Saaremaa Kuurordi Tooli nimelise ettevõtte toolid on aga nii värsked, et sisustuspoodidest neid ei leia. Uurisime, mida kuurorditool endast täpsemalt kujutab ja kuidas värskel ettevõtmisel läheb. Teeme tutvust!

Kuidas sündis idee hakata taastootma ajalooliseid kuurorditoole? Tundub, et ka mujal maailmas on ajaloolisele disainile viitamine kuum teema — näiteks taanlased toodavad lakkamatult möödunud sajandi suurimaid disainihitte.

Iga asi peaks olema vastupidav ja ilus. Nii arvas vana maarahvas ja sellele põhimõttele on rajatud ka Saaremaa Seppade ettevõtmine. Meie ettevõte tegeleb igapäevaselt vanade asjade taastootmisega. Kodusaarega seotud kuurorditooli valmistamine on seetõttu meile loomulik. Taani ettevõtjate edu põhineb asjaolul, et olenemata valitsevast odavate asjade kultusest, tahab igaüks oma koju ikkagi parimat.

Sarnaseid toole näeb peaaegu igas sisustusajakirjas ja kaasaegses kodus. Mis teeb selle lihtsa toolimudeli nii eriliseks, et see on omandanud omamoodi klassikustaatuse?

Kuurorditooli rahvusvaheline nimetus on Windsori tool. Eestisse jõudis see toolitüüp tsaariajal. Toojateks olid Saaremaa meremehed, kes seda tooli välismaal nähtu eeskujudel valmistama hakkasid. Mil moel sai tool endale oma iseloomuliku kuju, on mõistatus. Kuid igal juhul võib väita, et sajanditagustel Saaremaa puuseppadel on olnud hea maitse. Esimese vabariigi ajal oli Saaremaa tool valitsevaks mööbliesemeks kõigis Eestimaa kuurortlinnades Kuressaarest Narva-Jõesuuni. Tooli ajatu disain sobib ka kaasaegsesse elamisse. Tehniliselt on kuurorditool keerukas, kuid vaevarikka valmistamise tulemuseks on suurepärane vastupidavus ja õhulisus. Puidust toolide seas võib Windsori toolitüüpi pidada kuningaks.

Kui kaua üks kvaliteetne tool peaks vastu pidama ja kui palju pakute oma tooli n-ö “elueaks”?

Tooli, nagu ka iga teise asja eluiga oleneb paljus ka sellest kuidas teda hoida ja hooldada. Eelmisel sajandil valmistatud toolid kestavad edukalt aga seniajani. Selliseid toole leidub paljudes majapidamistes. Peamiseks mureks on ilmastik. Puitmööbel ei taha vihma ega lume kätte jätmist. Hoolimata hoiutingimustest kestab kuurordi tool mitu korda kauem kui keskmine vineerist tool.

Kui see just ärisaladus pole, siis kui suured on teie toomismahud ja kuhu te oma tooteid turustate?

Kuurordi tooli tootmine on värske ettevõtmine. Suurem tootmine algab alles järgmisest aastast. Eestis on võimalik kuurorditoole tellida Saaremaa Seppade kauplustest. Soome suunal on pooleli läbirääkimised mitme edasimüüjaga.

Kas kuurorditoolile on ka mõne teise põneva ajaloolise mööblieseme näol seltsilist oodata?

Toolile lisandub lähiajal laud ja pink. Soovime pakkuda terviklikku lahendust perele, kes soovib endale viisakat õhtusöögilauda või romantilist mööblikomplekti terrassile. Laud on uudislooming, mis on tuletatud tooli kujundusest, kuid pinki on vähesel määral ka esimese vabariigi ajal valmistatud. Tollal olevat nimetatud pinki hellitavalt diivaniks.

LOE LISAKS: