Valget värvi kulus maja remontides ohtralt. Heledate seinte taustal tulevad vahvad esemed — toolid, vaibad, valgustid ja kunst — kaunilt esile.


Erksaid toone, retromööblit, disainiklassikat, emotsioone ja mälestusi tulvil kodu on peatuspaik, laskmaks mõtetel settida ning pidamaks plaani, kas võtta vana maja renoveerimine põhjalikumalt ette või ehitada avarale krundile uus moodne kodu.

Kõrge katusealune sein on hea koht, kus eksponeerida kaunist pulmavaipa, mille autor on tekstiilikunstnik Anu Raud.


Kui Helena mõni aasta tagasi perega oma isa ehitatud majja kolis, nägi seitsmekümnendatel aastatel valminud maja, mida vahepeal üksnes suvilana kasutati, välja väsinud, morn ning ennekõike ilmetult pruun. Ometi tähendas Kakumäe rannast kiviviske kaugusel asuv kodukoht naise jaoks rõõmsat lapsepõlve, mereõhku ja vabadusetunnet. Mõneks ajaks siia elama asudes tuli ka vanale majale värske hingamine anda ning pruunide laudseintega tubadele elu sisse puhuda.

“On vaja lihtsalt värvi!”
Kuna pere sõnul on tegemist ajutise peatuspaigaga, ei võetud suuremat renoveerimist ette − planeering jäeti paika ning seinu lammutama ei hakatud. “Me pole erilised renoveerijad, oma kätega oskame vähe teha,” ütleb perenaine. “Aga värvida ju ikka oskame! Nii võtsimegi rullid kätte ning värvisime üle kõik, mida värvida andis.”

Romantilised helesinised vannitoaplaadid pärinevad maja valmimisajast. Helena pere tõi sisse kolides kaasa jalgadel vanni ning vannituppa sobiva vaiba.


Renoveerimis- ja värvimistöödesse kaasati julgelt sõpru ning Helena sõnul andiski hea stardi asjaolu, et majja on sisse pandud palju ühtset sõpruskonna energiat. Sisearhitektist sõber Pille Tael aitas välja valida maja välisukse erksa tooni ning sellega lükati liikuma kogu edasine protsess ja head mõtted. “Vanale majale ei pea lähenema konservatiivselt ega vaoshoitult, meeled tuleb vabaks lasta, võib julgelt katsetada ja proovida. Eelmist Kalamaja korterit sisustades püüdsime kõike õigesti teha ning mitte vääratada. Siin elades oleme oma suhtumist oluliselt muutnud, kõik ei pea olema perfektne ega paigas. See on andnud suure vabaduse ja julguse eksida − vabaduse värvida aknaraamid oranžiks või roosaks, ning kui ei meeldi, siis omakorda siniseks,” räägib ta.

Edasi loe ajakirja Diivan mainumbrist, kust leiad veel ulatusliku ülevaate Salone del Mobile disainimessist Milanos, intervjuu disainer Matteo Thuniga, kolm omanäolist kontorit, Eesti Sisearhitektide Liidu aastapreemiate võitjad, rahulikul rannamaja Laulasmaal, suure ülevaate silmapaistvast aiamööblist jpm. Naudi sooja kevadet ja värsket Diivanit!