Tasub teada, et Furgneris suheldakse kõigi disaineritega otse ja personaalselt ning nende internetipoest saab kauba otse tootjalt. Meid teeb Furgneriga lähemalt tuttavaks Sven Purru.

Kindlasti olete kuulnud, kuidas kelleltki uuritakse, millised kolm asja ta üksikule saarele kaasa võtaks. Toon selle meie vestluse konteksti: millisele kolmele esemele ruumis kõigepealt rõhku paneksite?

Ruumi sisekujunduses on minu jaoks kolm olulist punkti, kus esimene saab teisteta, kuid kolmas ei toimi esimese ega teiseta.

Esiteks mööbel. See täidab täiesti praktilist ülesannet ja peaks olema valitud vastavalt ruumi funktsioonile. Köögis laud ja toolid, magamistoas voodi ja kapid. Ruumi sisenedes olgu aru saada, millega on tegu. Lihtne!

Teiseks valgustus. Jällegi võiks see olla loodud ruumi eesmärki arvestades. Läbimõeldud valgustuseta asjad lihtsalt ei toimi.

Lõpuks siduvad elemendid. Et kõik see praktilisus ja funktsionaalsus tasakaalustada, on vaja mõjuvaid detaile. Need ühendavad ruumid omavahel ja rõhutavad huvitavaid eripärasid (kõrged laed, madalad laed, viltused laed, materjalide kasutamine efekti kujul).

Väga tähtsale kohale sean ka sümmeetria ja õige rütmi. Ruumis liikudes tajub asjade paigutust ning saab aru, kas valitseb tasakaal või mitte.

Millele end ümbritsevas keskkonnas kõrgendatud tähelepanu pöörate või mida eriliselt jälgite?

Fookuses on alati eluruumi mugavus, praktilisus ja lihtsus. Tasakaal ja rahu on ilmselt võtmesõnad, mida igaüks kodus rajada ja kogeda püüab. Pigem vähem kui rohkem, ennem tagasihoidlikult kui priiskavalt. Ega siis ilmaasjata öelda, et lihtsuses peitub võlu. Pole mingit põhjust oma kodu mööbli, detailide ja müraga üle koormata.

Millises suunas eestlase kodukujundus liigub?

Näib, et liigutakse loomingulisema ja julgema enseväljendamise suunas, samas ei kao praktilisus ega lihtsus. Rohkem teostatakse oma ideid, kuid samas küsitakse väga palju asjatundjate nõu. Kokkuvõtvalt ütleksin, et disain ja praktilisus on trendi tõusujoonel. Taskukohane disain eelkõige!

Millised on enamlevinud vead sisekujundust luues? Mingi “reha”, mille otsa ikka ja jälle astutakse.

Komistuskiviks on sageli läbimõtlemata valgustus, ruumi ebasümmeetria, tasakaalust väljas detailid värvide, materjalide, mustrite kujul. Selle tagajärjel läheb kogu ruumi tasakaal paigast. Interjöör on justkui lukus ning visuaalne müra ei võimalda sealsetele elanikele rahulikku olemise ja puhkamise aega.

Palun nimetage mõni Teie arvates meeldejääva toodangu looja. Kes ta on ja miks sümpatiseerib?

Sellele küsimusele on võimalik läheneda mitmest vaatenurgast – seada end tootja, disaineri, müüja või tarbija olukorda. Minu enda vaieldamatud lemmikud on Pavel Vetrov ja Leonhard Pfeifer. Mõlemad disainerid loovad puhast, üldjuhul minimalistlikku mööblit ning suudavad seda teha mõeldes keskkonnasäästlikkusele ja hinnale – hea mööbliese ei pea alati maksma tervet varandust!

Furgneri salongi asub Tallinnas aadressil Sakala 7. Vaata ka www.facebook.com/furgner, www.instagram.com/furgner ja veebipoodi

LOE VEEL: