Barneby oksjonimaja asutaja Pontus Silfverstolpe’i sõnul on paljud IKEA vanemad tooted erinevalt tänapäevasest uskumatult hea kvaliteediga ja ajahambale üllatavalt hästi vastu pidanud. Möödunud sajandil valmisid mitmed mööblitükid küllaltki väikestes tiraažides ja olid müügil üsna lühikest aega, mis tõstab samuti nende väärtust. 50 300 euro eest oksjonil müüdud “Åke” seeriasse kuuluva tooli hinda aitas kergitada selle unikaalsus — nimelt oli 1943. aastal valminud tool üks ettevõtte esimestest tugitoolidest.

Viimastel aastatel on IKEA retromööbli hinnad järelturul mitmekordistunud. Erilises huviorbiidis on praegu partiid, mis valmisid koostöös oma aja tuntud mööblidisaineritega. Näiteks Verner Pantoni värvilised vineertoolid, mis 1990ndate alguses just suure müügieduga ei hiilanud, olid omal ajal saadaval 50-60 euroga. Hetkel tuleb selle mudeli eest vintage mööblit müüvates netipoodides välja käia juba rohkem kui tuhat eurot.

Fotod 2x: 1stdibs.com

IKEA alustas mööbli tootmist juba 1943. aastal ja 1970. aastateks olid poed laienenud Põhjamaade kõrval ka Aasiasse, Austraaliasse ja Kanadasse. IKEA on alati pannud rõhku kvaliteetsele disainile ja tuleb tõdeda, et dekaadidetagused mööblitükid näevad endiselt väga kaasaegsed ja trendikad välja!

Allikas: Daily Mail

LOE LISAKS: