1. Köögiplaneerimise kõige tähtsam reegel on kolmnurkreegel

Sinna kolmnurka kuuluvad külmkapp, pliit ja kraanikauss. Viimase juures on lahutamatuks osaks ka nõudepesumasin (juhul kui see muidugi kööki mahub ja seda oluliseks pead). Köögi plaani vaadates proovi, kas pliiatsiga paberil või näpuga ekraanil liikudes on sul võimalik nende seadmete vahele tekitada kolmnurk. Kui see nii on, siis oled õigel teel! Järgmisena paiguta kolmnurga tipud sulle sobivasse kasutusmugavusest lähtuvasse järjekorda.

2. Mängi läbi liikumine ja vahemaad

Kui võimalik, siis planeeri köögis liikumiseks piisavalt ruumi. Olemasolevas pisikeses köögis saab imesid korda saata asju ümber paigutades. Mängi läbi paberil, kuidas hommikul külmikust piima võtad ja kus asub sinu kauss hommikuhelvestega. Kuidas liigud köögis, kui seal on rohkem kui üks inimene ning kuhu võivad tekkida n-ö liiklusummikud? Sedasi paberil mängides leiad peagi kõigile asjadele oma koha, ummikud lahenevad paberil ja hommikused rüselused köögis jäävad ära!

3. Säilituskarpides peituv maagia

Kas oled ennast tabanud omavahel mitte sobivate karpide kuhjast, mis kuidagi kappi ära ei mahu? Proovi soetada ühest sarjast karpe, kasuta neid korduvalt, siis säilib ka kord. Komplekti mittesobivad karbid leiavad kasutust näiteks garaažis, kus kruvid ja mutrid vajavad korrastamist.

4. Kapi- ja sahtlipinda planeerides mõtle läbi kõikide köögis vajaminevate produktide asukohad

Tee nimekiri asjadest ja grupeeri need piltlikult kapidesse ja sahtlitesse. Näiteks on oluline teada, kuhu paigutada serviis, mida võetakse välja ainult siis kui on Eesti Vabariigi sünnipäev või millisesse kappi lähevad imekaunite mustritega argipäevaseks kasutamiseks mõeldud laudlinad, köögirätikud, põlled, salvrätikud ja küünlad. Samuti peab planeerima pinda pottidele, pannidele ja koogivormidele. Ära unusta erinevaid maitseaineid, teesorte, vitamiine, kuivaineid ja muid toiduaineid. Sahtlipinda ei ole köögis mitte kunagi liiga palju.

5. Planeeri, kuidas sorteerida prügi ja taara ning kuhu paigutada kodukeemia

Soovituslik on just see grupp käepäraselt lahendada. Alahinnata ei tohiks ruumi, mida vajab prügi ja selle mahutamiseks vajaminevad sahtlid/kastid.

6. Pistikupesad

Neid peab olema piisavalt, sest väikeseadmeid, mis võivad sattuda üheaegselt pistikupesasse, võib olla mitmeid. Mõtle, kus sa kasutad kohvimasinat, blenderit, mahlapressi, veekeetjat. Pistikuid planeerides lisa alati mõeldud kogusele +1.

7. Köök on sisekujunduse osa

Tekita köögi ja ülejäänud ruumide vahel n-ö kujundussillad. Kasuta samu toone ja mustrite fragmente, mis teisteski ruumides, et moodustuks harmooniline tervik. Seda on lihtne teha erinevate köögiasksessuaaridega nagu pajakindad ja lapid, keraamika, köögirätikud, lõikelauad, lilled ja taimed.

  • Kui soovid oma köögi ja kodu planeerimisel täiendavat abi, siis küsi nõu Valhalla Living sisearhitektilt Enelilt. Lisainfot leiad SIIT.

LOE LISAKS: