Seinte värvilahendus olgu pigem tagasihoidlik, kuid julgelt tasub lisada mustreid ja värvilisi aksessuaare. Oluline on, et ruum looks meeldiva keskkonna, kus on alati hea nii puhata, mängida kui ka õppida.

Vähem mööblit, rohkem mänguruumi

Väikelapse tuba ei tasu kunagi kohe täis mööbeldada. Jätke ruumi loovusele ja mängudele! Ühe seina või selle osa võib katta tahvelvärviga − selline lahendus loob vabadust. Samas, miks mitte katta kõik ruumi seinad tahvelvärviga. See on igati julge kujundusviis, mis annab lapsele võimaluse enda ümber pidevalt uusi kujundeid ja joonistusi luua. Väiksemad saavad harjutada esimesi kriiditõmbeid ja õppida tähti ning suuremad võivad tahvelseinal juba lennukalt matemaatika- või füüsikaülesandeid lahendada.

Tänapäeval pole tahvelvärv enam lihtsalt must või roheline, saadaval on nii erksad taevasinised kui ka mahedad pastelsed toonid. Tänu sellisele uhkele valikule on ruumi värvilahendust üsna lihtne kujundada − soovi korral saab selle samastada toa põhivärvidega, et üldmulje jääks võimalikult pehme, samuti saab luua kelmika kontrasti.

Lapse joonistused kui kunstiteosed

Raamige julgelt laste loodud katsetusi, olgu need tehtud lihtsalt pliiatsite või vildikatega, kaunistatud juhuslikult mõne toiduplekiga või olles veidi kortsus või äärtest rebitud − see ongi ehe ja iseloomuga! Kunstitööd on eriti vahvad, kui olete loonud need lapsega üheskoos. Hea mälestus ja põnev tulemus väärivad raamimist-riputamist.

Mööblivabale seinale paigutage vähemalt üks pikem riiul. Raamitud kunstitööd saab lihtsalt riiulile asetada ja soovi korral võib seda liigutada-vahetada seina uut auku puurimata. Veel lihtsam viis kunsti eksponeerimiseks on tõmmata ühest seinast teise üks peenem köis ja riputada sellele dekoratiivsete pesulõksudega laste värvikad joonistused.

Köiele võib riputada ka mitmesuguseid fotosid. Nüüd sügisel sobivad imehästi tuppa ka mõned kaunid kuivatatud puulehed. Selline dekoreerimisviis lisab ruumile omapära, ei ole rahakotile kulukas ja seda on eriti lihtne sündmuse või aastaaja järgi kohandada.

Pehmed kangad ja mustrid

Kangad lisavad ruumile alati soojust ja hubasust. Kui seintel pole tapeeti ega intensiivseid värvilaike, on igati sobilik valida erksama värvitooni või mustriga kardinad, voodikate ja vaip. Jälgige, et valitud kangad moodustaksid omavahel terviku.

Praegu on eriti populaarne tipitelk, kus laps saab mängida nii oma väikeste sõpradega kui ka üksi. Seda on võimalik ise meisterdada või lasta õmmelda. Suvel võib tipitelgi randa või aeda kaasa võtta, et vahepeal saaks päikese eest varju pugeda.

Tipitelgi ümber sobib hästi riputada valguspalle, mis loovad õhtuses valguses eriti õdusa atmosfääri. Valguspalle on saadaval mitmesugustes värvitoonides, heegeldatud kujul ja puuvillasest niidist. Neid võib asetada vabas vormis nii riiulile kui ka akna ja voodi kohale.

Hoidke töövahendid nähtaval

Vildikad, paberid, värvid, siksakkäärid ja kõik muu vahva − ärge pange neid sahtlitesse peitu! Materjalid ja töövahendid peavad võimaluse korral olema alati nähtaval ja käepärast. See ärgitab last iseseisvalt tegutsema, samuti arendab see loovust. Selleks et ei tekiks ülepea segadust, pange tuppa pliiatsitopsid, korvid või läbipaistvad kastid, kuhu laps saab ise mugavalt oma meisterdamisvahendid ja mänguasjad asetada. Lahendus pärineb Reggio Emilia pedagoogikast, mis toetub Dewey’, Piaget’, Võgotski, Montessori, Brunneri ja Bronferbrenneri ideedele. Reggio Emilia pedagoogika kohta saab rohkem lugeda nii mitmesugustest pedagoogilistest raamatutest kui ka internetist.

Suuremad lapsed võiksid oma kooliasju samuti nähtaval hoida − nii ei jää ilmselt ükski kodune töö enam tegemata.

Artikkel ilmus esimest korda Eesti Ekpsressi kuukirjas Moodne kodu 26. septembril 2016.

SAMAL TEEMAL: