Pärl: on inspireerinud inimest aegade algusest — seda nii arhitektuuris kui ka disainis. Orgaanilised struktuurid ja toonid panevad imestama, kuivõrd osavalt on loodus lahendanud haprana näiva vormi kujunemise. Pärli ja luumaterjalide loomus on inspireerinud kangaid ja inimloomelisi materjale ning on toonud linase ja siidi pärlendavad helgid ning toonid trendidesse. Neid kajastub ohtralt dekoratiivkeraamikas erinevates mahutites ja vaasides, aga ka valgustites, tarbekunstis ja kangamaterjalides.

Rannakivi: nii mõnus on peos hoida mereliiva poolt uhutud kivikest — olgu hoidja suur või väike, alati tekitab see imetlust ja nostalgiat, hoides endas maa olemust imekspandavas ebaühtlases orgaanilises vormis. Siit saavad vormi ja materjali-inspiratsiooni betoonesemed ja muud kivistuvad materjalid, keraamika ja küünlad, aga ka vaibad ja viltimistööd.

Foto: Kati Vaas

Suled: vabaduse ja kerguse sümbolina on sulgesid kasutatud esiisade tootemites just nagu imelist võluväge omavana. Olles justkui taevane sõnumitooja, lubades maistesse oludesse lootuste täitumist ja leevenduse saabumist. Sule kergus, pehme paitus ja kohevus kajastub naturaalsetes villamaterjali ja kompositsioonikäsitlustes- pleedid, padjad ja tekid, pesakujulised taimeseaded, sulgedega varustatud ehted ja valgustid kannavad sulelist loomust nii struktuuris kui ka toonis.

Foto: Kati Vaas

Loomad: nagu meie parimad sõbrad ja võrdväärsed olendid maa peal, on nad ilmunud iga aastaga aina enam tähelepanu keskpunkti. Kireva loomariigi esindajad alates pisikeste putukate põnevast maailmast kuni suurte karumürakateni tõmbavad lugupidamist oma võrratu ainulaadsuse ja erilise olemuse, värvika väljanägemise ja väljendusrikkusega, mida nende diskreetne ilu väljendab kõigile oma erilisel moel.

Foto: Mareliis Raid

Rahustav on vaadelda loomi ning nende karvkate imetlemine ja isegi vaid mõttes paitamine mõjub stressimaandavalt, saates meile armsaid hetki ja mälestusi lapsepõlvest, kus tundus olevat lõpmatu õnn ja hoitus. Loomad on inspireerinud kollektsionääre ning loodavate kollektsioonide ehtsus on rabav — loomamotiivid leiavad kajastust kõiges: materjalides, mustrites ja isegi keraamikas ning valgustites.

Foto: Mareliis Raid

Nii kujult kui ka materjalitunnetuse poolest- kunstkarva või nahka kohtab siin-seal läbi punutud vaipades ning tehismaterjalidega proovitakse imiteerida loomakarva pisut ebaühtlast väljanägemist.

Need konkreetsed märksõnad koondavad endas naturaalseid juba varasemaltki skandinaavlaslikus disainis tuttavaid neutraaltoone — heledaid valkjaid ja halle. Puit on naturaalne ja näib lausa viimistluseta, kivimid ja kivitaolised materjalid on valdavalt matid ning jälgivad hillitsevalt loomulikku naturaalset vormi.

Foto: Mareliis Raid

Konkreetsemad trendistseenid võtab mess kokku kahes- kolmes põhilises iseloomustavas suunas, mille ekspositsioonilooja on andnud põnevad nimetused:

Now Age: sõnamänguline versioon juba tuttavast new age liikumisest rõhutab kõige olemasoleva olemasolemist just nüüd ja praegu, lugupidamist ja respekti ümbritseva vastu. See teema arutleb kaasaegset jätkusuutlikku materjalifilosoofiat käsikäes tarbija teadlikkuse tõusuga, mida oma etteastes animismist puudutas messi peaesineja trendilooja Li Edelkoort kõige sügavamal moel. Animism on filosoofiline ja asjakohane mõiste filosoofilisest materjalikäsitlusest, millest lähtuvalt on kõigel looduses eksisteerival elu, nagu loomadel ja inimestel, seega ka võrdne õigus elule ja kestmajäämisele. Meenutusena tõsteti esile esiisade aegu, kus kummardati olemasolevat lugupidavalt ja respekteerivalt ehk kõik elav on ühtemoodi oluline, et olemasolemine oleks võimalik.

