Kärdi lemmiktooted on võimalikult lihtsa välimusega, värvilt mustad või valged. Musta puhul eelistab ta matti viimistlust, et näpujäljed välja ei paistaks ja nii on ka mulje pigem tagasihoidlik. Tehnoloogia areneb ülikiiresti igas vallas, nii ka ka pistikute ja lülitite maailmas — tootjad panustavad üha enam targa maja lahendustega seadmetesse. Selle valikul peaks endale selgeks tegema, millised on harjumused ja kas ollakse valmis uuendusteks. Kärt ütleb, et lihtsamad targa maja lahendused ei pea olema ka nutiseadmetest juhitavad. Näiteks on mugav, kui kõik tuled saab majas ühest lülitist korraga kustu panna. Veel meeldivad Kärdile disainisarjad, mis on huvitavalt kokku viinud vana kooli nupud uuemas vormis.

Mark Melts, JUNGi esindaja Eestis: Vaatamata sellele, et lülitid ja pistikud on interjööris ühed väiksemad elemendid, on neil oluline funktsionaalne, aga ka esteetiline roll, kuna asetsevad tavaliselt nähtavates kohtades.

Igas tänapäevases kodus on hulganisti elektri- ja elektroonikaseadmeid, mille elektrivõrku ühendamiseks on pistikupesad ja lülitid hädavajalikud. Kodutehnika ühendamine vooluvõrku peab olema võimalikult käepärane ja mugav ning lahendatud selliselt, et täiendavalt ei ole vaja kasutada adaptereid ja pikendusjuhtmeid, mis kipuvad jalgu jääma ja rikuvad interjööri ka esteetiliselt.

Väga oluline on lülitite ja pistikupesade piisav hulk ja läbimõeldud paigutus. Lisaks peavad lülitid ja pistikupesad vastama vooluvõrku ühendatava elektriseadme elektritarbimisele ja pingele ning
kergesti tolmuvates kohtades ja niisketes ruumides, nagu keldrid, vannitoad ja terrassid, peavad need muuhulgas olema kaitstud tolmu ja niiskuse eest.

Pistikupesade ja lülitite valimisel peaks mehhanismi ja kontaktosa kõrval pöörama tähelepanu ka materjalile, millest need on valmistatud. Näiteks on plastikutel suur vahe — pehmele plastikule jäävad kergesti kriimud, või algselt väga kaunis valge pistikupesa või lüliti võib mõne aja pärast muutuda päikese käes kollaseks. Samuti peab korpus olema vastupidav ega tohi deformeeruda. Eelistada võiks tugevat plastikut või duroplasti, mis on kriimustuskindel, ei karda ultraviolettkiiri ning mille pinna ilu ei tuhmu ka aastate möödudes. Pakutakse ka puidust ja metallist korpuseid. Näiteks on saadaval värvitud alumiiniumist ja roostevabast terasest korpused, mis annavad visuaalselt efektse väljanägemise ja vastupidavuse.

Tänapäeva mobiilses elurütmis on alatasa mureks leida koht, kus laadida nutitelefoni või tahvelarvutit, tihtipeale isegi mitut korraga. Telefoni, arvuti, printeri, muusikasüsteemi ja televiisori
vooluvõrku ühendamiseks on vaja jällegi seadmega sobivaid konnektoreid.

Laadimiskohaga seotud mure lahendamisel on abiks spetsiaalsed, lausa kahele seadmele korraga rakendatavad laadimisjaamad, mis sobivad igat tüüpi mobiilsetele seadmetele (näiteks JUNG kahene USB-laadija võimaldab kiirelt laadida 2100mA laadimisvoolu juures kaks seadet korraga). Konnektorite osas on nüüdisajal saadaval nii süvistatavaid kui ka pinnapealseid harmooniliselt üldisesse elektripaigaldussüsteemi sobivaid lahendusi.

Lüliteid ja pistikupesasid on saadaval pea piiritus värvivalikus, neid on võimalik paigaldada nii pinnapealsena kui ka seinaga ühes tasapinnas. Näiteks unikaalne ja tänavu Saksa disainiauhindade jagamisel võidu saanud toode LS ZERO sobib eriti hästi moodsasse interjööri. Oma silmapaistva minimalistlikkuse juures jääb ta eemalt vaadates mõnusalt aimatavaks. JUNGi kodulehel on välja töötatud ka ülilihtne programm Graphic Tool, mis võimaldab endale sobiva disainiga lüliti kujundada. Miks mitte panna kunst ka lülititele: vannituppa veepiisad, lastetuppa mänguline motiiv, kööki mõni gurmeepilt jne. Ka rahvuslikud mustrid sobivad kaunistama paljusid interjööre.

