2008. aastal kirjutas varalahkunud arhitektuurikriitik Urmas Oja: “1829. aastal alguse saanud Rotermanni tööstuskvartal elab täna läbi kirevat uuestisündi — väärika ajaloo ja kultuurikeskkonnaga piirkonnas paiknevad juba praegu kõrvuti uue funktsiooni leidnud vanad tööstusehitised ja kvaliteetne kaasaegne arhitektuur. Lähiaastatel kujuneb Rotermanni kvartalist vabameelse ja vaimse õhkkonnaga moodne linnakeskkond, mille märksõnadeks on suurepärane asukoht, ajaloohõnguline atmosfäär, kvaliteetne arhitektuur, mugavus, omanäolisus ja avatus.”

Kuus aastat hiljem on pilt paljuski muutunud ja on veel palju muutusi ees — Rotermanni kvartal on kahtlemata pärl.

Unenäoline NORDIC FORUM hotell

Rotermanni kvartali ringäik algas Nordic Forum hotellis, kus arhitekt Indrek Allmann rääkis kvartali ja hotelli kujunemisest. Kui 19. sajandil kujunema hakanud piirkond oli alguses toiduaine- ja puidutööstuse päralt, siis praeguseks on kvartalil hoopis teine atmosfäär — siin on kohvikud-restoranid, poed, bürood ja korterid. Suvel toimub kvartali keskväljakul hulganisti meelelahutusetteasteid.

Nordic Forum hotell on esimene uus ehitis, mis viimastel aastatel sinna ehitatud. Ülesanne sinna midagi projekteerida oli üsna keerukas, sest tervilahendus kogu alale puudus. Tellija soovis lõpuks traditsioonilist äriklassi hotelli, kus reisija end mugavalt ja harjumuspäraselt tunneb.

Allmanni idee oli kuvada dünaamikat, sest seda pakub hotelli asukoht — linna keskel. Nii sündisid avarad aknad, kus seesolijad ja möödujad väljas suhtestuksid.

Kuna arhitekt ei saa ka päris igas asjas tellijaga nõustuda, siis pakkus Allmann välja idee kuvada suurtel pindadel kunsti — täpsemalt makrograafikat. Nii kaunistabki hotelli eri osi kaunis graafika — unenägude mets koos lindude, lillede ja loomadega.

Hotelli spaast avaneb võrratu vaade vanalinnale, katusel kasvab taimestik…


Õhuline METRO PLAZA

Edasi viis ringkäik Viru väljaku ääres asuvasse Metro Plazasse, mille autoriks on KOKO Arhitektid. Siin asuvad peamiselt bürood. Maja teevad eriliseks ühest küljest tema õhulisus, aga teiselt poolt hästi õnnestunud harmoonia muinsuskaitse all oleva fassaadiga, mida lammutada ei tohtinud. Maja pidi tulema võimalikult tagasihoidlik ja klaas seda just võimaldabki. See on esimene hoone kesklinnas, kus kasutati ka võimsat valgustussüsteemi — hoone on pimedal ajal mõned tunnid erivärviline, mis on linnas liikujale väga efektne vaatepilt.


Pruun maja

Pruuni maja katusel tutvustati kogu piirkonda laiemalt. Eriti huvitav oli vaadata kahte fotot — üks aastast 1924...

ja teine aastast 2009...

Esimesed efektseimad hooned on arhitektuuribüroo Kosmos projekteertitud Rotermanni majad. Alguses oli arendajal plaanis ehitada siia üks suur hoone, kuid see idee ei viinud kaugele — see oleks olnud üüratu ja ilmetu. Sündis küll üks hoone, millel on ühisosaks vaid alumine korrus, edasi kasvavad aga oranžiks, pruuniks, mustaks ja valgeks majaks. Kuigi aadress on ehitisel üks, mõjub rajatis selgelt nelja erineva kortermajana, mille kahel esimesel korrusel on äripinnad. Korterid neis majades on kõige erinevama planeeringu, kuju ja tubade arvuga. Sellest tulenevalt on igal elamisühikul võõrandamatu iseloom. Eriti ägedad on viimaste korruste korterid, neist põnevaimad kahtelamata valge maja teravate fassaadivoltide tippude tagused toad.

Riiklik kultuuripreemia 2008: Ott Kadarik, Villem Tomiste, Mihkel Tüür — Rotermanni kvartali linnamajade projekteerimine.

Uus ja vana jahuladu

Arhitekt Tomomi Hayashi HG Arhitektuurist pajatas Vana ja uue jahulao arhitektuurist. Fassaadi katavad siledad töödeldud terasplekkplaadid ja kui tundub, et hoone on justkui kohati paksu roostekihi alla, siis tegu ongi just sellise roostekihiga, mis kaitseb materjali roostetamise eest.

Aknad ja rõdud paiknevad ebakorrapäraselt ning uus ja vana jahuladu on ühendatud omavahel klaasgaleriiga.

Huvilisi võõrustasid lahkesti ADM Interactive ning reklaamiagentuur AGE McCann. Mõlema ettevõtte ruumid on väga loomingulise sisekujundusega.


Arhitektuuri sihtkapitali preemiad 2009: arhitektuuripreemia — Uus ja Vana jahuladu — Rotermanni kvartali tihedat linnaruumi tunnetava, uut ja vana tervikuks siduva kaasaegse arhitektuuri eest.

---

Jaanuarini kestva sarja jooksul viiakse arhitektuuri- ja linnaruumihuvilised tuntud hoonetesse, kuhu kohalikul elanikul pole argipäeval põhjust minna või kuhu turvarežiimi ranguse tõttu tavaliselt ei pääse.

Ekskursioonide eesmärgiks on anda huvilistele aimu, mis paikneb tuntud hoonete sees, kes seal töötavad ja toimetavad, teisisõnu, heita pilk sellele, kui mitmekülgset elu elatakse tuttavate fassaadide taga. Välja valitud objektide puhul on enamasti tegemist eriliste, linnaelus tähtsat rolli mängivate hoonetega.

Kes on oodatud?
Eestikeelsed ringkäigud toimuvad septembrist jaanuarini kord kuus ning on mõeldud kõigile arhitektuuri- ja linnaruumi huvilistele. Ekskursioone juhivad arhitektuuriajaloolased ning erikülalistena on rääkima palutud nii arhitekte, hoonete haldajaid kui teisi põnevaid inimesi.

„Avatud Majad“ 2014-2015
25. september 2014 — Uuenev Rotermanni kvartal
23. oktoober 2014 — Kõrghooned Tallinna city’s
November 2014 — teema selgumas
Detsember 2014 — teema selgumas
Jaanuar 2015 — Rotermanni soolaladu

Ekskursioonide kava ja lisainfo täieneb jooksvalt. Värskeima teabe leiab muuseumi kodulehelt www.arhitektuurimuuseum.ee.