Toome välja tänavused vannitoatrendid, mis väljenduvad eelkõige pisikestes, kuid üldmuljet tervikuks kujundavates elementides.

Mattmust viimistlus


Mattmusta viimistlusega segistid, riiulid ja teised vannitoaaksessuaarid on praegusel hooajal eriti menukad. Mati viimistlusega esemed sobivad ka kõrgläikega esemete juurde ja on viimastest isegi praktilisemad, sest nendelt ei paista nii kergesti välja näpujäljed ja kerged kriimud.

Kommentaar. Disain, tehnilised detailid ja funktsionaalsus

Aivi Paju, Villeroy & Boch Gustavsberg: Selle aasta trend sisustusmaailmas on must värv. Peened mattmusta viimistlusega metallist mööblidetailid on eluruumidest jõudnud ka pesuruumidesse: valamu-, vanni- ja dušisegistid. Endiselt on popid kuldse ja roosa kulla viimistlusega segistid ja aksessuaarid. Mustale vannitoakeraamika kõrval on stiilsed betoonviimistlusega valamud — klassikaline hall pole interjöörist kuhugi kadunud.

Viimaste aastatega on valamud muutunud aina õhemaks. Igal tootjal on selleks oma tootmismeetod. Villeroy & Bochi TitanCeram materjali on segatud titaanosakesed, mis muudavad selle tugevaks ja nii on võimalik luua väga õhukesi ja peeneid vorme.

Vannitoa planeerimisel on ülioluline valgustus. LED valgustid on nii peeglite sees kui tagakülgedel, valamukappide sahtlite vahel ja nende sees, samuti vannitoakappide tagakülgedel ja riiulite sees, vanni alaservas, seinasisese WC-poti loputusnupu servades jne. Võimalusi on lõputult. Dimmerdatavate LED-valgustite soojust ja intensiivisust saab juhtida puldi abil. Valgustatud vannitoamööbel toimib öösel vannitoas praktilise öövalgustusena, mis annab võimaluse põhivalgust mitte sisse lülitada.

Nutilahendused on samuti jõudnud vannituppa. Mobiiliga saab seadistada ja juhtida pesufunktsiooniga WC-pottide tööd. Samuti saab meeleolu loomiseks Bluetoothi abil kuulata muusikat nii peeglites kui ka vanni põhja all oleva helisüsteemi kaudu. ISH2019 messil Frankfurdis oli näiteks peegel, mille pinnale sai mobiilist kuvada infot: kellaaeg, ilmateade, uudised jne.


Pilkupüüdvad peeglid


Peegel olgu vannitoa kõige pilkupüüdvam detail. Pisikeses ruumis tihti ju muudele säravatele aksessuaaridele ruumi ei jäägi. Seega tasub peegli disainile suuremat tähelepanu pöörata. Eriti trendikad on suured ümmargused peeglid, valida saab ka soojendusega peegli — kui vannitoas kümmelda, ei muutu peegel uduseks.

Foto: Erin Profaci / Unsplash

Kuldne on moes


Nii nagu ülejäänud sisekujunduses, on ka vannitoas kuldsed toonid igati teretulnud. Kuldsed detailid võivad olla läikivad, matid, kulutatud või hoopis vana välimusega. Aastaid tagasi oli kuldne lihtsalt kuldne, ent nüüd on saadaval kuldseid esemeid erinevates varjundites ja toonides.

Foto: Chuttersnap / Unsplash

Kokkusobivus on oluline


Kui kraanikausi all puudub kapp ja torud on nähtaval, on mõistlik valida selliste viimistlusega torud, mis sobivad kokku segisti ja WC-potiga. Näiteks kui valida kuldne segisti, võiksid ka avatud kapi puhul kraanikausi all olevad torud kuldsed olla. Nii kõnetab vannitoas visuaalselt kaunis kooslus.

Praktilised nagid


Nagide paigutamisel tuleks mõelda eelkõige nende asukohale — nagid võiksid olla kohtades, kus oleks rätikuid mugav riputada erineva pikkusega pereliikmetel. Samuti võiks nagide puhul mõelda harmooniale muude detailidega, et need ühtiksid stiili poolest ülejäänud vannitoaga. Tegemist on väikese, kuid siiski olulise detailiga.

Pole vaja puudutadagi


Üha enam koguvad populaarsust ka kraanid ja muud vannitoas vajaminevad asjad, mis töötavad ilma, et neid peaks puudutama. Samuti aitavad puudutamist mittevajavad kraan ja seebidosaator hoida paremat hügieeni. Selline sobiks näiteks hästi elamisse, kus on kaks tualetti. Külalistele mõeldud tualetis on see asja eest.

Kommentaar. Tuleviku vannituba

Meelis Saal, Duravit: Kui üldised suunad vannitoas on teada — eriti popp on mattmust viimistlus nii keraamikal, segistitel kui ka aksessuaaridel -, siis selle kõrval võiks veel välja tuua tuleviku vannitoa. See tähendab, et uued tehnilised lahendused kombineerituna suurepärase disainiga on jõudnud ka vannituppa. See on mugav ja praktiline. Näiteks wc-poti loputussüsteem, kus lisaks tavapärasele loputusele on võimalik integreerida halva õhu väljatõmbe süsteem. Või lahendus, mis ette antud ajavahemiku järgi teeb poti loputuse. See hoiab vee wc-poti loputuspaagis alati värskena.


Industriaalne välimus


Industriaalsed mõjutused on vannitoas endiselt populaarsed. Loomulikult disain aastate jooksul muutub, kuid üldine tööstuslik joon püsib. Suureks hitiks on musta metallraamiga ääristatud dušikabiinid.

Marmor


Luksuslik marmor on tulnud, et jääda. Vähemalt vannitoas. Marmorit on lihtne erinevate stiilide ja värvidega sobitada — kuldsega üheskoos mõjub marmor suursuguselt ja kuninglikult. Musta värvi aksessuaaride ja pisut industriaalsete elementidega jälle kargelt ja põhjamaiselt.

LOE VEEL: