Vermont, Ameerika Ühendriigid

On üllatav, et oma ilusa looduse poolest tuntud Vermont peab rahaga uusi elanikke juurde meelitama. Vermont on Ameerika osariikidest rahvaarvu poolest nimekirjas eelviimasel kohal. Möödunud aastal tuldi välja plaaniga, mille abil loodetakse linna elanikke juurde saada. Igal uuel kodanikul on võimalik kohalikust omavalitsusest taotleda 5000 dollarit. Seda summat makstakse kaks aastat järjest ja see tuleb kulutada kolimisega seotud väljaminekute peale.

Tulsa, Oklahoma, Ameerika Ühendriigid

Ka Oklahomas on rahvaarvuga probleeme. Kõige paremini on seda märgata Tulsas. Oklahoma suuruselt teine linn otsib inimesi, kes oleksid valmis oma asjad pakkima ja enda tööd Tulsas jätkama. Kandideerides ja valituks osutudes saab inimene 10 000 dollarit, et enda elu Tulsas alustada. Lisaks antakse töö tegemiseks oma töölaud ühes Tulsa avalikest ühiskontoritest.

Candela, Itaalia

1990ndatel oli see armas Itaalia väikelinn koduks ligi 8000 elanikule. Nüüdseks on number kahanenud 2700 elaniku peale ning munakividega kaetud tänavatel valitseb vaikus. Linnapea pakub olukorra parandamiseks kuni 2000 eurot inimestele, kes on nõus linnakesse kolima. Üksi linna kolivatele inimestele antakse 800 eurot, paaridele 1200 eurot. Kolmeliikmeline pere saaks ühekordset toetust 1500-1800 eurot, neljaliikmeline aga 2000 eurot. Tingimusteks on, et ametlikuks elukohaks tuleb määrata Candela ja aasta sissetulek peab olema vähemalt 7500 eurot. Lisaks tuleb üürida korterit või maja.

Santiago, Tšiili

Tšiili valitsus on muutmas oma pealinna Santiagot uueks tehnoloogiakeskuseks. Ettevõtjatele pakutakse lausa 40 000 dollarit, et nad sinna koliksid ja seal oma äriga alustaksid. Aastal 2010 alustati programmiga Start-Up Chile, mille valikus on kaks varianti. Üks pakub toetust idufirmadele, mille eestvedajateks on naised. Teine pakub toetust idufirmadele, mis on tegutsenud vähem kui kolm aastat. Programmi valitud inimesed saavad aasta aega kehtiva tööviisa. Lisaks veel tasuta kontoriruumid ja suure kontaktide võrgustiku. Tänavu algas programm juba 4. veebruaril ja sinna valiti 87 idufirmat 25 erinevast riigist.

Topeka, Kansas, Ameerika Ühendriigid

Pilootprogramm Choose Topeka meelitab linna uusi elanikke kuni 15 000 dollariga. Suurele summale saavad kandideerida inimesed, kes on valmis aastal 2020 seal elama ja töötama. Need, kes ostavad Topekasse kodu, võivad taotleda programmist 15000 dollarit. Need, kes kodu üürivad, 10 000 dollarit. Programmiga loodetakse linna saada uusi elanikke, kes täidavad vabad töökohad erinevates sektorites.

Sambuca di Sicilia, Sitsiilia, Itaalia

Selles väikses linnas võib leida maju lausa espresso hinna eest. Aastal 2016 nimetati Sambuca di Sicily Itaalia kõige ilusamaks linnaks. Siiski ei suuda see paik elanikke paigal hoida ning rahvaarv kahaneb hoogsalt. Olukorra päästmiseks on linnapea otsustanud maju müügile panna ühe euroga. Kuid asjal on ikkagi konks. Nimelt tuleb uuel omanikul maja kolme aasta jooksul renoveerida, kuna enamus majade seisukord on kõvasti alla keskmise. Lisatingimus on, et maja väärtus peab lõpuks olema vähemalt 15 000 eurot. Lisaks peab inimene maksma 5000 euro suuruse tagatise, mille peale maja renoveerimist tagasi saab.

Maine, Ameerika Ühendriigid

Maine ei maksa otseselt selle eest, et inimesed sinna koliksid. Selleks, et meelitada sinna nooremat tööjõudu, pakutakse maksusoodustusi õppelaenudele. Seda äsja kooli lõpetanud õpilastele, kes on nõus sinna kolima.

Allikas: lonelyplanet.com