Planeering
Oma töö aluseks võtame eramu või korteri planeeringu: töötades läbi ruumide funktsionaalsuse ja inimeste vajadused, sünnib parim võimalik lahendus just konkreetsele kliendile. Projekteerimisel ei loe vaid kliendi soovid, vaid ka tehnilisemad tegurid, nagu ilmakaared, müratase ja muud ehituslikud eripärad. Seetõttu on alati mõistlik planeerida magamistoad korteri või maja vaiksemasse poolde. Varakult tasub läbi mõelda seegi, kas magamistoas eelistatakse näha hommiku- või õhtupäikest — kas oled hommiku- või õhtuinimene?

Kui peres on ka lapsi, tuleks nende toad paigutada elutoast ja köögist alati võimalikult kaugele, sest väiksemate öörahu algab märgatavalt varem.

Julgetes tumedates värvitoonides poissmehe magamistuba. Halliks värvitud ka lagi. Fotograaf: Anne-Mai Pällo


Materjalid
Materjalid võiksid olla võimalikult naturaalsed ja looduslähedased. Parema sisekliima tagamiseks tuleks seda põhimõtet jälgida nii siseviimistluses kui sisustuses.

Magamistoale vajaliku soojuse ja pehmuse annab eri tekstuuride ja materjalide kombineerimine: puit põrandal ja mööblis, põnevad seinakatted, kaunid kangad, dekoorpadjad ning mõnus naturaalne vaip palja jala all.

Funky magamistuba walk-in garderoobiga voodiseina taga. Fotograaf: Anne-Mai Pällo


Aktsenti ja põnevust lisavad erkisinised disainpadjad.


Sisustus
Magamistuba sisustades peaks vältima ruumi ülemöbleerimist. Toas võiks olla mõnusalt õhku, avarust ja liikumisvabadust. Meie seisukoht on alati less is more, lisaks soovitame investeerida kvaliteeti, mitte kvantiteeti.

Voodi on kindlasti kõige tähtsam mööbliese ja selle pealt kokku hoida ei tohiks. Ülejäänud mööbel ruumis peaks olema visuaalselt nauditav ja tervikut toetav.

Ideaalne lahendus on see, kui garderoob asub eraldi ruumis, sest paratamatult kaasneb riiete ja jalanõude hoiustamisega segadus ja tolm. Kui sellist võimalust pole, tuleks garderoobiosa projekteerida seinaga eraldatult, näiteks voodi taha. Ilus puhas lahendus on ka maast laeni garderoobikapid, mis sulanduvad vormiliselt seinaga ühte.

Meie eelistame visuaalse terviku seisukohalt tiibustega kapilahendust, sest tiibuks on joonelt puhtam ega mõju nii tehnilisena kui lükanduks.

Heledates toonides magamistuba Kalamajas, aktsendiks vaskse viimistlusega detailid.
fotograaf: Anne-Mai Pällo


Tehnika
Hea une nimel võiks vältida igasuguse tehnika paigutamist magamistuppa. Tervise seisukohalt ei tohiks magamistoas olla ei telerit, mängukeskust ega isegi nutitelefoni. Võimalusel on kontorinurgad mõistlik paigutada elutuppa või kööki.

Valgustus
Iga ruumi planeerides on väga tähtsal kohal valgustus. Õige valgustus annab palju juurde, seevastu vale valgustus võib meeleolu rikkumise kõrval mõjuda kahjulikult ka lihtsalt tervisele.
Valgustus magamistoas peaks olema mitmetasandiline: üldvalgustus, meeleoluvalgustus ja lugemisvalgustus.

Üldvalgustust laes kasutatakse tavaliselt harva, seega võiks see ideaalis olla reguleeritav. Disaini seisukohalt võiks igal ruumil olla n-ö fookuspunkt, mis püüab pilku — magamistoas näiteks silmatorkav disainvalgusti.

Kui inimesele meeldib voodis lugeda, peaks investeerima kvaliteetsesse suunatava valgusega lugemisvalgustisse. Tihti tehakse siin viga ja ostetakse valgusti ainult välimuse järgi.
Kui lugemine esmatähtis ei ole, pakutakse meeleoluvalgustuseks lahendusi palju. Tavalise öökapivalgusti alternatiivina oleme tihti kasutanud LED-ribasid ripplaes või mööblis, näiteks voodipeatsi niššides ja riiulite all.

Öökapivalgustigi ei pea alati paiknema öökapil. Teistmoodi põneva tulemuse annavad näiteks öökappide kohal laest alla rippuvad disainvalgustid.

Sume magamistuba, kus soojust ning kontrasti annab naturaalne tamm. Led-valgustus voodi peatsi niššis. Fotograaf: Kristiin Kõosalu


Julgus katsetada
Nii magamistoa kui ka ükskõik millise teise toa kujundamisel tuleks olla julge. Mida rohkem katsetada nii värvide kui ka stiilidega, seda rohkem taipame, mis miljöös toimib ja meile meeldib.
Magamistuba on kindlasti koht, kus tasub proovida sumedamaid värvitoone. Peale põranda ja seinte ei maksa unustada ka lage. Tihti ei pöörata laele erilist tähelepanu ja üldlevinud harjumuse kohaselt jäetakse see lihtsalt valgeks. Soovitame kindlasti toonida ka lage — tulemus võib olla enneolematult vinge! Mõnusa ühtlase fooni ülejäänud sisustusele loob lagede toonimine seintega sama värvi. Miks mitte kasutada laes tapeeti!

Harmooniline tervik
Omaniku soovist lähtuvalt võib magamistuba olla disainilt väga lihtne või „kreisilt” julge, aga üldlahenduselt peaks kokku sobima ülejäänud elamisega, moodustades niimoodi ühtse, harmoonilise ja läbimõeldud terviku.

Vaata veel samal teemal