Hästi läbimõeldud võrgutehnika ja kommunikatsioonivahendite ühendussüsteemid loovad mugavuse ja ei tekita korratust, samuti võimaldavad paindlikkuse ka kodutehnika ümberpaigutamisel sisekujundust muutes. Interjööriga harmoneeruvad pistikupesad ja lülitid täiendavad ruumi sisekujundust ning võimaldavad muuta kodu isikupäraseks.

Kaire Amelin, Silmani Elekter AS turundusjuht: Lülitite ja pistikupesade valimisel peaks silmas pidama: disaini, kvaliteeti, funktsionaalsust. Disain on rohkem maitse küsimus, aga nii nagu riietuseski, loovad detailid terviku. Kvaliteet on oluline lülitipealsete materjalides, aga ka seadmete tehnilises pooles. Sarja valides on oluline teada, kas sama disainiga on olemas kõik vajalikud seadmed. Siis ei juhtu nii, et ilusa klaasraamidega sarja pistikupesasid valides selgub, et sinna kõrvale on vaja paigaldada plastikust arvuti-, kõlaripesa või kütteregulaator.

Pealsete väljanägemine ei tohiks ajas muutuda. Berkeril on kasutatud palju “päris” materjale: alumiiniumraam ongi alumiiniumist ja betoonraam betoonist. Värviline plastik ei ole kunagi värviga kaetud, vaid kogu plastivalu on sama värvi. Palju on tähelepanu pööratud ka plasti omadustele, et ei kolletuks ega kriimustuks.

Ka Fontinil on pandud põhirõhk ehtsale materjalile: portselan, puit, metall.

Sarja valides on oluline teada, kas sama disainiga on olemas kõik vajalikud seadmed. Siis ei juhtu nii, et näiteks ilusa klaasraamidega sarja pistikupesasid valides selgub, et sinna kõrvale on vaja paigaldada plastikust arvuti-, kõlaripesa või kütteregulaator.

Berkeri valikus on igas disainis olemas ka kõik kaasaegses majapidamises vajalik: HDMI pesad, USB laadijad, kütte-, valguse- jm süsteemide juhtimiseks vajalikud seadmed ja ka KNX hooneautomaatika seadmed.

Ivar Mölder, Schneider Electric Eesti AS-i tootespetsialist: 2017. aasta sisekujundustrendid soosivad mustrite miksimist, erinevaid materjale ja tekstuure, seetõttu tasub piiluda üha edevamate lülitite poole. Samuti on trendikad materjalid, mis jäljendavad kohati naturaalseid materjale, nagu marmorit. Ka lülitite ja pistikupesade puhul on valikus näiteks nii pähkli, musta ja valge marmori laadse pinnakattega valikud, mis muudavad lülitid huvitavateks disainielementideks.

Sahvrisse, keldrisse ja mujale ruumidesse tasub paigaldada hoopis liikumisanduriga lüliti. Pimedal ajal lisab see turvatunnet, on ülimalt mugav ja aitab säästa ka energiakuludelt.

100% rätsepalahenduseks võib pidada personaliseeritavaid lahendusi, mille abil on võimalik luua šablooni kasutades lüliti, millel on kasutatud toa tapeeti, joonistusi, fotosid ja muid materjale, et sobituda koduga. Kujundusprotsessi hõlbustamiseks on lülitiga kaasas šabloon. Disain tuleb seejärel paigaldada läbipaistva raamiga tootele ja personaalne lüliti ongi valmis. Lahendus võimaldab vältida kallile disaintapeedile valge silmapaistva lüliti kasutamist ja luua interjööris terviku.

