1. Vastu seina lükatud mööbel

Pisikeses ruumis ei leidugi tihti muud varianti, kui kuhjata mööbel vastu seina ja tekitada liikumiseks mõni vaba ruutmeeter. Kui aga ruumi on, tasub ruumi keskossa paigutada mõni mööblitükk, nagu diivan ja diivanilaud. Vabalt asetatud mööbel toob interjööri õhulisust ja dünaamikat.

2. Pildid on seinas silmade kõrgusel

“Silmade kõrgus” ei ütle just palju, kui perre kuulub mitu erineva pikkusega liiget. Kindlasti ei peaks raamitud pilt olema mõõdetud pikka kasvu pereisa järgi, kes kruvi seina keerab. Muuseumide praktikas asub teoste keskpunkt tavaliselt 145-150 cm kõrgusel põrandapinnast. Kui plaanid seinale panna pisikesi pilte mitmes reas, siis 145 cm maapinnast peaks olema kogu kompositsiooni keskpunktiks. Kui kahtled kahe asukoha vahel, vali alati madalam, sest enamasti kiputakse kunsti ja dekoratsioone paigutama liiga kõrgele.

3. Liiga domineeriv tapeet

Kui ruumi sisenedes märkad esimese asjana silmatorkavat tapeeti, on ilmselt asjad pisut valesti. Korraks võib ju selline ekstreemsus värskendavalt mõjuda, kuid pikapeale hakkavad liialt domineerivad seinad ängistavalt mõjuma. Kui armastad julgeid mustreid ja värve, katseta neid nelja seina asemel ühe-kahe peal ja too kontrastiks neutraalsem ja puhtam pind!

4. Soojad ja külmad toonid ühes pajas

Iseenesest ei ole soojade ja külmade toonide kombineerimine viga — pigem on see koht, kus on kõige rohkem eksimisvõimalusi. Soojad toonid muudavad ruumi pisemaks ja hubasemaks, külmad toonid avaraks ja rahulikuks. Neid teadmatult kasutades võib tahtmatult tekitada rahutuid ja veidraid koosluseid. Seetõttu tasub kasutada ehituspoes leiduvaid värvikaarte, kus eksperdid on sobivad toonid juba paika pandud.

5. Veidra pikkusega kardinad

Kui oled õnnelik kõrgete lagede omanik, sobivad akende ette ideaalselt maani ulatuvad kardinad. Seejuures tasub tähele panna, et kardina ja põranda vahele ei jääks mõnesentimeetrilist vahet. Madala laega kodus mõjub põrandani ulatuv kardin aga kummaliselt ja rõhutab madalat lage.

6. Hirm värvide ees

Et värvide valik ja kombineerimine vajab teadmiseid ja kogemust, on algaja kodukujundaja lihtsaim tee stiilse koduni loomulikult värve vältida. Kuigi kombinatsioonid hallist, beežist, mustast ja valgest on igati turvaline valik, kaasneb sellega jälle oht kaotada omaniku enda isikupära. Kui armastad kärtsroosat, lillat või türkiissinist, kuid kardad nii julgete toonide koju toomisega üle pingutada, alusta pisikestest detailidest — patjadest, vaipadest või lillevaasidest.

7. Ühtesulanduvad toonid

Kui armastad ühte kindlat värvi, näiteks beeži, siis ära karda katsetada selle tumedamate ja heledamate varjunditega. Kontrastid annavad igale ruumile ilme ja sügavuse ning nende vältimine on üks enimlevinud vigu. Värvispetsialistide sõnul valivad inimesed tihti ka aktsentvärvi valikul heledama tooni, mis on viga. Too ühe värvi erinevaid äärmuseid tuppa mõne üksiku padja või kardinate näol ja tulemus on kõike muud kui monotoonselt igav.

LOE LISAKS: