Eestlastele on KODA tuntud eelkõige Tallinna sadama külje all paikneva ansambli järgi, mis toimib privaatse korteri tüüpi hotellina. Kevadise eriolukorra ajal, kui KODA kutsus üles kasutama võimalust karantiini vajavate inimeste majutamiseks, ilmnes hästi ka selle innovaatiline aspekt — pakkuda üha kasvavas ja linnastuvas maailmas lihtsat ja funktsionaalset, kuid samal ajal privaatset ning eraldatud elamispinda, mis oleks samal ajal keskkonnasäästlik ja vajadusel teisaldatav. KODA loojate poole on koostööprojektide elluviimiseks pöördunud isegi ÜRO, kellega koos püütakse täita säästva arengu eesmärke aastaks 2030.

KODA by Kodasema kaubamärgi taga on Birgit Linnamäe, Hannes Tamjärv ja Ülar Mark, kes meenutavad, et maja sündiski esmalt tahtest ja vajadusest lahendada maailma suurlinnade eluasemekriise ning muuta nii kvaliteetarhitektuur kui ka ehituskvaliteet kättesaadavaks suuremale hulgale inimestest.

Kui meie siin pisikeses Eestis selliseid probleeme nii teravalt ei taju, siis tasub mõelda sellele, et üle maailma kolib igal nädalal linnadesse üle miljoni inimese. Paraku ei ole neil kõigil peavarju ja enim on puudus just väikestest korteritest. Samal ajal seisab linnades ajutiselt tühjalt suuri maatükke, mis ootavad uusarenduste protsesside taga. KODA kui lihtsasti liigutatava mitmeotstarbelise elamu, büroo või äripinna peamiseks ideeks saigi just valmisolek rikastada esteetiliselt linnaruumi kas ajutiselt või püsivalt vabadel kruntidel, aga ka näiteks katustel.

Huvi KODA vastu kasvab väljaspool Eestit iga päevaga ja maju on eksporditud ühest riigist teise nii autodel ja laevadel kui ka liigutatud tervet KODA küla, et seda uues asukohas laiendada.

Mis aga ikkagi KODA juures välismaa tellijaid paelub? KODA loojad ütlevad, et armastusavaldusi saabub nende postkasti iga päev igast maailma otsast. Asja võlu peitub tõenäoliselt lihtsuses — mida minimalistlikum on disain või esteetilisem arhitektuur, seda rohkem huvi see erinevates kultuurides pakub. Hetkel on kõige rohkem KODA-sid Euroopas. Väga suur huvi on ka USA-s, kus väikemajade liikumine on populaarne olnud juba aastaid. Pidevalt lisandub huvilisi Jaapanist, Austraaliast, Lähis-Idast ja mujalt kaugetelt turgudelt.

Palju tuntakse huvi KODA Parkide ehk KODA-l põhineva kinnisvaraarenduse vastu, et paigutada rendikortereid, pisihotelle näiteks Šveitsi, Saksamaale, USA-sse, Norra, Iirimaale, Austriasse, Hollandisse, Belgiasse, Prantsusmaale, Hispaaniasse, Itaaliasse, Rootsi, Soome.

KODA Austrias

Kohalik noor kinnisvaraarendaja ja investor, kes lisaks kahele majale töötab ka mitme suurema KODA hotelliarenduse kallal, leidis KODA saksakeelsest meediast. Arendaja soetas KODA-d elamiseks ja tegemist on KODA standardlahendusega, milles on elutuba koos ruumika avatud köögiga, nn mezzanine magamis- või puhkealaga, lisaks duširuum tualetiga, pesumasinanišš, eraldi ruumikas lisamagamistuba koos maast laeni klaasseinaga, millest avaneb uks lehisest terrassile. Magamistoas on tähelepanuväärne targalt projekteeritud sirm, mis kaitseb päikesevalguse eest, kuid aitab ühtlasi ka vihmavett kõrvale juhtida. Ühte neist ülemistest toakestest saab kasutada näiteks asjade hoiustamiseks. Ülaossa viib trepp köögist, kusjuures laiu ja sügavaid trepiastmeid saab kasutada ka köögitarvikute hoiustamiseks stiilsetes hoiukastides.

KODA Loft Extended on projekteeritud kahe terrassi ja kahe sissepääsuga — majja saab siseneda nii eest kui ka tagant. Selline lahendus toob juurde täiendavat valgust: nii elutoast kui ka tagumisest magamistoast avaneb läbi kolmekordse klaasi välja avar vaade, milleks on Austrias maaliline mägede ja järvedega maastik.

