Elutuba peaks olema kindlasti hästi mugav ja hubane ruum, sest seal veedame suurema osa oma kodus veedetud ajast (v.a magamine magamistoas).

Istumisala diivani või tugitooli näol võiks olla paigutatud nii, et saame oma pilgu aknast välja või loodusesse suunata. Meil on päevad läbi niigi palju ekraane ja pinget silmadel, nii et rahustav pilk loodusesse või taeva silmapiirile aitab meil lõõgastuda.

Elutoas ei tohiks olla liialt palju asju, vaid hädavajalik mööbel. Mingi osa võiks moodustada kinnised kapid-sahtlid, et ebaoluline virvarr saaks peidus olla. Nähtavale võiks jääda oluline ja mõni emotsionaalne ese. See aitab meil jällegi päevasest tööst rahuneda ja end ruumis paremini tunda.

Materjalidest eelista naturaalseid

1. Mõnus puidust põrand. Puidune tonaalsus teeb ruumid hubaseks, jala all tunneme puidu pehmet ja sooja pinda ning samuti ei sisaldu selles keemilisi ühendeid, mis mõjuks halvasti meie tervisele.

2. Pehmed ja meelepärased toonid seintel. Värvid mõjutavad meid meeletult. Kui sa ei ole just väga erksate toonide armastaja, siis ei ole mõtet neid ka elutuppa tuua. Toonid võivad mõjuda väga ärritavalt ja väsitavalt, nii et selle peab igaüks ise ära tundma. Kaasa aitavad kõik naturaalsed värvid (näiteks savi- või lubivärv), mille pigmendisisaldus on nii naturaalsel värviskaalal, et ka punane toon võib mõjuda üsna neutraalselt.

3. Diivanile vali naturaalse sisaldusega kangas. Jällegi vähem kemikaale ja pärast igat liigutust ei saa särtsu.

4. Vaip elutoas tekitab rohkem hubase kodu tunnet. Materjalidest eelista jällegi naturaalsemat: puuvill, vill, siid jms.

Õige valgustus on oluline

Säti elutoa nurkadesse ja tööpindadele mõnus laua- ja põrandavalgustus, mis valgustab mahedalt ära kogu ruumi. Ere laevalgus pane kinni ja lülita sisse ainult siis, kui on vaja põrandalt nõela otsida. Samuti ära unusta küünlaid, mille võiks igal sügisõhtul põlema panna.

Mõnusad rohelised taimednendeta ei saa!

Kuna inimene tunneb end kõige paremini siis, kui ta on tasakaalus loodusega, siis saab linnakodudes seda heaolu tekitada mõnusate roheliste taimedega. Pane mõni suurem puu või palm toanurka või tee üks äge taimeriiul. Ka ühest roheliselt taimest on kasu, aga mida rohkem, seda uhkem.

Hoia pehmed padjad, pleedid ja hea soe tee lähedal. See aitab meie põhjamaise pimeda aja mõnusamalt mööda saata.

Lugu ilmus esimest korda Moodne Kodu novembrinumbris, saadaval müügilettidel.