Kuigi tube on kokku kaks — elutuba-köök ja magamistuba-töötuba –, on need täpselt ühesuurused ja fookuskeset oli raske määratleda. Samuti oli peremehe sooviks ruumis võimalikult hea heliga muusikat kuulata.

Umbes kümme aastat tagasi, kui korter osteti, oli tube veel kolm, aga pisike ruum otsustati elutoaga avaruse saavutamiseks liita. Arhitektist sõber soovitas ka viimase seina kahe ruumi vahelt maha võtta ja paigutus täiesti ümber mängida, ent suuremad muudatused otsustati siiski seekord tegemata jätta.

Vana köök võõbati valgeks ja tööpinnad mustaks. Taldrikud, potid ja pannid peideti musta kardina taha riiulisse.


Kui aastaid olid korteri seinad boheemlaslikult rohelised ja kollased ning radiaatorid hoopis kuldsed, siis remondi käigus värviti seinad, laed ja radiaatorid valgeks, põrandad lihviti ning tualettruum sai tumehalli katte. Vaid nendest väikestest muudatustest ja mööbli väljavahetamisest piisas, et korterile täiesti uus elu ja hingamine anda. Kuna raamatud, vinüülplaadid ja kunst, mida leidub korteris palju, on niigi värvikirevad ja eriilmelised, on valge heaks neutraalseks taustaks, kus peategelased särada saavad.

Kui remondi tegemine läks üsna kiirelt ja valutult, siis palju pikemat vaagimist nõudis otsus, kuhu paigutada helitehnika. Iga sentimeeter, ümbritsevad esemed ja materjal ning nende omavaheline paigutus mängib kvaliteetse heli edastamisel suurt rolli. Magamistoas olnud tehnika koliti elutuppa ja melomaanide uueks templiks sai lampvõimendi, vinüülimängijate ja kõlaritega muusikakuulamisnurk, mille järgi planeeriti ka kogu ülejäänud sisustus.

Põhjapoolsele toale annab palju valgust juurde maast laeni aken, mis rajati kinnimüüritud rõduukse asemele.


Raamatud, vinüülid ja kunst
Peale raamatute, vinüülplaatide ja riiete kodus asju väga palju polegi. Seina najal ja riiulitel on palju kunsti: plakateid, graafilisi lehti, joonistusi ja maale. Suurt kunstikogu veel ei ole, aga noorte Eesti kunstnike ja disainerite loomingu kogumisega on algust tehtud. Miks aga on seinad tühjad ja pildid seina ääres seisavad? Sest nii ei riku valget seina aukudega ja saab tööde asetust vastavalt tujule muuta.

Omaette väljakutse oli suure plaadikollektsiooni ja raamatute paigutamine. Elutuppa kõik need ära ei mahtunud ja nii on enamik raamatukogust leidnud oma koha magamistoas. Plaatidele, mis riiulisse ei paigutunud, leiti ideaalne lahendus ehituspoest — täpselt sobivate mõõtudega puitkastidesse kolivad plaadikogu viimased asukad.

Suurima muutuse läbis tualettruum, mille seinad värviti erinevalt ülejäänud valgest korterist tumehalliks. Aktsendi lisab industriaalne Philipsi valgusti, mis pärineb 1970ndatest.


Raamatute ja plaatide vahel on oma koha leidnud lõbus rahvusvaheline seltskond tegelasi ja kujukesi, mille pererahvas on ise või on nende sõbrad erinevatelt reisidelt suveniiridena kaasa toonud.

Loe edasi ajakirja Diivan novembrinumbris või telli ajakiri SIIT.