Alustuseks rabas mind valgustihallis Yki Nummi 1959. aastal kavandatud laevalgusti Kuplat. Seda eelkõige oma lihtsuses ja elegantsuses. Kahekordne läikiv akrüülkuppel, vaskne rosett ja ongi kõik. Huvitav, et ma seda valgustit varem pole märganud.
Yki Nummi loodud lamp sarjast Kuplat

Innovatiivsema poole pealt peatusin pikemalt Kera Interior boksis, kus tutvustati väga õblukese vormiga koduvalgustit, mille valgusallikana kasutatakse LED tehnoloogiat. Võib öelda, et esimest korda nägin kodukasutusse mõeldud valgustit, mis mulle tõesti meeldis. Enamasti antakse moodsat ja säästlikku LED valgust edasi liiga tehnilise ja isikupäratu vormi kaudu.

Sama tootja tegeleb pühendunumalt ka n-ö valgusteraapiliste valgustitega, mis aitavad põhjamaisest kaamosest kergemini üle saada. Kaasatud on nimekaid tegijaid, nt Eero Aarnio, ja selle tulemusena on spetsiifilised valgustid saanud väga hea välimuse.

Foto: Algis Laane

Valgustite teemal ei oldud õnneks igasugu „ledindusega“ üle pingutatud. Kodukasutuses ja eriti meeleoluvalgustusena soovitan selle tehnoloogiaga olla veel ettevaatlik.

Viimistlusmaterjalide hulgas äratas tähelepanu vedel kangastapeet. Selgus, et tegu on Jaapanist pärit võimalusega katta seinu. Kangas on jahvatatud helvesteks ja segatud sideainega. Mass segatakse omakorda veega ja kantakse vedelal kujul seinale. Tundub olevat hea viis ebatasaste seinte katmiseks. Tekstuuride ja toonide valik oli piisav. Kindlasti pole see paljude jaoks enam uudis, aga mulle küll. Hea variant inimesele, kes on valmis ise kodus viimistlustööga tegelema. Sealjuures looduslik ja paindlik materjal, mis annab mängulisust muidu nii igavasse tapetseerimistöösse. Tasub uurida meie poodidest!

Huvitaval kombel oli esindatud palju tootjaid, kelle valikus olid mitmesugused akustilised paneelid. Pakuti erinevaid lahendusi: seina ja lakke, pehmematest ja kõvematest materjalidest, valmis viimistletud ja isevärvitavaid. Põnevamad olid vildiga kaetud piklikud paneelid, mida sai ise oma suva ja vajaduse järgi kombineerida. Hea mulje jättis ka toode, mida müüakse suurte tahvlitena, et seda siis ise parajateks tükkideks teha ning viimistleda oma äranägemise järgi. Ka foto saab peale trükkida.

Foto: Algis Laane

Ja taas hakkas silma soomlaste ja muidugi ka teiste skandinaavia disainerite puidukäsitlus üldisemalt. Kui lakooniliselt on võimalik edasi anda puidu ilu ja tugevust. Ei mingeid keerulisi sõlmi ega üledisainimist — talupojalikult lihtne, aga samas mitte robustne kirvetöö, vaid hoolikalt voolitud ese. Kõige selle ilu juures on soomlaste mööbel eranditult praktiline ja funktsionaalne. Seda mängu sai eriliselt nautida EcoDesign — nurgas, kus olid välja pandud mitmete disainerite unikaalesemed.


Fotod: Algis Laane

Kõige positiivsema üllatuse pakkus stend, kus olid välja pandud suitsuandurid. Aga mitte lihtsalt suitsuandurid, vaid professionaalse disaineri poolt kujundatud. Oma silmapaistvalt mittemidagiütleva välimusega vidin riivab tavaliselt silma. Eriti just tundlikemates, näiteks ajaloolistes, interjöörides. Need, stiliseeritud andurid olid kaetud erinevate kangastega ning nende kuju ei viita kuidagi funktsioonile. Kiiduväärt idee, tähelepanu pisiasjadele!


Fotod: Algis Laane

Tasus minna, soomlastel on alati midagi öelda, isegi kui midagi uut nagu polegi.