Kuigi minimalistlikud interjöörid pakatavad moodsast hingusest ning üllatavad igal sammul praktiliste ja innovaatiliste lahendustega, on minimalistliku stiili juured siiski kaugel minevikus. Minimalismi algideid võib otsida Jaapani kultuurist ja zen-filosoofiast, aga ka 1920. aastate Bauhausist, mis hülgas varasema dekooriihaluse ning andis disainile puhta ja lihtsa vormi, tõstes fookusse hoopis funktsionaalsuse. Tänapäevane minimalism kannab endas täpselt samu ideid, rõhutades puhta vormi kaunist ja askeetlikku esteetikat ning elu praktilisemat poolust. Kui hindad elus lihtsaid ja toimivaid lahendusi, miks siis mitte kujundada elaminegi just samas vaimus?

Sisekujundaja Kristiina Luts jagab nõu, kuidas kujundada minimalistlik kodu


Minimalistlik interjöör nõuab rahulikku värvigammat, kus domineerivad valged, hallid, beežid või pruunid toonid, mida võib vürtsitada kübekese värvi või mustade aktsentidega. Huvitavama tulemuse nimel võib värvide asemel kasutada hoopiski tekstuure, valides näiteks erksa tapeedi asemel neutraalset tooni reljeefsed seinapaneelid. Samas võib sellest kõigest üldse loobuda ja jättagi seinad tühjaks, kattes need mõne heleda ja rahuliku seinavärviga. Minimalistlikus interjööris võib tühi sein mõjuda vägagi kõnekalt, rõhutades ruumi avarust, kõrgust või hoopis mõnd huvitavat arhitektuurset detaili.

Kuna minimalistlik interjöör peaks sisendama rahu, võiks eelistada naturaalseid materjale, nagu täispuit, metall, klaas ja kivi, ning naturaalseid tekstiile. Villa ja puuvilla kõrval tõstavad aga pead ka mitmesugused moodsad materjalid, mis on biolagunevad ja toodetud jätkusuutlikult, näiteks bambusest või maisist. Võimalusel võiks neidki kindlasti kasutada, sest tänapäeval tähendab minimalistlik mõtteviis palju enamat kui ainult sisekujunduslikke eelistusi. Minimalism tähendab ka tarbimise vähendamist, et koormata vähem keskkonda, milles elame. Asju võiks osta vähem ja need võiksid kesta kauem.

Sisustuse puhul võiks eelistada kvaliteetsetest materjalidest (käsitööna) toodetud esemeid, mis on masstoodangust küll kallimad, ent ka vastupidavamad, rõõmustades silma veel pikkade aastate möödudes. Erilist kiitust vajab kodumaine disain, mis on välismaistest luksusbrändidest kättesaadavam ja mille soetamisel on keskkonnamõju oluliselt väiksem kui importtoodangu puhul.

Moodsalt minimalistliku sisekujunduse puhul võiks vältida liigseid nikerdusi ja raskepärasena mõjuvaid detaile, mis on iseloomulikud klassikalisemas stiilis interjöörile. Kindlasti tuleb kriitilise pilguga vaadata üle kõik asjad, sest need ei tohi mingil juhul mõnes nähtavas kohas kuhjuda. Minimalistlik interjöör peaks sisendama rahu ja tasakaalu, mis on aga võimatu, kui kõikjal püüavad pilku esemed, millele ei leidu kohta.

Sisearhitekt Maarja Marga nõuanded


Minimalistlikku interjööri kujundades tasub kindlasti investeerida mõnda kesksesse mööbliesemesse, kunstiteosesse või millessegi muusse, mis kõnetab ja tekitab emotsioone. Oluline on, et iga detail oleks kaalutletud ja igal asjal interjööris oma kindel koht. Sel moel ei teki nii ruttu tahtmist omale armast interjööri muuta.

Kindlasti ei peaks mõtlema, et minimalism on miski, mis on piiritletud ja nõuab asjadest loobumist. Minimalism ei tähenda, et kodus ei võiks asju olla, pigem paneb see stiil mõtlema, kuidas ruumis asju paremini organiseerida. Igal asjal on ruumis oma läbimõeldud koht ja hõbelusikate kogu jaoks selleks ettenähtud sahtel.

  • Lugu ilmus uue sisustusajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur värskes numbris. Telli ajakiri endale SIIN.