Paljud tarbijad tunnevad muret, kas tooted, mida nad söögitegemiseks kasutavad, on ikka tervislikud. Mida arvavad asjast spetsialistid?

Pittsburghi ülikooli emeriitprofessor Robert Wolke sõnab, et mittenakkuvad sööginõud on ohutud, kui neid ei kuumutata üle. Kui temperatuur tõuseb liialt kõrgeks, hakkab n-ö “mittenakkuv kiht” lagunema. Kuna alguses toimub see molekulaarsel tasemel, siis ei pruugi inimene tähelegi panna, et midagi on valesti. Eralduma hakkavad aga mürgised osakesed ja gaasid, millest mõned on kantserogeensed ehk vähki põhjustavad. Näiteks fluoropolümere, mis tagavad köögitarvikutele mugava mittenakkuva pinna, on iseenesest mürgised.

Kui kaua läheb, et mittenakkuv pann üle kuumeneks?

Mittenakkuvat panni ei tohiks kuumutada kõrgemale, kui 260 kraadini. Saamaks teada, kui kiiresti erinevat tüüpi pannivad kuumenevad, tehti katse, milles osales kolm erineva kaaluga panni: 0,53 kg kaaluv kerge pann; 0,93 kg kaaluv keskmise raskusega pann; 1,16 kg kaaluv n-ö raske pann.

Erinevate pannidega küpsetati viis rooga. Tegemist oli lihtsate ja tavaliste söökidega, mida inimesed sageli kodus valmistavad. Testijad olid üllatunud, et mõned pannid muutusid väga kiirelt liiga kuumaks. Katses saadi järgmised tulemused:

Mittenakkuval pannil on ohutu valmistada:

  • munaputru — kerget panni kasutades kulus selleks keskmiselt 3 minutit ja panni temperatuur tõusis 103 kraadini;
  • juurvilju kanafileega — kerget panni kasutades kulus selleks keskmiselt 5 minutit ja 15 sekundit ja panni temperatuur tõusis 159 kraadini;
  • peekonit — keskmise raskusega panni kasutades kulus peekoni küpsetamiseks keskmiselt 5 minutit ja 30 sekundit ning panni temperatuur tõsusis 240 kraadini.


Foto: Unsplash

Ohukohad mittenakkuva panniga:

  • 1 minuti ja 45 sekundiga kuumeneb kerge pann 264 kraadini ehk see pole enam ohutu.
  • 2 minuti ja 30 sekundiga kuumeneb kerge pann 268 kraadini, kui sinna on lisatud kaks supilusikatäit õli.
  • Kui küpsetada hamburgeri kotletti 8 minutit ja 30 sekundit raskel pannil, tõuseb panni temperatuur 302 kraadini.
  • Kergel pannil 10 minutit liha praadides tõuseb panni temperatuur 347 kraadini.


Kui teflon kuumeneb 360 kraadini, eraldab see vähemalt kuus mürgist gaasi, millest kaks on vähki tekitavad. Samas väidavad osad uuringud, et kuna inimene ei hinga neid gaase sisse suures koguses, ei saa see ka haiguseid põhjustada.

Kas on ohutu kasutada kraabitud ja kulunud teflonpanni?

Kui kööginõudel olev mittenakkuv pind hakkab ketendama, siis on oht, et selle osakesed võivad sattuda toitu. Pisike tükike veel inimest õnneks ei tapa. See liigub läbi keha ja eraldub väljaheitega. Niisiis suuri tervisemuresid see ei tekita.

Mittenakkuva panni kasutamisel puutuvad seda kasutavad inimesed kokku ka perfluorooktaanhappega, mida peetakse vähki tekitavaks. Täpsemini kasutatakse perfluorooktaanhapet mittenakkuvate pannide mittenakkuva pinna valmistamisel. Seda ainet leidub aga mujalgi: mikrolaineahjus valmistatavate popkornide pakendis, šampoonis, vaipades, kiirtoidupakendites, riietel jne. Uuringud näitavad, et paljude inimeste vereringes on need ühendid olemas.

Kuidas kasutada mittenakkuvat panni nii, et see ei avaldaks tervisele halba mõju?

Kui küpsetad toite, mis valmivad kiiresti ja katavad kogu panni pinna, siis pole muretsemiseks põhjust. Sellised toidud on näiteks pannkoogid, munapuder, eelmise päeva toidu soojendamine jne.

Mida tasub meeles pidada:

  • Ära kuumuta tühja panni — pann saavutab mitteohutu temperatuuri vähem kui viie minutiga, odavamad pannid aga kahe minutiga. Katses testitud soodne pann kuumenes vaid kahe ja poole minutiga 260 kraadini.
  • Ära küpseta kõrgel kuumusel — paljud mittenakkuvate pannide tootjad soovitavad tarbijatel jääda keskmise temperatuuri juurde. Kui kasutad liiga kõrget temperatuuri, muutub mittenakkuva panni kasutamine pikas perspektiivis tervisele kahjulikuks.
  • Õhuta kööki — nii liiguvad köögist mürgised aurud välja.
  • Ära kasuta mittenakkuvat panni liha praadimiseks.
  • Vali suurema kaaluga mittenakkuv pann — liiga kerged pannid kuumenevad liialt ruttu, mistõttu on raskem pann efektiivselt ja väärt lisaraha.
  • Väldi panni kahjustamist — ära kasuta panni pesemiseks liialt karedaid vahendeid, sest nii saab panni pealispind kriipida.
  • Väldi metallriistade kasutamist — eelista puidust või plastist valmistatud pannilabidat.


Allikas: Goodhousekeeping.com

LOE LISAKS: