Merje Sumberg, Balteco


1. Funktsionaalsus – vannituba sisustatakse aastateks. Lisaks avarale dušialale ja võimalusel vannile on vajalikud mahukad valamu- ja küljekapid. Eesmärk on elementaarne – et kõik vannitoas kasutatav oleks hästi organiseeritud ja mahuks kappidesse. Vannituba peab olema võimalik kiiresti koristada ja selles peitubki võti.

2. Kvaliteet – vannituba peab igapäevakasutuses vastu pidama 10–15 aastat. See tähendab, et kasutada tuleks keskmise või keskmisest kallima hinnaga tooteid, mis vastavad Euroopas kehtivatele ohutus- ja kvaliteedinõuetele ning on selgelt kvaliteetsemad.

3. Selgelt eelistatakse minimalistlikku ja lakoonilist sisustustoodete disaini ning valamute ja vannide puhul on taas ilmet võtmas valge standardtoon. Pretensioonitu lakooniline disain on ajas püsivam ja nägus ka kümne aasta pärast. Kas või oma kodu müües. Seega on aktuaalne looduslähedus ja vähem asju.

4. Kõige moodsam ja väärtuslikum vannitoatoodete materjal on solid surface, dekoorpinnata tehiskivi. Eelistatud on mitteläikiva pinnaga vannitoatooted. Solid surface’i eelis nii koduses vannitoas kui ka uutes hotellides on dušialuse, vanni või valamu meeldiv siidine pind. Boonustena võib välja tuua materjali vastupidavuse, kõrge kulumiskindluse ja väga hea puhastatavuse. Selline pind näitab oluliselt vähem välja veeplekke ja muud õrna mustust, mis vähendab tuntavalt igapäevase hooldamise vajadust ja selleks kuluvat aega.

Balteco

5. Rääkides värvidest ja jättes kõrvale valge puhtuse ning standardtooni, siis on in ikka must ja tulemas on ka uus trendikas värv – roheline. Sobivad näiteks sellised kombinatsioonid nagu lumivalge, hallide erinevad tonaalsused, punane, sidrunikollane, erkroheline, samblaroheline.

Aivi Paju, Villeroy & Boch. Vannitoatrendid aastal 2020: minu kodu on minu loodus


Tugevad trendid kujunevad sageli välja väga lihtsatest inimlikest vajadustest. 2020. aastat silmas pidades tähendab see eelkõige looduslähedast elulaadi, kus skandinaaviapärane stiil ja linnadžungel moodustavad jätkuvalt osa meie elust. Lisanduvad uued looduslikud materjalid ja värskeimad rohelise varjundid.

Roheline on tõeline looduse värv. Ei leidu teist värvi, millega oleks võimalik tekitada sedavõrd palju erinevaid efekte. Ükskõik, kas tegemist on sügava kuusekarva rohelise, küllusliku samblarohelise või avangardistliku mündirohelisega – rohelise eri toonid varieeruvad soojast külmani, rahustavast ergutavani ja looduslähedasest futuristlikuni. See on ka põhjus, miks roheline värv on isikupärase vannitoa disainimiseks otsekui loodud.

Looduslikud materjalid loovad interjööris soojust ja hubasust. Autentse puiduimitatsiooniga mööbel on jätkuvalt trendikas. Värvivalik varieerub ehedatest heleda ja tumeda puidu varjunditest kuni trendika valge ja halli puiduni. Looduslähedast hubasust tekitavad ka maalähedased matid pinnad. Näiteks uus trühvlihall (Truffle Grey) Collaro kollektsioonis või matt oliivi- või liivakarva toon (Olive and Sand Matt) Finioni sarjas. Need sobivad ideaalselt puidust, kivist, punutud korvist või järjest rohkem populaarsust koguva džuudist vannitoa-aksessuaaridega.

Linnadžungli jätkuv populaarsus kinnitab, et looduslähedus ei tähenda üksnes rahu ja vaikust. See on koht, kus loodus saab näidata ka oma metsikumat poolt. Eriti hästi ilmestavad seda trendi silmatorkavad džunglistiilis tapeedid või eksootilised toataimed. Puidu- või maatooni mööbel sobib klassikalise valge keraamikaga. Ka julged kontrastid on lubatud, olgu need värvilised või stiilne must ja valge.

Üha rohkem integreeritakse nutikaid lahendusi ka vannitubadesse. Näiteks saab tehnoloogia abiga tuua päeva eri hetkedel vannituppa just piisavas koguses valgust. Hele ja jahedam valgus ergutab sind hommikul ning tõmbab päeva mõnusalt käima, samas kui õhtupoole mõjub soe ja õrn valgus rahustavalt. Enam ei ole haruldane ka see, et samal ajal, kui nutitelefon vannitoamööbli juhtmevabas laadijas laeb, loob peegli ViSoundi helisüsteem sinu vannitoas tõeliselt meeliköitva helidemaailma.

Teet Kolts, Wermstock


Septembris Bolognas toimunud maailma suurimal keraamiliste plaatide messil Cersaie 2019 olid põhilised keraamiliste plaatide trendid marmor, muud looduskivid, betoon, metall ja puit.
Wermstock, Imola Ceramica seeria The Room

Üle pika aja olid taas välja ilmunud erksamad värvid, mis on osaliselt inspireeritud 70ndate stiilist. Kui rääkida marmorist mõjutusi saanud keraamilistest plaatidest, siis ei interpreteerita lihtsalt tavalist marmorit, vaid otsitakse välja väga erilised ja eksklusiivsed marmori tüübid maailma eri paigust ja väikestest kaevandustest ning antakse edasi nende erakordset ja kordumatut ilu. Selle trendi üks näide on ka Imola Ceramica seeria The Room.