Projekti sihtrühmaks võeti kolmekümnendates abielupaar, kellele on korteriost esimene ühine kinnisvarahange enne laste saamist. Korteri, millest järgnevalt juttu tuleb, on projekteerinud Sintao arhitektuuribüroo disainer Chikara Ohno.

Korter on 64,3-ruutmeetrine ja Chikara sõnul moodustab selle praegune ilme suure kontrasti endisega. Algse põhiplaani järgi oli korteris neli tuba ja eraldi paiknev köök. See tähendab mitut kitsukest ruumi, mis lähtuvad vanaaegsest Jaapani mõttemallist ja privaatsusest. Chikara sõnul on noorem jaapanlaste põlvkond palju avatum ja vabama elustiiliga, mida soovitakse ka oma koduruumides väljendada. Noored jaapanlased hindavad nagu meiegi koduinterjööride avatust — näiteks elutuba ühendatud köögiga. Nad ei soovi koju mitut väikest eraldi tuba, vaid interjööri, kus ruumist ruumi üleminekud on sujuvad ja avatud.

Korteri üks kahest magamistoast, mille voodi peatsi taguse seina taga paikneb teine. Mõlemad magamistoad on muu interjööri suhtes ühest küljest avatud. Puitvaheseina ülaosas kulgeb klaaspind, lisades loomulikku valgust.


Voolav ruum
Praegune renoveeritud korter on loftilikult avatud ruum, kus muust interjöörist on täiesti eraldatud vaid vannituba ja tualett. Kaks magamistuba paiknevad korteris teine teisel pool kandvat seina. Kõnealuse seina suhtes põiki paikneb L-tähe kujuline vahesein, mis eraldab magamistube köögitsooni poolt. Puuviimistlusega kaetud L-kujulise vaheseina ülaosas kulgeb klaaspind — võte, mis suurendab loomuliku valguse liikumist korteris ja samas ka visuaalset “õhulisust”. Chikara sõnul toimib L-sein ruumis nagu suur mööbliese — selle riiulitesse võib paigutada raamatuid, selle külge võib riputada pilte, see võimaldab istuda ning koguni pikutada. Asjaolu, et kõnealuse seina küljes olevad riiulid ja pink on seinaga samast materjalist, teeb sellest kompaktse ja mingis mõttes kogu korteri keskse kujundi.

Avatud planeeringuga korteris on keskseks kujunduselemendiks puitviimistlusega L-kujuline sein, mis eraldab magamistube köögitsoonist. Interjöörile lisab põnevust põrand, kus puulaudis läheb sujuvalt üle kivipõrandaks. Puupõranda puhul on tore võte laudise nurga alla paigaldamine.


Magamistubadest teisele poole L-kujulist seina jääb avatud köök ja elutoatsoon. Köögi avarust rõhutab see, et ülakapid puuduvad — nende asemel on vaid kerged riiulid. Osaliselt puuduvad tööpinna alt ka alakapid, lastes pinnal mõjuda kerge letina, mille alla saab köögis töötades mugavalt jalad paigutada.

Mõtlemine Jaapani moodi…

Lugu ilmus novembrikuu Diivanis, osta ajakiri poest või telli SIIT.