie aiatoimetaja Jaan, kes tuleb reisile taimetarkust jagama, kirjutas reisiprogrammi üksikasjalikult lahti. Täpsemat infot lugejareisi kohta leiate SIIT.
Mõnusaid sügishetki Maakoduga!