Juba mantraks kulunud käibefraas “köök on kodu süda” on erinevates kultuurides olnud kasutusel sajandeid. Varasematel aegadel, kui pered olid suuremad ja köögitoimkond pereema igapäevaseks põhitööks, oli aupaklik suhtumine söögitegemisega seotud rituaalidesse iseenesestmõistetav. Kuid ka nüüd, kus paljud tänu kiirele elutempole igapäevaselt kokata ei jõua, on köök seda püham ja erilisem koht, kus pere või sõprade seltsis kvaliteetaega veeta — seega tasub vähest ruumi kasutada targalt ja säästlikult!

Riiulite asemel metallist torud

Iseenesest ei ole riiulid pisikeses köögis sugugi halb lahendus. Teinekord aitavad avatud riiulid säilitada avarust, mille ülemised köögikapid pisikestes ruumides ära kipuvad röövima. Mõne kitsama koha peale, kuhu aga riiulid lihtsalt ei mahu, paigalda metallist torud, millele S-kujuliste konksude abil vajalik köögivarustus kinnitada. Sama võte toimib hästi ka tühjade seinte puhul, kuhu avanevate kapiuste tõttu ei saa riiulit ega kappi paigutada.

Foto: ikea.com


Foto: houzz.com

Kui puudub soov kitsas köögis peadpidi kapis kadunud asju taga otsida ja küljele avanevatele kapiustele ruumi raisata, planeeri kööki üks korralik siinidel panipaik, mida annab pesast mugavalt välja tõmmata. Kitsad panipaigad mahuvad ka kõige pisematesse nurgatagustesse, mida millegi muu jaoks planeerida ei oska.

Foto: rev-a-shelf.com

Foto: houzz.com

Selle asemel, et kogu köök ühes reas vastu seina joondada ja kuhugi ka mahukas söögilaud asetada, ühenda panipaikade ja söögilaua funktsioonid. MacGyveri stiilis nutikas saareke mahutab uskumatus koguses sahtleid ja riiuleid ning vajadusel ka ahju, pliidi ja kraanikausi. Tööpinna teist serva saab aga kasutada söögilauana.

Foto: houzz.com

“Kaks ühes” söögilaua ja tööpinna alla saab edukalt paigutada ka toolid, mis muul juhul tarbetult ruumi rööviksid. Seljatugedega variandi asemel sobivad pisikesse kööki elegantsed taburetid.

Foto: shutterstock

Foto: jefftroyer.com



Kui köögis juhtuvad olema aknad, aitab langev päevavalgus ühest küljest ruumi suuremaks ja valgemaks muuta, teisalt röövivad aknad aga hulga väärtuslikku pinda. Et kaduma läinud ruutmeetreid kompenseerida, on abiks näiteks maast laeni kapid nendes seintes, kus aknad puuduvad. Sealjuures aseta võimalusel kapp akna suhtes vastasseina, et see tuppa langevat valgust ära ei varjaks.

Foto: arens.ee


Foto: ikea.fi