TASUB TEADA | Kui kaua erinevad toidud külmikus säilivad?


TASUB TEADA | Kui kaua erinevad toidud külmikus säilivad?
Foto: Shutterstock

Praeguses koroonaviiruse ohus on igati mõistlik koju suurem kogus toitu varuda ja seejärel kodus püsida. Kindlasti ei tasu aga toidu kokkuostmisega liiale minna ning enne poodi minekut tasuks läbi mõelda, milliseid toiduaineid ja mis kogustes varuda, sest ka külmikus riknevad paljud asjad vaid mõne päevaga. Siit leiad hea ülevaate, kui kaua erinevad toidud külmikus üldse säilivad. Keegi meist ei tahaks ju hetkel toidumürgitusega haiglasse sattuda.

1-2 päeva:

  • värske hakkliha;
  • lihakaste või puljong;
  • värske linnu- või kalaliha;
  • krevetid, kammkarbid, jõevähk, kaheksajalg;
  • kestades merekarbid, jõekarbid ja austrid


3-4 päeva:

  • küpsetatud liha ja pajaroad;
  • pitsa;
  • küpsetatud kala ja teised kuumtöödeldud mereannid

5 päeva:

  • Avatud, kuid kehtiva säilivusajaga poolfabrikaadid ja kulinaarialetist ostetud liha või sink;
  • korralikult küpsetatud singitükid
  • värsked lihatükid, mis on mõeldud grillimiseks, praadimiseks või ahjus küpsetamiseks

Toidud, mis säilivad külmikus kauem:

  • värsked munad (3-5 nädalat);
  • kõvaks keedetud munad (nädal);
  • poes müüdav majonees (kui pakend on avatud, siis kaks kuud);
  • kõva juust (kui pakend on avatud, siis 3-4 nädalat);
  • pehme juust nagu feta, brie, ricotta või kodujuust (nädal);
  • jogurt (1-2 nädalat)
Seotud lood:

Kolm rusikareeglit, mida võiks toitude osas silmas pidada

1. Kui kahtled, viska minema

Kui ununeb ära, millal mingi toit valmistati, siis pole mõistlik riskida selle söömisega. Parem on tulevikus karbile kuupäev märkida.

2. Ladusta toitu nutikalt

Kui valmistad kohe suurema portsjoni ja plaanid seda külmikus säilitada, siis jaga suur portsjon väiksemateks osadeks ja lase selle jahtuda. Ära pane kuuma toitu külmikusse, sest see tõstab seal olevat temperatuuri. Kasuta toidu hoiustamiseks kvaliteetseid kaanega karpe, mis on puhtad ja heas seisukorras. Ära hoiusta toitu metallpurgis.

3. Ära jäta toite toatemperatuurile liialt kauaks

Toit, mis on liialt kaua köögikapil seisnud toatemperatuuril, võib juba sisaldada kahjulikke baktereid. Seetõttu on mõistlik toit umbes kaks tundi peale valmistamist panna külmikusse. Kui toit on maha jahtunud, siis võib selle ka varem külmikusse panna. Kui söök on aga rohkem kui kaks tundi kapil olnud, ei pruugi see enam söömiseks turvaline olla.

Nippe toidujääkide kasutamiseks

Et toit ei läheks raisku, tasub olla loov ja mõelda välja erinevaid roogasid, mida saad järele jäänud toidust valmistada. Näiteks järele jäänud lihaga saad teha suppi või pajarooga, aedviljad jälle on suurepärased hommikuse omleti sees.

Allikas: businessinsider.com

LOE LISAKS:

Oleksid osanud arvata? Need on kõige mustemad kohad majapidamises