Rohkem organiseeritust

Kui igal asjal on oma kindel koht, tuleb ka tüütut koristamist ja pidevat asjade otsimist harvem ette. Seega katsu uuel aastal oma koduseid asju paremini organiseerida. Olgu tegu kas garderoobi, vannitoakappide, köögi või kodukontoriga — süsteemne asjade paigutus lihtsustab elu igas ruumis. Kui asjad kuhugi ära ei taha mahtuda, siis on ehk aeg soetada koju uus riiul, täiendav stange või kapike ja võtta kasutusele kenad hoiukarbid, mida on hea sisu järgi markeerida.

Foto: shutterstock

Päevad muutuvad peagi pikemaks ja valgemaks ning on aeg mõelda ka kodusele taimekasvatusele. Selle asemel, et pidevalt toidupoest ürte osta, külva maitsetaimed otse kööki. Toataimede positiivset mõju kodusele mikrokliimale on palju uuritud ning kodune rohelus aitab neutraliseerida ruumis lenduvaid mürgiseid keemilisi ühendeid nagu benseen, formaldehüüd ja triklooretüleen. Ka NASA on aastaid kasutanud taimi oma kosmosejaamades just õhupuhastamise eesmärgil.

Foto: ikea.com/unsplash

Kui terve kodu renoveerimine tundub liiga suur ettevõtmine, kuid vajadus värskenduskuuri järele on olemas, piisab teinekord kodule uue hingamise andmisest ka üksikust aktsentseinast või lõbusatest värvitud detailidest. Värvimine on ka kõige soodsam viis kodule värske ilme andmiseks. Soositumad värvid uuel aastal on sinised, rohelised ja hallid.

Foto: H&M Home

Uue aasta algus on hea aeg üle vaadata, kas mõni vaip, kardin või diivanipadi vajab väljavahetamist. Pleekinud ja luitunud kodutekstiilid loovad ka interjööris kulunud ja väsinud ilme. Üksik uus vaip või uhiuued diivanipadjad lisavad kodule värskust ja tõstavad head enesetunnet. Kui sinu kodu ehivad aga hoopis tühjad seinad, siis oleks ehk viimane aeg mõelda mõne toreda ja kena pildi või foto raamimise peale, mis interjööri elavdamisele samuti väga hästi kaasa aitavad.

Foto: etsy.com

Kui aga kuulud nende inimeste hulka, kes armastavad metsikul hulgal soodsaid hooajakaupu ja sisustusaksessuaare kokku osta, siis tasuks ehk paremini planeerida, mida sinu kodu tegelikult kaunima väljanägemise saavutamiseks vajab. Sisekujundajad soovitavad rohkete vaaside, kujukeste ja muude iluvidinate asemel investeerida ühte-kahte korralikku ja kvaliteetsesse esemesse, millele ruumis tähelepanu koondada.

Foto: shutterstock


Kodus tasub mõelda roheliselt, sest iga inimene saab oma tarbimiseelistustega keskkonna heaks palju ära teha. Kui võimalust, vali alati looduslikud materjalid, mis on kasutajasõbralikud ja mida on kerge taaskasutada. Peljata ei tasu ka vanakraamiturgudel, oksjonitel ja antiigipoodides leiduvat teise ringi mööblit, kust võib leida väärt esemeid sama hinnaga, mille eest mõned poed pakuvad kehvema kvaliteediga uut saepuruplaadist odavmööblit. Sisekujundajad soovitavad koju valida pigem vähem, kuid kvaliteetseid esemeid kui oma kodu juhuslike ja madala kvaiteediga esemetega üle kuhjata. Kvaliteetne mööbel peab kauem vastu ja seda ei pea sisustust vahetades prügimäele viima. Heast materjalist ja aegumatu disainiga esemeid on võimalik ka aastaid hiljem ostuhinnaga samaväärselt maha müüa, sest need ei kaota oma hinnas väärtust.

Kuigi sisustustrendidest saab palju inspiratsiooni, kujunda oma kodu nii, et end ise selles hästi tunneksid. Vali värvid ja aksessuaarid, mis sind kõnetavad, mitte mida nägid viimases sisustusajakirjas või sõbra kodus. Isegi nendele kodudele, mis on täis ultramoodsaid sisustuselemente, loob omapärase üldmulje ikkagi koduomaniku või sisekujundaja oma stiil või isiksus. Ära karda seda uuel aastal välja tuua!

Foto: shutterstock

Kui ei suuda meenutada, millal sai viimati kontrollitud suitsuandurite seisukorda, siis nüüd on aeg seda teha. Neil, kellel on kodus ahiküte või kasutavad gaasi, tasub teada, et peagi muutub kohustuslikuks ka vingugaasi detektori olemasolu. Töökorras suitsu- ja vinguandurid on suur samm, mille saab pere turvalisuse huvides ära teha.

Foto: shutterstock

LOE LISAKS: