Kaua ei kõheldud, sest täidetud oli kolm tingimust, mida oma tulevaselt kodult oodati: suur elutuba, kamin ja rõdu. Kõik muu omanäoline ja ajalooline, mis kaasa tuli, sai boonuseks.

Osteti peaaegu terve teine korrus, mis peitis endas viit ülipisikest tuba. Vihje suurepärase korteri olemasolu kohta said Taivo ja Mart tegelikult sõbralt, kes juhuslikult majast mööda sõites sellel müügikuulutust märkas. Ta teadis täpselt, kellel oleks huvi sinna kodu rajada — ja pani täppi.

Idee oma kodust oli mõlema mehe peas juba küpsenud, tuli vaid pihta hakata, kui miski niivõrd kõnetas. Lammutamine ja ehitamine kestis üle poole aasta, mille jooksul sai tehtud üldtööd. Krohvitud seinte alt tuli päevavalgele tellissein, mis otsustati alles jätta ja mis koos kaarjate akendega andis elamisele hoopis ehedama hingamise. Värvi ja eheduse poolest astub siin kampa põrand, mida katab soe ja looduslik Aafrika pähklist parkett.


Minimalism ja küllus käsikäes
Taivo ja Mardi ekstravagantselt kujundatud koju astudes hakkab kohe silma imekaunis peegel. Kui oled selle ilu endasse jäädvustanud, langeb järgmisena pilk hunnitult pikale ja kitsa joonega lauale, mille taha mahub mõnusalt ära suurem seltskond. Laua ehitas Taivo isa. Söögilaua kohal rippuvad Shishi valgustid meelitavad üles vaatama, kuid pilku püüavad ka Philippe Starcki õhulised ja ikoonilise staatusega toolid. Starck disainis Louis Ghosti tooli, tähistamaks oma kaubamärgi kümnendat aastapäeva. Eeskujuks oli kuningas Louis XV aegne tool 1720ndatest. Raske otsustada, milline neist kolmest mõjusast komponendist on kirsiks tordil, kuid igatahes kõik loovad mõnusa koosluse.

Maakri Disaini projekteeritud köök on minimalistliku joonega, lükatavate kapiuste taha on peidetud kogu köögiinventar — nii ei riku üleliigne avanevat pilti. Enda vajadusi arvestades on keset kööki ehitatud mahukas saareke. Siin saab aeg-ajalt koos sõpradega süüa teha ja ruumi jagub kõigile.

Taivot köidab väga ajalugu ja nõnda on koju toodud üsna palju vanu asju, mis kenasti oma koha leidnud. Pärliks on kahtlemata ühest Amsterdami antiigipoest juhuslikult leitud Baccarat’ kristall-lühter, millel vanust 140 aasta ringis. Seda sillerdavat kaunitari võib vaatama jäädagi! Lühtri all põrandal laiub Kasahstanist toodud uhke käsitöövaip.

Vannitoas ripub kelmikas, kuid eakas Hongkongi antiigipoest ostetud linnupuur, mida saab imetleda ka elutoast. Maalid ja fotod seintel on omaette vaatamisväärsused. Kõige eksootilisemad asjad on Taivo arvates Myanmarist toodud leivakapid köögisaarel — suursugused!

Eestimaine on au sees
Kodumaine toodang alates Taivo isa meisterdatud söögilauaga mahub korterisse samuti kenasti ära. Suurem osa uuest mööblist telliti Scanmerkist, toolid kamina ees on Jan Grapsi looming. Seina ääres seisab vana eestiaegne kapp. Valgetest, sajandi algusest pärit pottidest ahi sai tänu asjatundlikule meistrile ümber ehitatud kaminaks, mis on elutoas silmarõõmuks ja soojaandjaks.

Julgetele — klaasist seintega duširuum ja vann magamistoas
Kuna endal puudus täpne teadmine, kui palju ruumi millegi jaoks jätma peaks, sai appi kutsutud sisearhitekt Pille Lausmäe, kes joonistas garderoobi ning omanäolise ja julge duširuumi. Pille oskas kogu idee läbi mõelda ja paberile visandada ning tulemus arvestab peremeeste soovidega vägagi. Garderoobis, kus riided ja karbid on justkui joonlaua järgi sätitud, annab avarust ja valgust juurde peegelsein.

Mõte ehitada duširuum klaasist tekkis meestel endal. Soov oli saada avar ja loomuliku valgusega kümblustuba. Nii avanebki duširuumist otse elutuppa suurepärane vaade. Privaatsuse saab tekitada hetkega, tõmmates ette rulookardina. Massiivne, kuid minimalistliku joonega kraanikauss on tellitud Kiviprojektist. Üldse on valgus siin kodus tähtis, igal pool on valgustid, ja kui põlema panna küünlad, siis juba palju, et oleks mõjusalt efektne.

Efektsust ja glamuuri jagub kõige enam avarasse magamistuppa, kus pilk jääb esimesena pidama kuldsete aksessuaaridega vannil — see on Mardi lemmikkoht. Peeglikompositsioon seinal on vallatu iseloomuga ja lõõgastumiseks on magamistoas ka istumisnurk. Alguses toodi sinna ka päris oliivipuu, kuid valgusest ja soojusest jäi taimele paraku väheks. Nüüd on selle asemel üsna tõetruu teisik — Shishi enda looming.


Ühised hetked ja lähedased loevad
Taivol erilist lemmikkohta polegi, kuid kindel aeg ja koht on õhtused uudised elutoas, et põhiliste päevasündmustega kursis olla. Kõige enam veedetakse siiski aega töölaua taga kodukontoris, mis jääb kõikide tubade keskele — siit pääseb magamis- ja elutuppa ning garderoobi, kust omakorda saab minna duširuumi. Töötoa seinad on täis raamaturiiuleid ja mälestusesemeid. Uute kollektsioonide ja sisekujundusega tegelemine on loominguline ning olles oma aja peremehed, pole ühe laua taga istumine raske, vaid nauditav — kummalgi on oma ülesanded täita.

Inspiratsiooni tööks nopitakse elust enda ümber, ka loodusest. Eriti meeldib kastanite ja vahtra õitsemine, mida saab nautida aknast või rõdult. Soojal ajal algabki päev nende suvetoas rõdul, kuhu võetakse kaasa ka sülearvutid. „Igihaljast” taimestikku jagub nii rõdule massiivsetesse pottidesse kui ka tubadesse. Vaasidest ei puudu ka lõikelilled.

Mis teeb kodust kodu? Taivo ja Mardi sõnul on tähtis elada ja kujundada oma elukeskkond iseenda sisetunde järgi. Oluline on oskus ühendada vana ja uus. Uus on värske ja oma, kuid vana toob koju loomulikku tunnetust. Kõige tähtsamad on muidugi pereliikmed, inimesed ja loomad sinu ümber. Koerad Mickey ja Pluto ning kass Moppel tunnevad siin ennast hästi.



Lugu ilmus esimest korda 25. oktoobril Eesti Ekspressi lisaväljaandes Moodne Kodu.
Jaga
Kommentaarid