Nii mõnigi nendest hotellidest pakub näpistavaid elamusi, mille saamiseks ei ole vaja sõita üldsegi kaugele. Enamus seda tüüpi majutusasutusi asub Soomes või Rootsis ja ööbimispaikadeks on nii jäälossid kui ka lumest iglud.

1. Jukkasjärvi jäähotell Rootsis

Põhja-Rootsis asuvat jäähotelli peetakse maailma esimeseks jääst ja lumest majutusasutuseks. Esmakordselt 1990. aastal avatud hotell ehitatakse igal talvel uuesti nullist üles. Jääplokid pärinevad lähedal asuvast Torne jõest ning sellest on valmistatud nii hoone seinad kui ka voodid ja toolid. Ruumide sisekujundus pärineb kohalikelt kunstnikelt ja disaineritelt ning igal aastal ootab külastajaid uus ja erakordne sisekujundus.

Hotellis asub 100 numbrituba, lisaks baar ja puhkeala. Et hotell on saanud populaarseks pulmapaigaks, kuulub selle juurde ka kabel. Majutuse hinnad algavad hotellis 158 eurost.

Et kaunis hotell ära ei sulaks, on temperatuur ka siseruumides -5 kraadi ringis. Öömajalisi varustatakse spetsiaalsete miinuskraadide jaoks loodud magamiskottidega.

Kanadas asuv 44 numbritoaga jäähotell on nii interjööri kui ka eksterjööri poolest tõeline vaatamisväärsus. Ehitise ja sviitide kujundusse kaasatakse arhitektuuritudengeid mitmetest mainekatest ülikoolidest. Hiiglaslike võlvide ja ohtra dekooriga ehitud siseruumid ootavad külastajaid vaid kolme kuu vältel — nimelt kestab hooaeg 4. jaanuarist kuni 26. märtsini ning hooaja lõppedes alustatakse juba järgmise ehitise kavandamisega. Igal aastal investeeritakse hotelli kümneid miljoneid kanada dollareid. Majutuse hinnad algavad 191 eurost inimese kohta.

Ameerika mandri ainsa jäähotelli sisekujunduse loomisel on kaasatud vaid parimaid meistreid. Sellest annavad tunnistust rikkalikud dekoorielemendid ja skulpturaalsed objektid. Erilist vaeva on nähtud ka sviitide kaunistamisega.

Kuurort pakub majutust mugavates klaasigludes, palkmajades või askeetlikes lumeonnides. Hinnad selles unikaalses majutusasutuses algavad 300-eurost ja suure nõudluse tõttu tasub broneering teha aegsasti ette. Klaasiglud on varustatud tualettruumiga. Peahoones asuvad duširuumid, saunad ja restoran.


Klaaskatusega igludest avaneb imeline vaade Lapimaa kargele maastikule. Tähistaevas on enamasti paketis sees, hea õnne korral võib näha ka virmalisi.

Lumest iglud on hotelli tõeline müügihitt. Ekstreemne öö tuleb veeta ruumis, kus toatemperatuur ulatub -3 kraadist kuni 6 külmakraadini. Leevendust pakuvad loomanahad ja spetsiaalsed magamiskotid.

Ranna läheduses asuv loss on ehitatud mereveest tehtud jääst ja lumest ning pakub avastamist kogu perele. Esmakordselt ehitati hotell 1996. aastal ja siis oli see mõeldud kingina kogu maailma lastele. Soomlaste lumeloss on pälvinud ka hulga mainekaid auhindu — näiteks on see valitud maailma parimaks luksushotelliks ja Soome kõige loodussõbralikumaks majutusasutuseks. Interjöörist leiab rohkelt muinasjututegelastele viitavaid skulptuure. Omaette tuba on pühendatud isegi Angry Birdsi karakteritele.

Rõhku on pandud ka valgustusele — iga tuba särab erinevates värvides. Nagu ka teistes lumehotellides, on siingi tegemist ajutiste ehitistega ning kogu maja ehitatakse tervikuna igaks hooajaks uuesti üles. Igal aastal on võimalik kogeda uut ja ainukordset sisekujundust.

Hotelli juurde kuulub maailma suurim jäärestoran, mis mahutab üle 200 külalise.

Maailma kõige põhjapoolsem igluhotell asub Alta linnast 20 kilomeetri kaugusel. Hiiglaslik, 2000-ruutmeetril paiknev majutusasutus ehitatakse igal talvel uuesti üles ning ehitusmaterjalidena on kasutatud ainult jääd ja lund. Hooaeg kestab hotellis 19. detsembrist kuni 2. aprillini.

Tube on hotellis 30 ning ühe öö hinnad algavad 268 eurost inimese kohta. Kahese sviidi saab veebruaris broneerida 630 euro eest.

Toad imiteerivad lumeplokkidest laotud seinaga tüüpilist iglut ja võrreldes rootslaste jäähotelliga on sisekujundus tunduvalt tagasihoidlikum. Külmakraadid kõiguvad kogu hotellis -4 ja -7 vahel.

LOE LISAKS: