Väikese kasvu saavutamiseks pole vaja erihooldust, anuma piiratud seinte tõttu ei saa taime juurestik kuigi suureks paisuda ja tal puuduvad toitained suure maapealse osa kasvatamiseks. Siiski kastetakse ja väetatakse neid väga täpselt ja mõõdukalt. Pügamine ja juurte kärpimine on väga olulised bonsai kuju ja suuruse vormimisel. Bonsai kasvatamisel on tuntud 19 stiili ja hulgaliselt variatsioone.

Bonsaina saab kasvatada enam-vähem iga mitmeaastast puitunud varrega taime, mis harusid ajab. Oleks parem, kui tal oleksid väikesed lehed või okkad, sest siis on tulemus ilusam.

Bonsaid ei hakata üldjuhul kasvatama seemnest. Kiiremini saab tulemust näha, kui taim istutatakse ümber vabast loodusest.

Õuebonsaina sobivad Eestis kasvatamiseks harilik, mägi- ja must mänd, keskmise kadaka sordid ning kaitstud kasvukohas ka jugapuu.

  • Kadaka ja jugapuu bonsaidel kärbi regulaarselt pikaks veninud kasve.

  • Bonsaimändide kasvu piira eelkõige noorte kasvude kärpimisega enne jaanipäeva poole ulatuses ja võraharude painutamisega.

Kolm peamist vormi

Barokkvorm

Sobivad jugapuu, pukspuu, elupuu. Barokkstiili saab kujundada ja säilitada üksnes taimevormide regulaarse kärpimise teel (keravorm, püramiidvorm). Jugapuu ja pukspuu vajavad varakevadel varjutamist kevadpäikese eest.

Vabakujuline vorm

Sobivad elupuud ja kadakad. Vormi säilitamiseks kärbi noori võrseid regulaarselt tagasi.

Spiraalvorm

Spiraalvormi saab pügada peamiselt elupuid. Pügamisega peab olema hoolas, et spiraalne vorm aja jooksul välja ei kasvaks, väljakasvanud spiraali on väga raske uuesti vormi saada.

Allikas: Hansaplant ja Vikipeedia