Sisearhitekt Angela Orgusaarele anti projekti raames vabad käed ja erinevalt tavapärasest KODA neutraalsete värvitoonide käekirjast saigi tulemus haruldaselt värvikas. Siselahendusest leiab viiteid Eesti 100 aasta juubeli meeleoludele ja rahvuslikule koloriidile. Trepp on lahendatud lipuvärvides sinimustvalgena. Teiseks kandvaks emotsiooniks sai looduslähedus: servamata hööveldatud lauaga seinad ühilduvad visuaalselt esi- ja tagaterrassi siseseinaga.

Pilku püüab ka kasutajasõbralik köögilahendus, mis on Angela Orgusaare jooniste järgi toodetud Eesti perefirmas. Köögi töötasapinna otsaserv on diagonaalis ja kena raadiusega servadega, nii et mööduja põlved ja varbad mahuvad liikuma, kuid töötasapind pakub rohkelt ruumi.

KODA sisearhitektuuri läbiv põhimõte on, et elementidel on mitu otstarvet. Nii väikeste ruumide puhul peab kõigil asjadel olema mitu ülesannet. Köögisaar on fuktsionaalne, aga näeb välja nagu paadiots. Kuna ruum on väike, aga peab olema multifuktsionaalne, on lähtutud voolava ruumi printsiibist, kus üks osa ruumist läheb sujuvalt teiseks üle. Köögisaar voolab näiteks trepiks. Toa poolt on trepp kasutuses riiulina ja ka köögi poolt vaadatuna pakub see pinda asjade hoiustamiseks. Lavatsipiire aga toimib samal ajal ka köögi ja elutoa valgustina. Kõikidele elementidele on pisikeses ruumis antud lisaks ilule ka kasulik funktsioon. Iseloomulik on tagumise magamisala eraldatus, kangas tekitab alati hubasust. Kardinat voodi ümber saab kasutada nii kardinana kui ka magamisala eraldamiseks.

KODA Saksamaal

Saksamaal asuva KODA väikemaja tellijaks on Saksa abielupaar, kes leidis Eesti tootja internetist. Nende sooviks oli lasta elumaja kõrvale ehitada teine pisem maja, mis sobiks külalistemajaks või niisama mõnusaks äraolemiseks iseendale.

Sisearhitektuuri autor on Angela Orgusaar, kes täitis elamise preemiumpaketi lahendustega: siseviimistluses on kasutatud heledat ja tumedat kasevineeri ning naturaalset parketti. Elamise juurde kuulub ka mattmustade detailide ja segistiga täisköök. Sisearhitekt lõhkus ruumi teadlikult — köök ei ole traditsiooniline rida kappe. Ta tekitas köögiga oma vormi, mis muudab ruumi huvitavamaks ja fuktsionaalsemaks.

KODA Lofti kööki iseloomustavad 20. sajandi high tech disainile omased selged rahulikud jooned, mis Saksamaa maja puhul on sisse seatud kolmnurkasetuses.

Ruumikujunduse puhul sai tähtsaks ka tavalise pildi lõhkumine. Kui enamasti on ruumides vaid horisontaal ja vertikaal, siis sisearhitekt lõhkus siinkohal majja siseneja jaoks ootuspäraseid mustreid. Orgusaare enda jaoks oli oluline, et nii väikeses ruumis avaneks iga nurga alt erinev tunne. Pisikeses ruumis aitasid visuaalselt suuremat tunnetust tekitada peeglid.

Maja eest leiab lehisest terrassi, jalgrattahoidmise ava, elektrilise laadimiskoha, LED välis- ja sisevalgustuse. Puutesensoriga LED on olemas ka trepi juures käsipuu all.

KODA Iirimaal

Iirimaale jõudis KODA ühe arhitekti kaudu, kes on olnud kirglik KODA fänn juba mitmeid aastaid, alates sellest ajast, kui nägi KODA esimest korda Tallinna arhitektuuribiennaalil 2015. aastal. Nüüd hiljuti leidis ta, et on viimane aeg lõpuks endale KODA soetada. Samuti on temast saanud KODA edasimüüja Iirimaal. Iirlased avasid hiljuti looduskaunis kohas klientidele KODA majutuseks, ühtlasi saavad KODA-huvilised enne ostu tegemist seal prooviöid veeta.

Iirimaa KODA sisearhitektuur on jätkuvalt Angela Orgusaare sulest ja sarnaneb paljuski Saksamaa KODA-le. Lahtised sisustuselemendid on klient kohapeal ise lisanud.

Kuna Austria objekti puhul on tegemist erineva elektripaigaldisega ja veidi teiste ehitusnõuetega, siis on lisatud vastavaid elemente, mida Mandri-Euroopa mudelite juures kasutatud ei ole — näiteks erinev lavatsipiire ja pistikud-lülitid.

  • Lugu ilmus sisustusajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur sügisnumbris. Telli ajakiri endale SIIT.