Üldise messimelu seest toome teieni mõningad esiletõusnud pärlid.

Jätkuvalt panustavad suured tootjad led-tehnoloogia arendamisesse, paljud ammu tootmises olevad ja juba disainiklassikuiks saanud valgusteid oli sellega täiendatud. Mis puudutab uusi disainilahendusi, siis oli ka selliseid, mis vaimustusest ahhetama võtsid.

Kui eelmistel aastatel on tooni andnud suuremõõdulised valgustid, siis nüüd võidutsesid pigem väikevormid — need olid aga esitatud hulgakesi kobaras ja see oli tõeliselt efektne. Selliseid lahendusi pakkusid näiteks Penta, Marset, Innermost.

Selgelt eristus üldisest foonist Penta väljapanek. Tema rafineeritud sari Mami sobiks kaunistama Eestiski levinud neofunk-eramuid. Silma jäi võte, kus valgustite kaablit kasutati graafilise silueti moodustamiseks ruumis (Flos, Vibia). Kuulus klassik Fontana Arte aga oli usaldanud end noorte disainerite meelevalda. Esile tõusid kandelamp Yupik ja rippvalgusti Albedo.

Jätkuvalt trendikas on retro. Marset on lisaks Funiculi põrandavalgustile (mille disain pärineb aastast 1979) tulnud välja ka sama sarja laua-ja seinavalgustiga. Uus Scotch Club sari jätkas Marset´ Pleat Box´i mõtet.

Lisaks üldiselt teada-tuntud tootjatele tõusid jõuliselt esile ka Itaalia, Portugali, Prantsusmaa ja Belgia väiketootjad (Forestier, Torremato, Petite Friture, Delightfull).

Täiesti omaette elamuseks tänavusel Milano reisil kujunesid aga alternatiivsed väljapanekud Via Tortonal. Sealsetesse tööstushoonetesse oli koondunud hulgaliselt erinevad väiketootjaid ja disainereid, kes esitasid oma töid ja tegemisi erakordselt loovalt. Via Tortonal esitles oma unenäolist maailma ka kuulus Moooi.

Messiuudistega valgustas teid Lampard, Euroopa disainvalgustibrändide maaletooja, vaata ka www.lampard.ee.

Jaga
Kommentaarid