Moodsa Valgustuse tegevjuhi Mart Seidelbergi sõnul soovisid nad kingitusega ühitada kaht sündmust: vabariigi sajandat ja ettevõtte veerandsajandat aastapäeva. “Oleme kahekümneviie aasta jooksul teinud palju koostööd erinevate muuseumitega. Isegi ERMi uue hoone välisvalgustus on meie tarnitud. Otsides mõttes väärikat asutust, kuhu ainulaadne valgusti minna võiks, tundus ERM ainuõige valik,” selgitab ta.

Muuseumi peavarahoidja Riina Reinvelt ütles, et valgusti jääb külastajatele nähtavaks ERMi raamatukogu lugemissaalis. “Tahame selle valgusti mingil ajal muuseumi kogusse arvele võtta, et see säiliks sellisena, nagu me seda praegu näeme, ka 50 või 100 aasta pärast. Seega, kui tulla siia kümne aasta pärast, ei pruugi külastaja valgustit enam lugemissaalis näha – oleme viinud selle hoidlasse,” rääkis Reinvelt, lisades, et neil on plaanis panna kingituse juurde selgitav tekst disaineri ja kinkija nimega.

Seidelbergi kingiidee on ajendatud soovist, et rahvussümboolikaga monumentaalseid valgusteid võiks meie riigiasutustes rohkemgi kasutusel olla. “Valgusti võiks olla enamat kui tavaline lamp. Kui vaatame ruumi, siis on valgustil kanda nii valgustamisfunktsioon kui ka suur roll kujunduselemendina. Kuna meie lamp on lipukujuline, mille suitsupääsukestega kattemustri on kujundanud eesti disainer, mõtlesime, et eesti disaini puudutust võiks olla esindatud rohkemateski kohtades.”

Delfi lugejahääletus valis põrandalambi välja nelja kavandi hulgast, mille lambivarju mustri kujundas graafiline disainer Maite Kotta. Valgusti disainis katalaani ettevõte Barcelona olümpiamängude ajal (1992), eesmärgiga üle elada kõik tulevased kriisid. Aegumatut disaini ilmestab asjaolu, et praegugi mõjub lambi visuaal ajakohase ja värskena.

Praegu on selliseid poolläbipaistvast plastikust lambivarjuga valgusteid ainult üks. Huvilistel on võimalik tellida erineva suurusega rahvussümboolikaga valgusteid ettevõttesse või koju. Vaata isamaalise sümboolikaga seeria teisi lambivarju kujundusi SIIT.

Vaata lugemissaali pikupüüdvat valgustit pildigaleriist.

Jaga
Kommentaarid