Eukalüptipuu
Klassikalise maitsega inimesi ootavad kohvikarvalised puidust aiamööblikomplektid. Kui tunned huvi looduse säästmise vastu, siis tiikpuud ära osta, sellest on põhimõtteliselt paljud müüjad lahti öelnud, et aidata kaitsta vihmametsi ja seeläbi kogu planeeti. Eestis asuvatest poodidest on näiteks seda teed läinud Sotka ja Asko.

Aga tiikpuule on leitud suurepärane asendaja, mis on samuti vastupidav ja kerge puit — eukalüpt. Kui vaid mõelda, kui hea ja kasulik on selle puidu aroom…

Sisekujundaja Heidi Zalite teab nõu anda, et toole kokku pannes ei maksa kruvisid kohe lõpuni kinni keerata (et vältida lõhenemist), sest uues elukohas võib puit niiskust imedes väheke paisuda. Mõne nädala pärast on aeg kruvid-tõmbitsad üle vaadata.

Puitu peaks paar korda aastas üle õlitama, et see hea tervise juures püsiks, olenevalt sellest, millises koguses päikest ja vihma see kaela saab. Õlisid on kahte tüüpi: toonivad ja läbipaistvad. Esimene taastab vajadusel tooni, teine tekitab puidule kaitsva pealiskihi, et mööbel saaks tagasi paraja läikega hästi joodetud puidu väljanägemise. Hea uudis on pihustiga õlipudel!

Rotangi polümeerversioon
Puitmööbli kõrval on alati armastatud korvmööblit, suvitamise sümbolit. Naturaalse rotangi ja eelmise uudise — vesikressi — asemele on tänapäeval tulnud uus polümeermaterjal.

Sellel on väga palju plusse: kiu piiramatu pikkus, ühtlane kvaliteet, äärmine vasupidavus, hooldusvabadus ja ilmselt piiramatu värvivalik. Must ja valge on praegu vaid harjutamiseks. Tippdisainerid on juba katsetanud nii punavalgeid triipe kui ka põnevaid rahvapäraseid mustreid… Mööbliks punutuna unustab see materjal ka ise oma tehislikkuse ja nüüd võib rääkida polürotangmööbli võidukäigust.

Moodsad punutised on ülikerged ja sageli ootamatult nupukalt ladustatavad. Kuna terrassi ja aiamööbli kasutusaega piiravad ilm ja aastaajad, tuleb mõelda nende ladustamise peale kas katuse või koormakatte all. Esiteks püsivad nad siis puhtamad ja teiseks on terrassi ennast nõnda lihtsam puhastada. Mööbli enese puhastamiseks piisab veest ja seebist, parim vahend on survepesur.

Värvitud mööbel

Suurepärase suvetunde tekitab valgeks värvitud puitmööbel. Selliste komplektide puit on töödeldud ilmastikukindlaks ja alles seejärel värvitud. Juhuks kui esemetele tekib täkkeid, antakse mööbliga
hoolitsevalt kaasa tilluke pütike värvi, millega krammid täita.

Kui näib, et puit sinu stiiliga üldse ei sobi, võid valida alumiiniumkonstruktsioonil mööbli. Seda pakutakse värvituna, kombineerituna karastatud klaasipindade ja vastupidava plastvõrgulaadse tekstiiliga. Endiselt on saada sepistatud konstruktsioonil rõdumööblit, mõni neist vägagi romantiline ja seda üpris minimaalsetes mõõtudes.

Mugavus
Hooldusvaba mööbel on tore, kuid muutub tunudvalt lõbusamaks ja mugavamaks, kui lisada mööblipadjad. Mugavus teeb aga veidi tüli, sest vihma kätte pole patju kasulik jätta. Siiski saab ka nendega hakkama, kui kasutate tekstiilpinna eest hoolitsemiseks kaht käepärast pritspudelit:
puhastus- ja impregneerimisvahendit. Viimane annab patjadele teatud kaitse tolmu ja seenevihma vastu.

Päikesevari
Suurepärase suvetunde tekitab avatud päikesevari. Neid on podides lahti paljudes värvitoonides ja erinevast materjalist, nii metallist kui ka puidust varrega. Siinjuures rõhutab sisekujundaja, et meie kliimas tuleb olla tähelepanelik, et vari ei oleks lahti iga ilmaga. Õigemini, normaalasend on suletud, sest ka varju mõnekümnekilone, ränkraskena näiv jalg ei hoia purje kinni, kui see ikka tuulde minna tahab.

Veel paar põhjust hoida varju kinnisena: et tekstiil ära ei pleegiks ega määrduks, viimase eest hoolitsevad linnud ja puud. Määrdumise vastu aitab küll seep ja vesi — katte saab hea tahte korral maha võtta. Seebi-harjaga nühkige siiski tasahilju, et impregneeri säilitada. Nii püsib sinu päikesevari kaua ilus.

Allikas: EE Kodu, Sotka, Asko