Ajastutruuks renoveerimiseks sobivad hästi retrohõngulise disainiga lülitid, mille loomisel on inspiratsiooniks olnud 1920. aastatel Eestis populaarsed olnud ümmargused pöörd- ja klahvlülitid. Retrohõngulised lülitid on saadaval ka modernsest klaasist. Hästi ja läbimõeldult valitud lülitid lisavad ruumile nii omapära kui ka kasutusmugavust. Lülitid ei ole enam ammu valged plastikust tarbeesemed, vaid olulised disainielemendid. Materjalid, vormid ja tekstuurid on tänapäeval mitmekesised — lisaks klassikalisele valgele plastlülitile leiab tänapäevasest lülitite ja pistikupesade valikust näiteks puidust, klaasist, metallist, erinevates värvitoonides lüliteid ja pistikupesi.

Visuaalsele ja esteetilisele aspektidele lisaks on oluline märksõna ka mugavus. Õige valgus lisab ruumile romantilisust, hubasust ning kodusust. Õhtusööki nautides ei ole vaja sama tugevat valgust kui näiteks lugedes või televiisorit vaadates. Dimmerid lubavad valgustugevusega mängida seda reguleerides, just nii nagu kasutajale parajasti meeldib, et tunda end oma kodus mõnusalt ja hubaselt.

Anneli Ott, ABB AS tootejuht: Oleme harjunud nägema interjööris valgeid seinaga sulanduvaid lüliteid ja pistikupesasid. Olles tegelenud selles maailmas 17 aastat, olen arvamusel, et selline väike asi nagu lüliti ei olegi enam nii tähtsusetu asi sisekujunduses ja see ei tohiks märkamata jääda. Lülitit kasutab meist pea igaüks iga päev, see on tarbeese, mida kasutades me ei mõtle, kas see asi võiks olla teisest materjalist, mida me oleme harjunud puudutama või kas see ei võiks olla teist värvi kui me oleme harjunud igapäevaselt nägema.

Koos moega areneb ka lülitite disain ja muutuvad materjalid. Plastiku toormaterjalid on muutunud vastupidavaks ja värvikindlaks, juurde on tulnud palju erinevaid ja huvitavaid materjale nagu näiteks klaas, pronks, kuld, antiikmessing ja palju muud põnevat. ABB-l on pakkuda 15 erinevat lülitite ja pistikupesade seeriat ja pea igas seeria on olemas 6 erinevat värvitooni ja palju erinevaid materjale.

Carat ja Dynasty seeria on disainilt ise nagu suur kunstitoes või edev maal seinas. Kuldne või pronksist raam seinas särab kaugele ja kutsub imetlema igaüht. Need on materjalid, mis ei jäta kedagi külmaks.

Interjööris on popiks saanud skandinaavia stiil ja muidugi on olemas ka stiilile sobiv lüliti-pistikuseeria. Romantilise stiili austajatele on pakkuda seeriat, kus annavad tooni pronksi, palaadiumi ja plaatina. Materjaliks võib olla ka portselan. Moodsasse interjööri on sobivad kandilise disainiga seeriad, värvitooniks näiteks matt must, hõbe ja beež. Praktilisele inimesele sobivad tooted, mis on valmistatud roostevabast terasest ja millele pinnatöötlus on tehtud nii, et sinna ei jää näpujälgi peale.

Lüliti Decento. ABB

Lisaks silmailule on pakkuda palju uusi lahendusi traditsioonilise lüliti asemel, sinna sobiks näiteks mugavuslüliti või valgusregulaator. Tugevat valgust vajame ruumis harva ja valgusregulaatori abiga saame hämardada valgustugevust sobivale valgustasemele. Hämar valgus sobib näiteks õhtusöögi ajal laua kohale ja teleka vaatamiseks, samuti magamistubadesse. Lisaks sellele aitab see lahendus elektrienergiat kokku hoida. Mugavuslülitit on mugav kasutada näiteks koridoris välisuksest sisenejatele ruumi valgustuse automaatseks sisse/välja lülitamiseks. Samuti piks koridoris, kus on palju uksi ja on mõeldamatu, et iga ukse juurde paigaldatakse lüliti. Samas säilib lülitil tavalüliti funktsioon ja alati on võimalik valgustust selle seadme kaudu käsitsi sisse ja välja lülitada.

Valikus on ka hulganisti nutikaid tooteid, näiteks USB-laadijaga pistikupesa. Alles jääb pistikupesa funktsioon, aga lisaks on nurgas USB-laadimisava, millest saab laadida nutitelefoni või muud seadet.

LOE VEEL: