Sel aastal üllatas Habitare lisaks põhiekspositsioonile mitme unikaalse näitusega.

Vepsaläineni 60-aastapäevaks valminud konjakivärvi nahkdiivan “Provence” disainer Hannele Bonsdorffilt


Noore disaineri Jaakko Mäntylä käe all valminud mööbel ja valgustid.


Soome trendianalüütik Susanna Björk Lundi väljapanek “Signals” (“Signaalid”) kajastas hetke kõige trendikamaid sisekujundusi ja fantaseeris tulevikuinterjööride üle. Susanna Björk Lundi koostatud väljapanek kombineerib uut ja vana. Tapeet: Tapeetitaivas; Diivan: Helena Orava


Kas sina paneksid vaiba seinale? Vepsaläineni versioonis näeb see ootamatu detail aga üsna värske välja!


Mess ise pakkus aga tohutus koguses sisustusideid, tutvustas disainimaailma kõige kuumemaid trende ning uusi ja põnevaid materjale suhkruroost kasetohuni. Üldmuljes hakkasid silma julged ja sügavad toonid. Kui oleme harjunud skandinaavialikke interjööre nägema kargetes ja heledates värvides, siis sel aastal domineerisid kujundustes tumedad toonid — kuuserohelised, sinised ja hallid.

Holli jääb truuks Skandinaavia mööbliklassikale.


Marimekko, kes on tuntud oma kirevate värvide poolest, on sel hooajaks seganud hoopis pruune maavärvi toone ja 1970ndate geomeetriat lihtsa mustvalge minimalismiga.


Tajuda võis ka mõjutusi 1970ndatest, aga seda pisut rafineeritumalt kui hipiajastule omases värvide ja mustrite ülekülluses. Valdav osa messil esitletud mööblist tsiteerib läinud kümnendeid, eriti on seda märgata just diivanite-toolide puhul. Vintage on jätkuvalt moes ja ka erinevate ajastute eklektilisi kombinatsioone ei peeta stiiliäparduseks.

Minna Siltala ja Piia Ouri diivan, kus küll istuda ei saa, aga mis manitseb kodukujundusse loovalt suhtuma.


Mõnda aega väga au sees olnud vineeri on troonilt tõuganud puit ja jälle on fookuses täispuidust mööbel. Juvi müügijuhi sõnul pidi veel alles hiljuti seoses lamineeritud köökide massilise tulekuga täispuidust kööki tikutulega taga otsima. Nõudlust aga on ja puidukasutust nägi messil tõesti ohtrasti!

Puitu, kvaliteeti ja minimalismi hindav Woody.


Fotod: 2 x WOODY.fi

Woodeki tammelaudadest mosaiikkummut.


Sanelma Hihnala mööbel ja valgustid valmivad võimalikult maalähedasest ja töötlemata puidust — okstest ja kändudest. Foto: Sanelma Hinhala


Scavolini ja Dieseli koostöös valminud nn “sotsiaalne köök”, mis lubab köögist teha iga kodupeo keskpunkti.


Valgustite puhul on puidu kõrval populaarseks materjaliks betoon ja rustikaalne metall. Plastikut naljalt valgustimaailmas ega ka mujal enam väga ei kohta. Kui, siis ainult taaskasutatud kujul.

Valgustitest on moes nii überkaasaegne (ülemine — Innolux) kui ka retro (alumine — Decorativi).


Kamin Takkamaailmalt, mis sobib nii aeda kui ka interjööri.


Messil võis näha skandinaavialikku disaini ka Eesti etevõttelt Bellfire.

Kas teadsid, et Saaremaal valmistatakse ajalooliseid kuurorditoole? Tegemist on äsjavalminud tootega, mis otsib oma turgu. Soovime Saaremaa toolile edu!


Hendrik Henbomi kureeritud näitusel esindati taaskasutust kummardavate disainerite loomingut ja mõtiskleti juba mantraks kulunud küsimuse üle: “Mida küll teha selle prügiga, mida me igapäevselt toodame?”. Seda, et plastikpakenditest saab hea tahtmise juures teha kõike, tõestas taaskasutusteemalise näituse kuraator Hendrik Henbom.


Kas tunned ära, millest on tehtud pildil olev kell? Õige — plastikust!