1. Pirita, Kose. 3,3 miljonit eurot

See 644-ruutmeetrine kõrgel pangal asuv eramu peidab endas 12 tuba. Interjöör on klassikalises võtmes ja soliidse joonega. Elamisest leiab häid sisustusideid. Meie lemmikuks kogu selle elamise juures on aga pilkupüüdev, väga kauniks kujundatud basseini- ja grillialaga õu. Taimestik on valitud hoolikalt ja on just selline, et üleliia palju hoolt ei vaja. Õueala loomisel on kasutatud palju kive ja ehitatud on palju aiarajakesi. Kõrreliste kõrvale on valitud ka mõned õitega lilled ja need moodustavad rahuliku ja kena terviku. Elamine, kuhu tasub sisse piiluda ja kust avanevad kaunid vaated Tallinna lahele. Huvi korral vaata lähemalt siit.

2. Kõige kallimast elamisest poole vähem maksev Toompea nõlval asuva kodu omanikke on Tallinna linn autasustanud 2014. aastal diplomiga parima restaureeritud mälestise eest vanalinnas. Hind 1,6 miljonit eurot.

Villa Jacoby on ehitatud aastal 1923. Siseruumide üldkuju jälgib algset ruumilahendust. Mitmed detailid viitavad teadlikule Tallinna vanalinna väärtustamisele, näiteks maja kõrge punasest tellisest katus ja valgeks lubjatud katuse servad, mis loovad seose lähedal asuva vanalinnaga. On säilinud barokkhingedega välisuks, jala kraapraud, dekoratiivsed kuulid trepimademel, muinsuskaitsealune trepikäsipuu ja barokses vormis trepivõre. Arhitektuurse lahenduse töötas välja Enn Rajasaare, disainis Pille Lausmäe. Huvi korral vaata rohkem pilte ja infot siit.

3. Viljandist 12 km kaugusel asuv Peetri mõis. Hind 1,42 miljonit eurot.

Peetri mõis on 1912. aastal Heimtali mõisniku Siversi poolt balti-saksa arhitekti Otto Wildau projekti järgi ehitatud juugendhäärber. Kaunis ja hubane kompleks, mis on renoveeritud ühepereelamuks. Võrratu välisilmega häärber asub kolme tiigi kaldal parkmetsas. Kompleksi kuuluvad häärber 580 m2, tall-tõllakuur 168 m2, laste mänguväljak ja tenniseväljak. Tallis on küttega sadularuum ja boksid neljale hobusele. Vaata lähemalt siit.

LOE VEEL: