Firma looja Ines Käärma meenutab, kui nad Ingridiga veel kahekesi Inese kodu söögilaua taga oma tegemistega alustasid. Esimene konkursitöögi valmis just selle laua taga. Nad tulid igal hommikul kell 9 tööle ja lõpetasid 17.30. Muuseas, kellaaja rutiinist hoiavad nad rangelt kinni praeguseni.

Hugo.Stay

Alguses tegid nad rohkem eraprojekte, nüüdseks on portfellis üle poole muu spetsiifikaga projektid: kontorid, kaubandus, toitlustus jne. Ace of Space’i eesmärk on pakkuda professionaalset projekteerimise teenust, mille tulemus oleks visuaalselt eristatav. Büroos töötab lisaks Inesele kolm kõrgharidusega sisearhitekti: Elina Tamm, Ingrid Songisepp ja Aivo Arusaar.


Ines Käärma

Ines

1. Nimeta enda suuremad ja/või tuntumad ja/või lemmikumad projektid.


Minu tööstaaž on juba päris pikk, selle aja jooksul on tehtud palju lahedaid projekte. Valime tööd põhjalikult selle järgi, mida endal oleks tore teha, seega enamik projekte on põnevad ja toredad. Projektid valmivad mitme sisearhitekti ja teiste spetsialistide-klientide koostöös. Oma vastutusprojektidest tooksin välja restoranis Pull ja Härg, mis on tehtud sama tellijaga. Mõlemad on iseloomult erinevad, kuid neid seob sarnane käekiri.

Arendav väljakutse on töösoleva Itaalia restorani Da Vinci uue sisearhitektuurse kontseptsiooni arendus, mille järgi restorane järjest uuendatakse. Oleme läinud selle niši (toitlustuse) teooria ja praktika omandamisega süvitsi ning julgen öelda, et meil on hea kogemus toitlustuspindade kontseptsiooni arenduse ning projekteerimise spetsiifikast. Eelmisel aastal otsustasime teha esimese kinnisvaraarenduse koostööprojekti Liveniga, mille tugev kontseptuaalne osa peegeldub loodetavasti hiljem tulemuses.

2. Kelleks tahtsid lapsena saada?


Haa, no hea küsimus. Pean vist ausalt siin vastama! Ma tahtsin spekulandiks saada: ost, müük ja vahetus. See oli nõukaajal kõva sõna. Eks see ettevõtlus ongi praegu sama asi.

3. Mis on teinud sinust selle, kes oled? Inimesena, aga ka loomingulise isiksusena.


Eks isiksust vormivad mitmed aspektid. Geneetika, kodune kasvatus ja kool panevad sellele aluse, kuid leian, et iga inimene võib olla täpselt see, kes ta tahab. Tuleb vaeva näha enda kallal ja leida sisemine tasakaal – nii tuleb rahulolu ja õnn. Meil on kogu suguvõsa kunstivaimust vaevatud, olen selle sees olnud lapsest saadik ja teadsin juba põhikoolis, mida tahan teha ja tulevikus õppida.

4. Mis on sulle väljakutseks? Kas võtad selle sageli vastu või eelistad turvalist rada?


Iga tundmatu ja uus olukord on omamoodi väljakutse. See arendab ja see tuleb vastu võtta eeldusel, et teine osapool on koostööaldis, mõistab ülesande keerukust ning usaldab projekteerijat. Projektid sünnivad ainult koostöös!

5. Töö – üksi või seltskonnaga?


Koostöös peitub jõud. Kollektiivselt jõuab paremate ja läbimõeldumate lahendusteni, kuna inimesed näevad asju eri nurga alt.

6. Mis on sinu suurim kirg?


Loodus ja reisimine, erinevad kultuuriruumid arhitektuuri ja kohaliku köögi näol.

7. Mida hindad elus ja töös?


Hindan tasakaalu ja vabadust jääda iseendaks; hindan, et mul on armastav perekond ja väljund töö näol, millesse suhtun kirglikult ning pakub mulle rahuldust eneseteostusena.
Elina Tamm

Elina

1. Nimeta enda suuremad ja/või tuntumad ja/või lemmikumad projektid.


Võin üheks lemmikuimaks projektiks pidada oma esimest suurt tööd Ace of Space’is – katusekorter Tallinna südalinnas J. Kunderi tänaval. Olin ka enne seda erinevate projektidega kokku puutunud, kuid see oli minu jaoks esimene täislahendus. Tunne, kui midagi paberilt reaalsuseks saab, oli nii äge ja põnev ning sütitas minus pisiku, et tahan veel.

2. Kelleks tahtsid lapsena saada?


Mulle on väikesest peale kaks ideed eriti põnevana tundunud: saada krimiuurijaks või tantsijaks. Hakkasin 4-aastasena vanematele rääkima, et tahaksin hakata inimesi ja õnnetusi uurima ning see mõte pakub mulle siiani põnevust. Ka tantsijaamet on minuga ​kaasas käinud sama ​kaua. Unistada meeldis mulle pigem suurelt – ideed oma tantsukooli avamisest ja Pariisi tantsijaks minemisest saatsid mind mitme​id aastaid.

3. Mis on teinud sinust selle, kes sa oled? Inimesena, aga ka loomingulise isiksusena.


Kõik, mis olen kogenud, näinud, tundnud senise elu jooksul ongi mind vorminud selleks, kes olen. Mu perel on olnud kahtlemata ülisuur roll ja äge lapsepõlv kahe vanema vennaga andis mulle võimaluse kogeda erinevaid situatsioone ning emotsioone. Suur huvi spordi ja liikumise vastu on mind palju distsiplineerinud, õpetanud nii mängima kui ka mitte alla andma ning pingutama olulistel hetkedel. Oluline osa on olnud loomevaldkondadel, mis on arendanud ja tasakaalustanud sportlikku poolt.

4. Mis on sulle väljakutseks? Kas võtad sageli väljakutse vastu või eelistad turvalist rada?


Ma ütleksin, et suurimaks väljakutseks on elu üleüldiselt. Kui väljakutse kaob ära, tunnen veidike häirivat paigalseisu ja vajan muutust, et saaks areneda ning liikuda. Eelistan kindlasti väljakutseid. Isegi kui need on alguses hirmutavad ja võivad kahetisi emotsioone tekitada, näen alati, kuidas algne ebamugavus viib ikka ja jälle edasi ning annab võimaluse uute teadmiste ja kogemuste tekkeks.

5. Töö – üksi või seltskonnaga?


Mõlemal omad plussid ja miinused, kuid tunnen praegu, et töö seltskonnaga arendab rohkem kui üksi pusides. Ka murede ja rõõmude jagamine teeb head ega lase mõttetul stressil üle pea kuhjuda. Lisaks annab töö kollektiiviga võimaluse vahetada ja värskendada mõtteid, kuulata kellegi teise lähenemist ning anda uusi ideid ja teadmisi. Töö üksi õpetab iseennast kuulama ja usaldama ning otsuseid vastu võtma, mis on sisearhitekti töö juures väga oluline.

6. Mis on sinu suurim kirg?


Ma ütleks, et suurim kirg jaguneb laiali kõige vahel, mida armastan teha ning mis mul vastavalt hetkele ja olukorrale silmad põlema paneb – olgu selleks siis tants, reisimine, hea söök, kultuur, kunst, loodus, muusika või muu.

7. Mida hindad elus ja töös?


Ma hindan võimalust elada vabalt ja õnnelikult koos endale kallite inimestega. Ka töös on oluline osa vabadusel: liigne piiramine võtab ära mängurõõmu ja tekitab ahistatud tunde.
Ingrid Songisepp

Ingrid

1. Nimeta enda suuremad ja/või tuntumad ja/või lemmikumad projektid.


Lemmikutest on kaks korterit: Wladovsky majas asuv ja Kivimäel. Esimene neist oli väljakutse jääda maitsekalt ajaloohõnguliseks, kuid seejuures tänapäevaseks, teine korter tuli lahendada peaaegu üleni valgena.

2. Kelleks tahtsid lapsena saada?


Lapsena oli minu suurim soov saada kassapidajaks, kuna kassaaparaadi nuppude toksimine ja mängurahaga tegelemine imiteeris põnevat täiskasvanute maailma.

3. Mis on teinud sinust selle, kes sa oled? Inimesena, aga ka loomingulise isiksusena.


Olulisel kohal on inimesed minu ümber, pere ja sõbrad. Olen leidnud enda ellu erinevaid inimesi, kes täiendavad mind ja aitavad minus välja tuua parimaid külgi, seda ka loomingulises tööelus. Minu loomingulise isiksuse moto on: vähem on rohkem. Samuti on olulisel kohal tasakaalukus.

4. Mis on sulle väljakutseks? Kas võtad sageli väljakutse vastu või eelistad turvalist rada?


Tööalaselt on mulle heaks väljakutseks tehnilist tüüpi ülesanded, mis alguses võivad tunduda rasked, kuid lahenduste leidmine ja seeläbi enda oskuste lihvimine pakub pinget ning rahuolu. Sisearhitekti ametis on palju väljakutseid, sest projektis ei pruugi kõik minna nii, nagu on paberil planeeritud ja tuleb leida lahendusi, millest kujuneb ühtne tervik.

5. Töö – üksi või seltskonnaga? Miks?


Pigem valin töötamiseks meeskonna, sest koos on huvitavam. Ühiselt terviku poole pürgides tekivad parimad lahendused. Vahel on üksinda hea, oleneb projektist.

6. Mis on sinu suurim kirg?


Suurim kirg on selle kohta ilmselt vale öelda, kuid hea tunne on see, kui oled töös palju vaeva näinud parima lahenduse saavutamiseks ning lõpuks saad nautida head tulemust. Hea toit, reisimine, loodus ja perekond on need, mis annavad palju positiivset energiat.

7. Mida hindad elus ja töös?


Nii elus üldiselt kui ka töös on tähtsal kohal iseendaks jäämine ja sihikindlus.
Aivo Arusaar

Aivo

1. Nimeta enda suuremad ja/või tuntumad ja/või lemmikumad projektid.


Suurematest projektidest tooksin kindlasti välja Tartus Raatuse tänaval asuva Hugo.Stay hosteli oma läbimõeldud mikroapartementide ja julgelt modernse sisearhitektuurse disainikeelega.

Ära märgiks ka Ülemiste Citys asuva AGA Eesti kontori, kus tuli lahendada ligi 2000 m2 kontoripinda, pidades silmas ettevõttesiseste üksuste tööiseloomu, eripärasid ja vajadusi.

Lähikuudel on valmimas veel paar uut põnevat projekti, mille valmimist pikisilmi ootan: Telliskivi kvartalisse koliv vinüülplaadipood Terminal ja uus Softrendi kontor renoveeritud Rocca Ärimajas.

2. Kelleks tahtsid lapsena saada?

Ema sõnul tahtsin lapsena saada motikameheks. Ilmselt oli selles suur roll ka mu lapsepõlve ühel lemmik multifilmil „Mootorratturhiired”. Aastaid hiljem sai unistus teoks ja motikameheks ma ka sain. Hilisemas eas tahtsin veel ristiisa eeskujul koka ametit proovida.

3. Mis on teinud sinust selle, kes sa oled? Inimesena, aga ka loomingulise isiksusena.

Inimesena on kõige rohkem kujundanud perekond, sõbrad ja keskkond, milles olen kasvanud. Lapsepõlves sai palju aega veedetud maal ja suvilas. Vanaisa ja isa kõrvalt puutusin võrdlemisi varakult kokku ehitusega ja õppisin asju oma kätega tegema. Ehk tekkis ka sealt loomulik soov teha tulevikus midagi, millel on reaalne, mitmemõõtmeline ja käegakatsutav tulemus. Hilisemas eluetapis on kahtlemata suure jälje jätnud mitmekülgne hariduskäik ning varasemad ja praegused kolleegid.

4. Mis on sulle väljakutseks? Kas võtad sageli väljakutse vastu või eelistad turvalist rada?

Olen tüübilt alati olnud pigem problem-solver. Vahel ehk ohin ja puhin selle juures rohkem, kui vaja, kuid väljakutsed on mulle alati meeldinud. Püüan ka enda töös seada iseendale uusi ja põnevaid ülesandeid ning teha asju teistmoodi. Töö ise pakub ka aeg-ajalt huvitavaid ja ootamatuid üllatusi.

Leian, et ilma väljakutseteta oleks elu ikka kaunis üksluine kulgemine ja mugavustsoonist välja astumata ei ole lootust ka eriliseks isiklikuks arenguks. Seda ükskõik mis eluvaldkonnas.

5. Töö – üksi või seltskonnaga? Miks?

Alati seltskonnas! Minu meelest sünnivad kõige paremad ja ägedamad asjad just siis, kui koos töötavad erineva tausta, kogemuse ja tugevustega inimesed. Samuti kipuvad loomevaldkonna inimesed olema loomult üsna kriitilised mõtlejad, tihti ka enda ideede suunal, seetõttu pean oluliseks võimalust ja kohta oma projektide, kõhkluste ning mõtete arutamiseks.

6. Mis on sinu suurim kirg?

Armastan valdkonda, kus tegutsen, mistõttu võib minu kireks pidada vast kõike, mis seotud disaini ja arhitektuuriga. Töövälisel ajal armastan veeta aega heas seltskonnas, vaadata häid filme ja panna end proovile kestvusspordis.

7. Mida hindad elus ja töös?

Hindan väga isiklikku rahulolutunnet, eneseteostust ja arengut. Vajan enda ümber häid inimesi, sõpru ja perekonda. Kui need on olemas, siis saavad juhtuda ainult kõige paremad asjad!

Ace of Space'i loodud sisearhitektuur T1 kontoris
  • Lugu ilmus sisustusajakirja Disain, Interjöör & Arhitektuur kevadsuvises numbris. Telli ajakiri endale SIIN.