1. Grand Hotel Viljandis

Grand Hotel Viljandi majas on Eesti riigipeadest peatunud Kersti Kaljulaid, Toomas Hendrik Ilves, Arnold Rüütel ja Lennart Meri, samuti Soome riigipea Sauli Niinistö ja Läti riigipea Vaira Vīķe-Freiberga. Hotelli luksuslikuim numbrituba koosneb kahest eraldi ruumist — magamistoast ja elutoast. Sisustuses on kasutatud ampiirstiilis mööblit, hinnalisi Itaalia käsitöövalgusteid ning luksuslikke tapeete ja kangaid.

Mõlemas toas on televiisor, elutoas kohvimasin ja vannitoas mullivann. Sviit on varustatud ka konditsioneeri ja miniseifiga.

Hotell Palace’i ajalugu on täis diplomaatiat — alates 1991 sügisest, peale Eesti taasiseseisvumist alustasid paljud välisriikide saatkonnad oma missiooni Eesti Vabariigis just hotellis Palace ja siin asus ka suur osa saadikute residentsidest. Kauged külalised tavatsesid kodumaalt igaks juhuks kaasa võtta kõik eluks vajamineva, alustades kirjutuspaberist ja pastakatest ning lõpetades toidu ja sularahaga, sest saabuti "eikuhugi". Üllatusena leiti eest noobel ja värskelt renoveeritud esindushotell, mida hakati omavahel kutsuma „Hotel Ambassador’iks“. Eriti populaarsed olid kahetoalised numbrid, millest üht tuba kasutati saatkonna tööruumina. Hiljem nimetasid esimesed saabujad end Palace Clubiks ja hoidsid tihedalt kokku.

Presidendisviidi suuruseks on 151,4 m² ja suuresti on tegemist on hotelli rajaja Johannes Mürgi (Mühlbergi) kunagise korteriga. Sviidi, nagu ka ülejäänud hotelli sisekujunduse autoriteks on Argo ja Katrin Vaikla. Hotell Palace’i esinduslik presidendisviit asub hotelli kuuendal korrusel. Hotellitoast avaneb vaade nii Vabaduse väljakule, vanalinnale kui ka Pärnu maanteele. Sviit koosneb avarast kaminaga stuudiost, kus on sohvad kaheksale, kööginurgast koos söögilauaga kuuele külalisele, suurest magamistoast, avarast vannitoast ja saunast.

Presidendisviiti on sisse seatud kabinet töötegemiseks ja nõupidamisruum. Lisaks on võimalik ruume ühendada kõrvalasuva kaheinimese toaga.

Presidendisviidis on kastutatud Eestimaad kujutavaid maale, magamistoa voodi peatsist leiab fragmendi Konrad Mäe maalist „Pühajärve maastik“, kabinetti kaunistavad reprod teostest „Maastik majaga“ ja „Saadjärve maastik“.



Nimi “Schlössle” tähendab saksa keeles pisikest lossi ja selle muinasjutulik sisekujundus ei jäta tõepoolest juba pakutavast midagi enamat soovida ka kõrgemate nõudmistega külalisele. Hotellis on väärikatest külalistest peatunud teiste seas Walesi Prints Charles, Saksamaa president Roman Herzog, Belgia Kuninganna Paola ja Kenti prints Michael.

Küllusliku sviidi elegantsi täiustavad rohked dekoratiivsed elemendid antiikmööblist kuni peenekoeliselt kootud seinakateteni. Hotelli sooja ja hubast õhkkonda rõhutavad antiiksed puittalad

90-ruutmeetril paikneva sviidi juurde kuulub elutuba mugava istumisala ja söögitoaga, kus on ruumi kuuele inimesele. Paekivist seintega magamistoas on suur ja mugav voodi, kirjutuslaud ja antiikne riidekapp. Luksuslikult sisustatud vannitoas saab lebada mullivannis, võtta vihmametsaefektiga dušši ja külastada privaatsauna.

Hilton Tallinn Park hotelli presidendisviit pakub ligi 200 ruutmeetrit luksust. Hoone kümnendal korrusel asuva viietoalise sviidi sisekujundus on elegantne, hele ja mugav — maast laeni kõrguvad aknad täidavad ruumi loomuliku valgusega ning pakuvad kaunist vaadet Tallinna linnale ja lahele.

Sviidi magamistoaga on ühendatud suur vannituba, mille naelaks on mullivann. Lisaks kuulub sviidi juurde nõupidamisruum, köök, elutuba ja kabinet. Samuti on võimalik presidendisviiti ühendada kõrvalasuva kaheinimese toaga. Toas on kõrgtasemeline Bose helisüsteem ja kolm HD televiisorit.

1937. aastal valminud Rannahotell on üks Eesti funktsionalismi tippteoseid ja Pärnu kuurordi sümboleid, mille projekteeris Pärnu linnaarhitekt Olev Siinmaa. Hiljuti põhjaliku renoveerimiskuuri läbinud hotelli on ajaloo jooksul avatud lausa kolm korda ja seda Eesti presidentide Konstantin Pätsi, Lennart Meri ja Toomas Hendrik Ilvese auväärsel osavõtul. Ka hotellis asuv 85-ruutmeerine presidendisviit on igati oma nime vääriline, sest selles on peatunud erinevatel aegadel enamus Eesti riigipeadest.

Presidendisviidi sisekujunduse autor on Pille Lausmäe, mööbel pärineb ARS sisustuselt ja Mangilt, tekstiilid Erdike Tekstiililt.

Sisustus matkib 1930ndatele omast joont ja art déco stiilist tuttavaid elemente.

Sviidi juurde kuulub kümnekohaline nõupidamisruum. Rannaliivale rajatud hotelli lõunapoolne kumer tiib meenutab väliselt kruiisilaeva ja aknad avanevad loomulikult ka presidendisviidi puhul otse merele!

Tagasihoidlikult elegantne vannituba kombineerib puitu ja valget graniiti. Ruumist ei puudu ka meie kultuuriruumis kohustuslik saun.

Hotell Lydia kaunis presidendisviit asub hoone neljandal korrusel, kus rõdudelt ja akendest avaneb vaade Pirogovi platsile ja Tartu Raekojale. Avaras sviidis on ühendatud elutuba ja videovõimekusega nõupidamisteruum kümnele. Ruumikas vaipkattega magamistoas on lai, kvaliteetne ja mugav allergiavaba voodi.

Avar vannituba on varustatud vanni, duši ja saunaga. Presidendi külaliste käsutuses on teler, kohvimasin, seif, triikimiskomplekt, hommikumantel-sussid ja hügieenitabed.


Radisson Blu Hotel Olümpia kalliskivikorrusel asuv presidendisviit on oma 189-ruutmeetriga Eesti suurim. Presidendisviidi juurde kuulub elutuba, nõupidamisteruum-söögituba, rõdu, kaks magamistuba ja kaks vannituba, millest üks on sauna ja teine mullivanniga.

Presidendisviidis on ööbinud kuulsad artistid ja kõrged riigiametnikud, teiste seas näiteks Hillary Clinton.

LOE LISAKS: