Kui magamistuba on liiga väike, siis milliste nippidega võiks seda muuta (väiksem mööbel, osavam paigutus vms)?

Lisaks teada-tuntud reeglile kasutada väikese ruumi avardamiseks heledaid toone nii seintel kui ka mööbli valiku puhul, võib lisaks katsetada ka teisi ruumi avardavaid nippe. Näiteks peegelpindasid, samuti hoiduda pisividinate kuhjamisest tasapindadele. Ruumi kõrguse rõhutamiseks tuleks paigaldada kardinad pigem vastu lage, mitte vahetult akna kohale, jättes nii seinapinna laeni vabaks, mis teeb ruumi visuaalselt madalamaks.

Kui maast laeni garderoobikapi peegeluksed häirivad, siis kuidas seda muuta?

Juhul kui garderoobi uksed on peegeluksed ning taolisest lahendusest on tekkinud tüdimus, võib uksed ilmestamiseks katta näiteks mattkilega. Sellise kile võib kleepida ustele kas üleni, paigutada see näiteks triipudena või ornamentidena. Kasutades fantaasiat, võib peeglile kleepida ka fragmendi tapeedist.

Maitse asi küll, ent kas magamistuba võiks olla siiski pigem heledates kui tumedates värvitoonides?

Kui elutoas ja muudes eluruumides soovitan kasutada seintel pigem heledaid toone, siis magamistuba on see koht, kus võiks katsetada ka julgemate värvidega. Jätkuvalt on populaarne vaid ühe seina efektsemalt (ka tumedamalt) viimistlemine ja ülejäänud seinad jätta tagasihoidlikumaks.

Magamistoas ei tasuks peljata sügavamaid toone. Tumedad toonid loovad soodsama keskkonna hea une tekkeks. Samas ei muutu need häirivaks, sest ärkvel olles viibime unekambris lühikest aega.

Kas tapeet või värv?

Magamistoa seinal, eriti ühel aktsentseinal on vägagi soovitatav kasutada tapeeti, mis tuba ilmestaks. Kui tegu on väikesemustrilise tapeediga, siis miks mitte kasutada tapeeti ka kõikidel seintel. Aegumatud vormid on triibud, ruudud, aga ka rombid. Populaarne on ka efektvärvide kasutamine.

Kuidas luua lõõgastust pakkuv atmosfäär magamistoas?

Magamistoas on olulised ka tekstiilid — hea une tagamiseks on vaja, et valguse kaitseks oleks akna ees korralikud pimendavad kardinad. Õdusust lisavad interjööriga sobivad dekoratiivpadjad, voodikatted jne.

Kuidas lahendada magamistoa valgustus?

Nagu iga ruumi puhul, on ka magamistoas tähtis koht õigel valgustusel. Hea, kui valgustus on lahendatud multifunktsionaalselt — näiteks voodis raamatu lugemiseks võiks olla valgustus suunatav. Üldvalgustus võiks olla dimmerdatav ehk reguleeritav. Et näiteks koristamise ajaks oleks piisavalt valgust ja seda hämaramaks timmides saaks luua lõõgastust pakkuva atmosfääri.

Juhul kui magamistoa valgustust planeeritakse alles selle ehituse algfaasis, oleks mõistlik lahendada valgustus nii, et seda saaks mitmest punktist sisse lülitada.

Kuidas sisustada külalistele mõeldud magamistuba, et see oleks ka külalisteta majas oluline ruum?

Kui on sageli vaja majutada ka külalisi, oleks mõistlik magamistuba lahendada mitmefunktsioonilisena — nii-öelda kaks ühes. Juhul kui elamises on piisavalt ruumi, et rajada eraldi töökabinet, võiks see lahtitõmmatava diivaniga ühtlasi kanda külalistetoa funktsiooni.

Tekst ilmus Maakodu jaanuarinumbris, osta värske ajakiri poest või telli SIIT.