Now Age jõuab trendina pakkuda spirituaalset lähenemist ja esoteerilisi doktriine, loodusnähtusi, sealhulgas ka taevakehi nagu Maa ja Kuu. Viimane mitte pelgalt eesmärgist õhku paisata küsitavust, aga ka seda- 50-ndatel aset leidnud esmakordsest Kuu külastamisest inimese poolt, kuivõrd kuu tsüklite mõjust kõigele elavale. Ruumi ning materjali käsitletakse zen-põhimõtete alusel. Aset leiavad joogalikud tunnetused, šamanistlikud kajastused dekoratsiooniesemetes — unenäopüüdjad, trummid ja rituaaliesemed, sügavaimad vaiksed üksiolemise sisekaemused ja hinge tasandi tunnetamine kõiges ümbritsevas. Siin on tunda tugevat tungi rännata tagasi loodusesse ja loomulikkusesse, igatsust tagasi maaema ja taevaisa kaitsvasse rüppe, oma loodusevendade- õdede keskele respektaablilt ja toetavalt kõigesse ümbritsevasse suhtumise kaudu.

Foto: Mareliis Raid

It Matters: taaskord pisut sõnamänguline peakiri ühele konkreetsemale trendisuunale võtab kokku sõnasõnalt kogu inimtegevuse tähenduse. Luues uusi materjale või neid kasutades on oluline märgata oma lõppematut vastutust loomistegevust läbi viies ja jagades. Milline on meie suhe ümbritsevasse? Kui jälgida disainiajaloos kunagi talukultuurist urbanismi liikudes arenenud põhimõtet “paremad ja kvaliteetsemad asjad kodudesse”, siis tuleks nüüd küsida, mis suuna on see põhimõte tänases jätkusuutlikkusele keskenduvas maailmas võtnud? On hääbumas kergekäelisus, millega loobutakse vanast ja kulunust. On märgata trendide kordumist ja püsivust. Kuivõrd liigub kõik nii esemelise koguse, kui ka kvaliteedi ja materjalikäsitluse osas minimalistlikumaks. Ja nii aina edasi.

Foto: Mareliis Raid

Eclektic Scene, nagu pealkirjastki mõistetav kajastab eelmistest pisut luksuslikumat lopsakamat trendisuunda, milles vastandatakse stiile ja ajastuid, mitte vaid toonidelt ja vormilt, vaid ka kuidas erinevate ajastute märke eksponeeritakse. Teema laenab midagi kõikidelt 1900-ndate stiilidelt, olles põhiliselt puhkama jäänud luksuslikumale 1930-ndate art deco’le.

Foto: Mareliis Raid

On palju kiiskavaid metalle, messingit ja kulda luksuslikus disainis, lopsakaid lillemustreid ja eksootilisi stseene kangastes ja tapeetides, keraamikas ja mööblis, marmorit ja luksuslikke kivimeid kõige kirevamas vormis, sulgi, nahka ja sametit. Palju ekspluateeritakse taimemaastikku — päristaimedest lopsakate kunsttaimedest seadeteni. Tonaalsuselt torkab silma ohtralt ootuspäraseid hooajatoone — mõnusalt sügavad ja sügisesed, soojad ja tummised- ploom, karamell, terrakota, ooker, sinep. Soositud on ka erinevad rohelise varjundid kuuseokkast kuni luitunud põdrasamblani.

Foto: Mareliis Raid

Hooajatrendide kokkuvõttev ja joont alla tõmbav oluline märksõna, mis oli jõudsalt ka esindatud messi kaasaaegset trendi kokkuvõtvatel stendidel, on jätkusuutlikkus ja sotsiaalne vastutustundlikkus. Pühendumine keskkonna teemadesse suuremaplaaniliselt on päevakohasem, kui mingi konkreetse disainieseme või toote valmimine jätkusuutlikkuse lähtepunktist. Disain ja innovatsioon on loomulik protsessi osa, mis muudab trendimaailma väga põnevaks ja väljakutseid pakkuvaks mitte ainult täiesti uute inimloomeliste materjalide väljatöötamise osas, vaid ka väga oluliselt toodete ja materjalijääkide uuskasutuse vaatepunktist. Trendid fokuseerivad jätkusuutlikkust kõikidel võimalikel viisidel ja rõõmu teeb, et teemat käsitletakse aktiivselt ja hüppeliselt kasvavas tempos.

Vaata rohkem muljeid suurest pildigaleriist: