Eesti Mõisate Ühenduse presidendi, Keila-Joa lossi omaniku Andrei Dvorjaninovi sõnul on neljandat korda toimuva tunnustusürituse eesmärgiks laiemalt teadvustada mõisate olulist rolli Eesti ajaloos ja
kultuuris.

“Käesoleval aastal möödub 100 aastat Eesti maareformi läbiviimisest, mis oli Eesti omariikluse loomise seisukohast ilmselt üks kõige olulisemaid ja keerulisemaid reforme. Selle käigus muutus väga oluliselt ka Eesti mõisate roll ühiskonnas, sest sundvõõrandati üle 1000 mõisa ning sadu mõisate juurde kuulunud tööstusettevõtteid. Mõisate roll selle reformiga küll muutus, kuid Eesti kultuuriloos on nad kogu aeg olulised olnud. Ka tänasel päeval on mõisad Eesti eri paigus olulised hariduse ja kultuuri
edendajad, maaturismi arendajad ning ka kohalikud tööandjad,” selgitas Eesti Mõisate Ühenduse president Andrei Dvorjaninov.

Parimad selgusid järgmistes kategooriates:

Aasta kultuurisõber – Saka mõis. Virumaal asuv Saka mõis pälvis “Kultuurisõber 2018” tunnustuse seoses tähelepanuväärse tegevusega baltisakslaste rolli teadvustamisega Eesti kultuuriloos ning seotud mälestusmärgi ” Umsiedlung ” (ümberasustamise) avamisega Saka mõisas.

Aasta uustulija Kaagjärve mõis. Valgamaal asuv Kaagjärve mõis on suurepärane näide suure pere poolt ühiselt taastatud mõisast. Mõisa tegemistesse on kaasatud kohalik kogukond, mõisas toimuvad noorte huviringid ja suviti lastelaagrid.

Foto: Faagjärve mõis/Facebook

Parim mõis koolis Vasta Mõis. Juba 1867. aastast on Virumaal asuv Vasta mõis seotud haridusega, alates 1940. aastast on mõisa härrastemajas asunud kool. Tänaseks on kogu Vasta mõisakompleks kooli loomulik osa. Vasta koolis on mõisakeskkond loomulikult moel integreeritud õppekavasse. Toimub giidikoolitus, ajaloolisi sündmusi ja arhitektuurseid elemente kasutatakse õppevahenditena.

Foto: puhkaeestis.ee


Parim kool mõisas Pikavere mõisakool. Harjumaal asuv ja peatselt oma 150. juubelit tähistav Pikavere mõisakool on jätkusuutlik kool, mis motiveerib kohalikke piirkonnas elama laste parima koolielamuse nimel. Kaasatud on kogukond, kes oodatud ja kaasatud mõisakooli tegemistesse.

Foto: Pikavere mõis / Facebook


Aasta muusikaline sündmus Eivere Mõisas toimuv traditsiooniline Eivere klaverifestival. Järvamaal Eivere mõisas toimub sel suvel juba seitsmes Eivere klvareifestival. Kaunis mõisasaalis asetseval Bösendorfer kontsertklaveril on esinenud eelmistel festivalidel suurepärased pianistid Jaapanist, Armeeniast ja loomulikult ka Eest tipppianistid. Festival on loodud eesmärgiga võimaldada Järvamaa elanikel saada osa väljapaistvate klaverimängijate interpretatsioonikunstist ning arendada Eesti ja Jaapani vahelisi kultuurisuhteid.

Foto: Eivere mõis / Facebook

Eesti Mõisate Ühendus on mõisaomanikke ning kõiki mõisahuvilisi ühendav vabatahtlik mittetulunduslik organisatsioon. “Ühenduse tegevuse eesmärgiks on mõisakeskuste taastamisele kaasa aitamine, mõisate, mõisaparkide ja ajaloo tutvustamine, Eesti mõisakultuuri arendamine ja
tutvustamine ning maaelu ja loodussõbraliku eluviisi propageerimine,” lisas ühenduse president Andrei Dvorjaninov. Eesti Mõisate Ühendus on Euroopa Ajalooliste Hoonete Ühenduse täisliige, kuhu kuulub ligi 50 000 ajaloolist lossi ja mõisa üle Euroopa, kaasaarvatud mitmed kuningakojad.