Moodsad ja tõhusad aknad on kahe- või kolmekihilise klaaspaketiga, mis on täidetud soojust isoleeriva inertgaasiga ja senisest paksemate raamidega. Kuigi uut tüüpi akende soojapidavus on väga hea, jäävad vale paigaldamise korral aknaümbrusse ikkagi suure soojakaoga alad. Selliseid piirkondi saab hinnata näiteks majade termograafiga tehtud fotodelt. Aknavahetuse suurte kulude investeeringud jäävad vähetõhusaks, kui soojakao allikas kõrvaldamata jätta.

Probleemi allikas

Enamasti kasutatakse aknaploki seina paigaldamisel vahede täimiseks montaaživahtu, paraku pole polüuretaanvaht niiskuskindel. Ruum akna ja seina vahel kogub nii majast kui ka õuest niiskust, sageli lausa vett. Märg täidis aga juhib väga hästi soojust. Soe ja niiske õhk otsib ruumist väljapääsu, paraku on hästi isoleeritud ruumis selleks tihti vaid aknaümbruse vuugid. Arvatakse, et montaaživaht on hermeetiline, kuid tegelikult on vahu suletud pooride hulk vaid 70-80 protsenti, ülejäänud maht imab niiskust küllaltki hästi.

Enamasti muutub ehitusvahu sisse sattunud veeaur veeks. Märg vuugitäide aga juhib viis korda paremini soojust kui kuiv vaht. Kui vesi jahedamate ilmadega külmub, kasvab jäätunud vuugitäite soojajuhtivus juba 20 korda. Jäätumine murendab vahtu ja soojapidavus kaheneb veel kordades. Külmumiste-sulamiste vaheldumine võib hea ja kalli akna ümber oleva montaaživahu soojapidavuse hävitada kiirenevas tempos pea täielikult juba ühe talvega.

Lisaks tekitab niiske aknaümbrus väga soodsa pinnase tervisele ja ehitisele äärmiselt ohtlike hallituste tekkeks. Kuidas probleemi lahendada? Lahenduseks on

akende soe montaaž — SWS — Soudali lahendus akende soojakaole

Akende õigeks paigaldamiseks on parim kasutada Soudali väljatöötatud ja Euroopas sertifitseeritud aknapaigaldussüsteemi SWS — Soudal Window System, kus on kasutusel elastne montaaživaht Flexifoam ja spetsiaalsed lindid, mis ei lase niiskusel vahukihti sattuda. Välimine lint (Folienband Outside) kaitseb ühendust vihma eest ja laseb ühenduses oleva veeauru väljapoole; sisemine lint (Folienband Inside) takistab aga niiskuse pääsu ühendusse ruumi seestpoolt.

Mida suurem on aken, seda suurem on raami liikuvus temperatuurimuutuste tõttu. Flexifoam on ainus vaht, millel on erakordselt suur elastsus — kokkusurumisel kuni 75%. See tagab, et raami liikumisel vaht ei purune, vaid tagab hermeetilise ühenduse. Lisaks on vahul oluliselt paremad heliisolatsiooni omadused, mis linnatingimustes pole sugugi vähetähtis.

Süsteemi kasutamise vajalikkusest on viimasel ajal hakatud aru saama ja uutel ehitistel on see harilikult juba projektis kirjas. Paraku pole harv juhus, kus paigaldusfirmad otsivad odavamaid asendusmaterjale nii lintide kui ka vahu osas. Näiliselt paigaldatakse küll aknad SWS süsteemi järgi (nn euromontaaž), kuid asendusmaterjalid ei taga oodatud tulemust, tehakse lisatööd ja kulutusi, kuid probleem jääb lahendamata. Seepärast nõudke ja kontrollige alati, et kasutataks originaaltooteid: Flexifoami vahuna ja originaallindid tunnete ära sinna trükitud kirjast: Soudal Window System.

Täiendava info saamiseks vaadake veebilehte www.soeakensws.ee või helistage telefonil 6 551 851. Minimaalne lisakulu akna õigel paigaldamisel tasub end mitmekordselt tagasi küttekulude kokkuhoiul.

Jaga
Kommentaarid