Pabertapeet

Pabertapeet on kõige klassikalisem ja tuntum tapeediliik. See koosneb peamiselt tselluloosist, mis on väga hingav ja ökoloogiliselt puhas materjal. Samas on pabertapeet väga õrn, nii et kui sellega hooletult ringi käia, on kortsud ja rebendid kerged tulema. Pabertapeedi seinapanekul tuleb silmitsi seista veel ühe katsumusega — kuna paanid vajavad enne seinapanekut põhjalikku liimiga immutamist, võivad need hiljem kuivamisel kahaneda. Kõik see muudab tapetseerimise võrdlemisi ebamugavaks.

Foto: Borastapeter.se

Kui räägime tapeedi puhastamisest, siis on pabertapeedi puhul reeglina keelatud märgpuhastus (kõik me teame, mis juhtub paberiga, kui see veega kokku puutub). Seega ei sobi see tapeet ei esikusse, kööki ega lastetuppa. Kui sa aga ei pelga raskusi tapetseerimisel ja hindad seinakatte naturaalsust, on pabertapeet väga hea variant näiteks magamistuppa või mõnda teise ruumi, kus käib võrdlemisi rahulik elu ja mis ei puutu kokku vee ja mustusega.

Fliistapeet

Fliistapeet on pabertapeedi edasiarendus, koosnedes lisaks tselluloosile mitmetest teistest kiududest, mis võivad olla nii naturaalsed kui sünteetilised. Täiustatum koostis muudab selle pabertapeedist vastupidavamaks ja paremini puhastatavaks. Seejuures säilib materjali hingavus.

Parem koostis peegeldub ka tapeedi paigaldamisel — fliistapeedi võib panna otse liimiga kaetud seinale. Tasub aga silmas pidada, et mõned fliistapeediliimid on väga kiire kuivamisega, mistõttu tuleb ka tapetseerides kiirustada. Vastasel juhul võid olla sunnitud liimi mitu korda järjest peale kandma.

Foto: Duro / Ellos.fi


Fliistapeet ei veni ega kahane kuivamisel ning ka selle eemaldamine on lihtne — see tuleb kenasti tervete paanide kaupa ära. Fliistapeet on väga universaalne, sobides peaaegu igale poole. Eriti hästi sobib see aga lastetuppa, kuna see talub ka mõningast märgpuhastust ning ei levita õhku ohtlikke aineid nagu mõni vähem naturaalne seinakate.

Foto: Unsplash

Vinüültapeet

Vinüültapeet on veelgi vastupidavam kui fliistapeet ning suisa pestav. Tapeedile annab head omadused polüvinüülkloriidist (PVC) pealispind, mis on teisalt jällegi miinuseks. Tegemist on sisuliselt plastikuga, mis ei hinga ning võib eritada õhku ohtlikke ühendeid. Seetõttu ei sobi vinüültapeet kindlasti magamis- ja lastetubadesse ning halvasti ventileeritud ruumidesse. Vinüültapeeti võiks kasutada avarates esikutes ja trepihallides ning pigem väiksematel seinapindadel. Samuti sobib vinüültapeet avalikesse ruumidesse, iseäranis selle lihtsa hoolduse tõttu.

Foto: Shutterstock

Vinüültapeet vajab paigaldamiseks spetsiaalset raskemale tapeedile mõeldud liimi. Sarnaselt pabertapeedile tuleb see kanda paanidele, mitte seinale.

Fototapeet

Fototapeet on samuti küllalt populaarne seinakate, mis näeb välja nagu ülisuur seinale kleebitud foto. Hästi valitud motiiv võib luua toas täiesti ainulaadse meeleolu, viies meid salapärasesse rohelusse või hoopiski urbanistlikusse linnadžunglisse.

Foto: Mr Perswall

Fototapeedid erinevad üksteisest nii materjali kui paigaldusviisi poolest. On naturaalseid ja vähem naturaalseid fototapeete, niiskuskindlaid ja vähem niiskuskindlaid. Mõni fototapeet on isekleepuv, teise puhul tuleb rakendada sama tehnikat mis pabertapeedi puhulgi. Olenevalt motiivist võib fototapeedi paigaldamine olla mõnevõrra keerukam, kuna pildi ühenduskohad vajavad väga täpset klapitamist.

Rohkete erisuste tõttu tuleb fototapeedi ostmisel järgida tootja juhiseid, mis sisaldavad reeglina ka infot selle kohta, mis ruumidesse tapeet kõige paremini sobib.

LOE LISAKS: