Sisearhitekt Kärt Tähema: 58. Salonde del Mobile toimus tänavu koos valgusnäituse Eurolucega ja üha enam populaarsust koguva Fuorisalonega, mida võiks nimetada sündmuste kogumiks. Fuorisalone on algatus, mida ei kontrolli ükski institutsioon ja mis laieneb paljudele valdkondadele nagu mood, kunst, toit ja tehnoloogia.

Foto: Salone Del Mobile / Euroluce

Selle aasta märksõnad sisekujunduses on naturaalsed materjalid, puhtad jooned, jätkusuutlik ehk ümmargune disain. Mööbel on pigem lihtne, tarbetute elementideta. Võis näha vana kooli mööbliesemeid, mida oli kohandatud tänapäeva. Palju võis näha noppeid mid-century stiilist.

Eraldi teemana jäi silma jätkusuutliku disaini propageerimine. Tõusev keskkonnateadlikkus inspireerib ka disainereid vaatama uue pilguga toote elutsüklile. Üritatakse luua uusi esteetilisi disainlahendusi igapäevaseks kasutamiseks, et vähendada liigset ja otsitakse lahendusi taaskasutuseks. Oli näha katsetamist materjalide ja uue tehnoloogiaga.

Foto: Salone del Mobile

Materjalidest ja värvidest jäi silma punakaspruunide (beež, nude, telliskivi, rooste, korall jne) kooslus kõikvõimalike sinakate toonidega (alates tumesinistest, lõpetades sinakashallide toonidega). Pildilt polnud kadunud sume roheline, märgata oli erksa mündirohelise miksimist pastelsete toonidega. Endiselt on trendikas kuld, messing, must metall ja töötlemata metallpinnad. Mängitud oli erinevate pinnastruktuuridega, lisastruktuuri anti nii erinevatele looduslikele (puit, kivi, klaas, tekstiilid) materjalidele kui ka tehismaterjalidele.

Moes on taimed, mis ei ole kindlasti küll uus sisekujundussuund, kuid taimed muutuvad üha olulisemaks, sest mõistetakse nende pakutavat kasu ka tervisele.

Endale meeldejääva seast tooks esile Tom Dixoni uue müügisalongi koos restoraniga, Studio Pepe väjapaneku hüljatud tehases ja Baxter Cinema koos kokteilibaariga. Meeldis mõte jõuda klientideni otsese tarbimiskogemuse kaudu – kohapeal sai proovida ja näha kõige uuemaid tooteid.

Sisearhitekt Reet Helisabeth Karm: Selle aasta valgustustrend liigub üha elegantsemas suunas – silmanähtav suund on LED-ide võiduletulekust tingitud peidetud valgus. Tehniliselt on valgusallikad üha minimalistlikumad ja peidetumad ning üldmulje annab valgus ise ja selle liikumine, peegeldused, suund. Huvitav on kontrastsus dekoratiivvalgustites. Vorm on muutunud kas ääretult peenikeseks ja märkamatuks – Flosi uued siinvalgustid on tõeliselt miniatuursed –, või just vastupidi – valgustid on väga jõulised ja kiiksuga, mis justkui sobikski ruumi ainsa elemendina, jättes kõik muu rahulikuks taustaks.

Endiselt jätkavad võidukäiku klassikalised materjalid: puit, kivi, marmor. Värvidest tuldi esile soojad roosatoonid – nude, roosaka alatooniga terrakota, soe pastelne mündiroheline, roheline (ka rohelus taimede näol), ja uue trendina võib välja tuua pruuni, mida leiab detailidest üha rohkem, enam mitte ainult nahana, vaid ka muudel pindadel.

Paljud suurloojad, sh Kartell, B&B Italia, on välja toonud klassikatooted minevikust, et tuua see vimkaga olevikku – Duomo väljakul sai näha näiteks elusuuruses up50 tooli täiesti uues kuues. Tundubki, et kõik ostivad “oma kiiksu”. Ka Moooi oma Party valgustitega on eriline. Kõike seda rahustavad väga praktilised ja hästi tarbitavad geomeetrilised mooduldiivanid, mis saavad kindlasti hitiks. Ehk viimasel ajal palju juttu olnud ümarate vormide pealetuleku kõrval on endiselt suund kandilisel geomeetrial.

Üldine tunnus ehk ongi heas mõttes segadus – kõikvõimalikke eri materjale, vorme, toone ja ka ajastuid ning stiile miksitakse rohkem kui ei iial varem.

Vaata rohkem pilte klikkides galeriil: